Čista Velika: Proslava sv. Petra

Ta stoljetna tradicija zajedničkog slavlja svetog Petra susjednih župa sačuvana je do danas. Misno slavlje uzveličao je mješoviti crkveni zbor iz Vukšića, Lišana i Čiste Velike , sa nadaleko poznatim pučkim pjevanjem kojim su oduševili nazočni vjernički puk.


Kao dječak sv Petar je rekao " Kad  budem velik ,ja ću biti zamjenik Boga na zemlji ". Petar je ostavio lađu,mreže,ženu i obitelj te pođe za Isusom. Isus je među dvanaestoricom apostola upitao "A što vi mislite tko sam ja " Jedini je Petar odgovorio "  Ti si Krist Pomazanik Božji "! Isus  mu odvrati " Blago tebi  Šimune  sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj koji je na nebesima. A ja ti kažem ,ti si Petar ,stijena, i na toj ću stijeni sagraditi svoju crkvu i vrata paklena je neće nadvladati." Sv Petar koji je bio poglavar kršćana bio je osuđen na smrt na križu. Petar je, kao svoju posljednju želju izrazio da želi biti raspet naglavačke,jer da nije dostojan da visi poput svog učitelja Isusa. Tako je Petar svojom smrću proslavio Boga- rekao je na kraju fra Josip Grgić.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Josip Grgić čestitao je svetkovinu, pozdravio sve sudionike te zahvalio fra Marku Nimcu i fra Luki Baniću u koncelebraciji kao i svima koji su doprinijeli proslavi.

Crkva svetog Petra u Morpolači je ranoromanička građevina iz XII. st. s polukružnom apsidom, presvođena i sa zvonikom na zapadnom pročelju. Crkva je 1988. restaurirana. U ratu je oštećena, još i danas nosi ožiljke rafala i velikosrpskih grafita po zidovima. Nije obnovljena, premda je od 1962. pod državnom zaštitom.

Domaćin Čista Velika uz pomoć mještana Vukšića, Provića, Bulića i Lišana dali su velikog truda da svoje goste posluže pečenom janjetinom i ostalim poznatim domaćim specijalitetima, te poznatim vinom žutinom. Slavlje je do kasnih večernjih sati nastavljeno s pjesmom  svih nazočnih uz pratnju harmonikaša Nediljka Gende.

Fotografije

 

Pretraži sadržaj

Najave

13. prosinca: Lišane: VI. formacijski susret OFS-a

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas62
Ovaj mjesecOvaj mjesec23205
UkupnoUkupno6437822

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27 

Administrator

franodoljanin@gmail.com