Proslava sv. Ante i seminar "Samo je u Bogu mir, dušo moja!"

Vjernici  HKŽ München  u utorak, 13. lipnja 2017., svečano su proslavili blagdan svetog Ante. Kapela bl. A.Stepinca od jutarnjih sati bila je otvorena za vjernike koji su pred kipom sv. Ante u tišini mogli izraziti svoje prošnje i zahvale, a služene su i dvije svete mise u 9 i 10.30 sati. Središnje misno slavlje u crkvi St. Paul u 18.30 sati predvodio je pater Mijo Nikić, profesor na Fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, uz  koncelebraciju župnika fra Borisa Čarića, fra Ante Kreše Samardžića, fra Filipa Mimice i đakona Mate Kutleša.


Pater Nikić je u homiliji između ostalog rekao: "Svetac kojega danas slavimo, sveti Ante, tako je proslavio Boga da su se riječi koje smo čuli u Evanđelju - koji će znakovi pratiti one koji uistinu povjeruju i rade za Boga – ostvarile potpuno u njegovu životu. Već za života bio je poznat kao veliki čudotvorac i do današnjeg dana Bog čudesno uslišava ljude koji se Bogu utječu po zagovoru ovog moćnog sveca, Božjeg ugodnika.

Zato se isplati da ga malo bolje upoznamo. Sveti je Ante bio vrsni propovjednik. Što je on propovijedao? 'Tko mene ljubi čuvat će moje zapovijedi.' Propovijedao je deset zapovijedi. To nisu zabrane već putokazi u nebo. Bilo bi dobro tjedno kao obitelj pročitati te zapovijedi. U njima je Bog rekao sve što moramo obdržavati prema Bogu, sebi i prema bližnjemu. Osim toga sveti je Ante naglašavao potrebu temeljnih kreposti za spasenje: vjeru ufanje i ljubav. Najvažnije je da u svijetu u kojemu živimo sačuvamo svoju vjeru, da po njoj živimo i u njoj umremo. Zatim da imamo silno pouzdanje u Boga, da ne budemo tjeskobni. Bez obzira što nam se u životu dogodilo Bog bdije. I ono što sveti Ante kao najvažnije naglašava jest autentična ljubav koja služi drugima. To je naš najvažniji zadatak na ovome svijetu – naučiti ljubiti Boga iznad svega a bližnjega kao sama sebe. Po toj zapovijedi bit ćemo suđeni na sudu. Sveti je Ante naglašavao krepost poniznosti. U svetom Pismu stoji: 'Bog se oholima protivi, a poniznima daruje svoju milost.' Nadalje, naglašavao je potrebu samozataje i žrtve a kritizirao poroke svoga vremena: oholost, škrtost, bludnost. Njegove su propovijedi aktualne i danas. Ono što je govorio u 12. i 13. stoljeću ponovio bi i nama danas.'

Ova sveta misa okupila je mnoštvo djece i njihovih roditelja. Na kraju svete mise bio je blagoslov djece i ljiljana, a ovim smo slavljem označili i završetak vjeronaučne godine u župi.
Proslavi svetog Ante Padovanskog prethodila je Trodnevnica pod naslovom "Samo je u Bogu mir, dušo moja!" u obliku psihološko-duhovnog seminara. Ovaj seminar, kako je rekao sam voditelj dr. p. Mijo Nikić u uvodnoj napomeni, razlikuje se od ostalih koje smo do sada imali. On nije samo psihološki, a nije ni samo duhovni, nego jedna kombinacija. Budući da je čovjek duhovno-tjelesno biće, jedna i druga stvarnost čine cjelinu. Seminar je privukao veli broj naših vjernika koji su kroz ova tri dana sudjelovali na krunici, razmatranju, svetoj misi i klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Tijekom seminara pater Mijo Nikić obradio je slijedeće teme: Upoznaj, promijeni i zavoli sebe, Obratite se i vjerujte Evanđelju, Isus liječi sve rane moje duše, Kako vjerom nadvladati strah i depresiju, Kako i gdje susrećemo Isusa, Tko ostaje u meni, taj donosi mnogo roda (Iv 15), Eshatološke istine naše vjere: smrt, sud, čistilište, pakao, nebo, Duh Sveti naš Branitelj, tješitelj i iscjelitelj, Oprosti da oslobodiš u sebi sile ljubavi.

Pjevanje tijekom seminara i na samu svetkovinu svetog Ante predvodili su članovi mješovitog crkvenog zbora i Frame naše župe.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1637
Ovaj mjesecOvaj mjesec69218
UkupnoUkupno7611719

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 65