Karin: Pronađen starokršćanski križ

U petak 7. srpnja 2017., dok je bager kopao kanal za struju i vodu od trafostanice do plaže u Gornjom Karinu, koju Grad Obrovac uređuje, u blizini trgovačkog centra i pošte iza kioska među borovima, na dubini od šezdesetak centimetara, pronađen je kamen prozorskog imposta sa starokršćanskim križem iz 4-5 st. s ostalim fragmentima, a koji je pripadao crkvi Sv. Vida u Karinu, starokršćanskog mučenika iz 304. godine koji je mučen u vrijeme cara Dioklecijana.

Uz crkvu se nalazilo i groblje gdje se i danas vide nadgrobne ploče. Mjesto pronalaska ovog vrijednog prozorskog imposta sa starokršćanskim križem, na poziv Grada Obrovca, obišli su u ponedjeljak 10. srpnja 2017. u 14 sati karinski gvardijan i župnik fra Petar Klarić sa voditeljem konzervatorskog odjela iz Zadra gosp. Igorom Miletićem i s njegovim suradnicima. Gosp. Tomo Aračić, doseljenik iz BiH u Karin, pokazao je o. Klariću, gosp. Miletiću i ostalima i konzervatorima točnu lokaciju pronalaska ovog vrijednog prozorskog imposta sa starokršćanskim križem.

Svi su nazočni izrazili veliku radost i divljenje zbog ovoga providonosno vrijednog pronalaska starokršćanskog križa u Karinu. Gosp. Miletić je kazao da će Konzervatorski odjel iz Zadra, u suradnji s kolegama iz Obrovca, što prije pokrenuti arheološka istraživanja na ovom vrlo vrijednom i važnom sakralnom lokalitetu. Nažalost, kroz povijest se devastiralo ovo sveto mjesto, a to je činila i komunistička vlast u bivšoj državi izgradivši poslovne objekte i nad grobovima sazidavši javni WC za kupače na plaži.

U narodu se i danas priča kako je današnja pošta u Karinu "sagrađena" na temeljima crkve Sv. Vida. Arheološka će istraživanja baciti više svijetla na ovu tužnu priču. Znakovito je da je novo groblje u Karinu ove godine blagoslovio o. Klarić 7. svibnja 2017. i da je planirao postaviti metalni križ za Tijelovo (15. lipnja 2017.) upravo na ovom lokalitetu gdje se pronašao starokršćanski križ na starom groblju u Karinu, u znak sjećanja na crkvu Sv. Vida i na grobove pokojnika i kod kojeg bi se postavio stolić za prvu postaju kada prvi put bude išla tijelovska procesija iz Franjevačkoga samostana prema župnoj crkvi u Karinu. Kad se križ nije postavio ove godine iz razloga što je bilo potrebno dobiti pisanu suglasnost "OŠ Obrovac" u čijem se danas vlasništvu nalazi ovo sakralno mjesto, o. Klarić ga je bio planirao postaviti dogodine. Međutim ovaj providonosni nalaz i arheološka istraživanja i uređenje okoliša diktirati će daljnje akcije oko postavljanja novog križa ili možda izgradnje kapele Sv. Vida na ovom svetom mjestu. Ovaj vrijedni i neprocjenjivi nalaz starokršćanskog križa svjedoči o ranom kršćanstvu u Karinu, što nas raduje.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas695
Ovaj mjesecOvaj mjesec63619
UkupnoUkupno7606120

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47