Imotski: Postavljanje slike Gospe od Anđela u crkvu sv. Frane i koncert „Klape Gospi od Anđela“

Prigodom proslave 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka u nedjelju, 23. srpnja 2017., slika Gospe od Anđela, zaštitnice Imotskog i Imotske krajine, postavljena je na trajno mjesto u crkvi sv. Frane u Imotskom. Riječ je o zavjetnoj slici koju je fra Stipan Vrljićmilodarima vjernika dao naslikati nakon oslobođenja 2. kolovoza 1717. godine. Slika je najprije bila čuvana u crkvici Gospe od Anđela na imotskoj tvrđavi, a poslije u kapeli franjevačkog samostana. Nakon što je 2012. godine stavljena u zlatno-srebrni okvir, tražilo joj se prikladno mjesto u crkvi sv. Frane te je ove godine za nju izrađeno postolje u niši do glavnog oltara.


Svečanost je počela u 19 sati procesijom kroz crkveni park, nakon čega je uz pjevanje himne Gospi od Anđela slika postavljena na postolje. Zatim je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman predvodio pobožnost pred slikom. Uslijedila je sveta misa koju je predslavioo. Provincijal uz koncelebraciju gvardijana fra Kristiana Stipanovića i još petorice svećenika. Pjevanje na misi animirala je ženska klapa „Neviste“ iz Imotskog.

U propovijedi je o. Provincijal istaknuo da je postavljanje Gospine slike u crkvu povijesni događaj. Podsjetivši vjernike na događaje prije tri stoljeća, naglasio je da se danas u svijetu strepi od islamskog fundamentalizma. No, naši životi nisu ugroženi samo terorizmom nego i mnogim drugim stvarnostima koje nas udaljuju od Boga, izvora svega dobra. Zato se i mi danas, poput naših pređa, stavimo pod moćnu majčinsku zaštitu Gospe od Anđela. Neka nas na njezinu blizinu i zagovor trajno podsjeća njezin lik koji smo danas svečano postavili u crkvu, zaključio je fra Joško.

Na kraju svete mise prisutnima se obratio gvardijan fra Kristian zahvalivši svima koji su doprinijeli da se Gospina slika postavi u crkvu, osobito konzervatorima, o. Provincijalu i fratrima koji su svojim prilozima omogućili uređenje crkve.

Poslije mise u crkvi je održan prigodni koncert klapskih marijanskih pjesama „Klape Gospi od Anđela“. Koncert su organizirali Kulturna udruga „Pismo moja“ i Franjevački samostan Imotski. U programu su nastupile ženske klape Neviste (Imotski), Zvizdan (Posušje), Bura (Mostar) i Orca (Split), muška klapa Delmati (Solin), mješovita klapa Basca (Baška Voda) i pučki pivači iz Tugara. Na počeku je sve prisutne pozdravio gvardijan i zahvalio za održavanje koncerta svim klapama, Kulturnoj udruzi „Pismo moja“, a osobito glavnoj organizatorici koncerta Maji PunošRebić.

Koncert je održan u dva dijela. U prvom je svaka klapa pjevala po dvije pjesme Gospi, a u drugom su sve klape otpjevale nekoliko domoljubnih pjesama. Kao uvod u nastup svake klape čitane su molitve Blaženoj Djevici Mariji.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1802
Ovaj mjesecOvaj mjesec47447
UkupnoUkupno7431147

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 68