Posjet Generalnog ministra braći na Dobrom

Generalni ministar fra Michael Anthony Perry, vikar Reda fra Julio Cesar Bunader, generalni definitor fra Ivan Sesar i ostali generalni definitori u pratnji provincijalnih ministara JKPMOFM među kojima su bili fra Joško Kodžoman (Split), fra Andrija Bilokapić (Zadar), fra Ilija Vrdoljak (Zagreb), fra Miljenko Šteko (Mostar) posjetili su braću u samostanu na Dobrom u Splitu u utorak, 20. lipnja 2017.


Dobrodošlicu članovima Generalnog definitorija uputili su ispred crkve Gospe od Zdravlja gvardijan fra Jakov Begonja, vikar Provincije i župnik fra Ante Udovičić, ekonom Provincije fra Josip Gotovac i ostala braća iz samostana. Nakon dobrodošlice, svi zajedno su ušli u procesiji u crkvu pjevajući „Čuj, sveti Franjo, nas“ i izmolili franjevačku molitvu 'Klanjamo ti se'.

Gvardijan samostana Gospe od Zdravlja, pozdravljajući Generalnog ministra i braću u definitoriju kao i provincijalne ministre, rekao je kako je samostan osnovan 1723. godine, a proglašen 1736., župa je osnovana 1946., a provincijalat se nalazi u samostanu od 1898. kada je premješten iz Šibenika. U samostanu žive 23 brata. U nastavku je o. Gvardijan istakao riječi nadbiskupa Barišića koji je jednom prigodom rekao kako je zaštitnik Splita sv. Duje manifestacija vjere izvana, a Gospa od Zdravlja duhovna manifestacija vjere, tj. ispovjedaonica grada Splita. Naime, u crkvi Gospe od Zdravlja svakodnevno se ispovijeda od 7 do 12 sati i od 17.30 do 20 sati. Osim toga, u osmini Božića i Uskrsa bude oko 10 000 vjernika na ispovijedi. Potom je o. Gvardijan rekao kako braća poslužuju četiri samostana redovnica i iz samostana poslužuju tri župe – Brštanovo, Prgomet / Labin i Bristivica. U župi Gospe od Zdravlja djeluju 22 vjerničke zajednice među kojima su Franjevački svjetovni red (OFS) od 1882. i Franjevačka mladež (Frama) od 1996. godine. U prostorijama samostana nalazi se uredništvo listova „Marija“ i „Fra Rafo Kalinić“. Gvardijan fra Jakov Begonja završio je riječima kako braća svoje poslanje nastoje ostvariti na slavu Bogu i u korist našega hrvatskog naroda u duhu sv. Franje Asiškog. Zahvalio je generalnom ministru i braći u definitoriju na posjetu braći u samostanu na Dobrom. Riječi o. Gvardijana na talijanski jezik je prevodio fra Miljenko Šteko.

Fra Ante Branko Periša, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju s pravom javnosti i ekonom samostana, ukratko je na talijanskom jeziku upoznao okupljene o dolasku fratara na Dobri, o gradnji samostana i crkve, o slici Gospe od Zdravlja, o pomoći Gospe vjernicima, o bunaru na Dobrom, o fresci 'Krist Kralj' te župi i provincijalatu.

Generalni minsitar fra Michael Anthony Perry na početku pozdrava rekao je „Drago braćo, zadovoljstvo mi je u ime cijeloga Reda i nas braće iz definitorija sve vas pozdraviti i biti s vama. Drago mi je čuti o vašoj bogatoj povijesti i sadašnjosti“. Potom je Generalni ministar naglasio kako nam povijest daje prigodu za učenje, sadašnjost nam pomaže u preobrazbi, a budućnost nas uči ući u svijet kako bi vjernicima ponudili čuti Božji glas. Kao Generalni ministar zahvalio je braći na vjernosti i nadodao kako mole za sve koji se osjećaju manje snažni i nose križ bolesti, te isto tako da mole za braću da mogu odgovoriti vjernicima porukom nade, mira i oproštenja. U nastavku je zamolio da i braća iz samostana mole za njega i sve članove definitorija kao i za svoga provincijalnog ministra fra Joška kao i za ostale provincijale ministre kako bi svi mogli izvršiti povjerenu im zadaću služenja Redu ili Provinciji. Generalni ministar završio je željom da braća budu kreativni, radosni i da žive evanđeoski život. Na kraju je svima udijelio blagoslov na hrvatskom jeziku.

Gvardijan fra Jakov Begonja svim članovima Generalnog definitorija na dar je dao monografiju Milana Ivaniševića „Crkva Gospe od Zdravlja u Splitu“. Susret u crkvi zavšio je pjesmom "Salve regina" i zajedničkim fotografiranjem. Nakon fotografiranja, druženje je nastavljeno u klaustru samostana.

Fotografije

Generalni ministri u samostanu Gospe od Zdravlja:

  • Fra Bernardin iz Portogruaro (1876.)
  • Fra Leonardo Bello (1935.)
  • Fra Konstantin Koser (1971.)
  • Fra Herman Schalück (1993.)
  • Fra Giacomo Bini (1999.)
  • Fra Giacomo Bini (2000.)
  • Fra Jose Rodriguez Carballo (2004., 2007. i 2011.)
  • Fra Michael Anthony Perry (2017.)
 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas533
Ovaj mjesecOvaj mjesec49597
UkupnoUkupno7433297

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 22