Fra Žarko Maretić: "Uspomene i razmišljanja"

Fra Žarko Maretić objavio je knjigu kratkih priča koju je autor naslovio Uspomene i razmišljanja. Dosljedan svojem stilu, kratko i slikovito, sugestivno, ali nenametljivo, pripovijeda o svakodnevnim dogodovštinama.

Podsjeća nas na vremena pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća u pričama o djetinjstvu, osnovnom školovanju, srednjoškolskom obrazovanju u sinjskoj Franjevačkoj školi za spremanje svećenika (Sinjska klasična gimnazija) i boravku u školskom internatu (sjemeništu), vremenu kad je služio JNA i dogodovštine jednog sjemeništarca u toj sredini. Piše i o svojim iskustvima kao pastoralni radnik u zemlji i inozemstvu, osvrće se na suvremena zbivanja u Republici Hrvatskoj s posebnim naglaskom na socijalna ponašanja "velikih Hrvata" i njihov raskorak u odnosu na etičko postupanje koje zahtijeva i opća i religijska etika. Ni u ovoj zbirci pripovijesti ne izostavlja franjevačku ljubav prema svim Božjim stvorenjima, te nalazimo tekstove koji nas vežu uz okoliš, biljke i životinje s jednom toplinom koju rijetko susrećemo u literaturi.


Autor je knjigu podijelio uz Uvod na još šest poglavlja: Uspomene, Visovac, Bog i čovjek, Hrvatska, Ljudi i priroda, Banjevci / Dubrava u kojima ćete pronaći što u prozi što u pjesmi teme koje naprijed spomenuh. Sam pak autor u Uvodu zapisa:

"Ovo moje pisanje proizlazi iz nutarnje želje da neka svoja razmišljanja formuliram i sačuvam od zaborava za se, a i za druge koji će se možda okoristiti ovim štivom. Zapisivanje ovih kratkih priča može se usporediti sa namjerom fotografa da neki, po njegovu sudu zanimljivi vizualni doživljaj, sačuva u slici da bi ga mogao ponovno doživljavati gledajući svoje snimke. Vjerojatno je u meni prisutna i želja, koja postoji kod skoro svakog čovjeka, ostaviti neki trag svoje egzistencije u svome prostoru i svome vremenu. Možda se kroz ovu knjigu provlači velika doza nostalgije, negativnog doživljaja svijeta pa i pesimizma. To vjerojatno proizlazi iz činjenice dosta visoke dobi pisca, a i prevelikih problema s kojima se u ovo vrijeme suočavaju njemu predrage zajednice: Redovnička provincija, država Hrvatska i Katolička Crkva. Ipak svaka priča nalazi svoj hepiend u Božjem milosrđu." (str. 7. - 8.).

I na kraju knjigu bih preporučio svim uzrastima od djece i mladeži do odraslih i onih koji su zašli u staračku dob bez obzira na obrazovanje i vjersko ili ne-vjersko raspoloženje jer će u knjizi svatko ponešto pronaći prožeto ljubavlju prema Božjim stvorenjima, prema ljudima koje Bog voli kao svoju djecu uz sva njihova lutanja i zablude.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas111
Ovaj mjesecOvaj mjesec62285
UkupnoUkupno7445985

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 81