Turjaci: Proslava sv. Ante u sklopu 330 godina postojanja župe

Župljani Turjaka i hodočasnici Cetinske krajine svečano su u utorak, 13. lipnja 2017., proslavili blagdan svetog Ante u sklopu 330 godina postojanja župe Turjaci. Središnje slavlje predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman.

Svečanu misu, uz asistenciju dekana Cetinskog dekanata don Stipe Ljubasa i gvardijana Franjevačkog samostana u Sinju fra Petra Klapeža, predvodio je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu fra Joško Kodžoman. Prije početka svete mise u crkvenom dvorištu i procesije kroz park, provincijal je blagoslovio vitraje s bočnih strana oltara. Za ovu prigodu slavlje je održano na posebno izgrađenom i uređenom oltarskom prostoru.


‘Sveti Ante je univerzalni lijek za sve ljudske patnje’, istaknuo je provincijal Kodžoman, navodeći da ga je među franjevce odvelo njihovo stradanje u Maroku gdje su išli kao misionari.

Nastavio je koliko je ovaj ‘Svetac svega svijeta’ bio nadaren propovjednik i duhovno jak. Njegove propovijedi privlačile su mnoštvo sljedbenika sv. Franje Asiškog i drugih koji su ga slušali. Nije je bio slučaj da se našao u Asizu baš kad je bio kapitul franjevačke družbe. Fra Joško Kodžoman u svom obraćanju vjernicima naglasio je koliko je značajna snaga duha zaštitnika Turjaka u suvremenom životu. ‘Moramo se ugledati u sv. Antu i njegovu veliku snagu vjere u Boga’, istaknuo je provincijal u upečatljivoj propovijedi.

Kako je uobičajeno, prije središnjeg vjerskog slavlja održane su dvije mise. Prva u 7 sati namijenjena domaćicama, a predvodio ju je župnik fra Petar Gulić. Druga, s početkom u 8 sati služena je za vjernike iz Trilja i Košuta, mjesta koja su nekada pripadala turjačkoj župi, a predvodio je župnik Košuta don Franko Prnjak.

Poslijepodne, u 18 sati služena je misa za blagoslov cvijeća, djece, mladih i vozila. Ovu misu predvodio je fra Jure Hrgović, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju. Nakon misnih slavlja župnik fra Petar Gulić zahvalio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se „dani sv. Ante 2017“ proslave kako i doliči svecu cijeloga svijeta. Zahvalio je Bogu za ove dane milosti, zahvalio je voditelju duh. obnove, kao i svim predvoditeljima misnih slavlja, braći svećenicima koji su bili na raspolaganju za ispovijedanje te svima koji su bili na svečanoj misi i u koncelebraciji svojom molitvom uzveličali misno slavlje. Poslije svečane sv. mise slavlje se nastavilo po obiteljima a 36 svećenika se našlo na zajedničkom ručku u dvorani župne kuće.

Nakon što su vjernici Turjaka proveli trinaest utoraka u molitvama uz svoga zaštitnika, u subotu, nedjelju i ponedjeljak u posebnom ozračju obnovili su svoju vjeru u Boga, a predvodio je karmelićanin otac Branko Zebić, župnik na Kamenu pored Splita.

Prvog dana u 18,30 molila se krunica, a nakon toga služila se sveta misa, koju je popraćena izvrsnim pjevanjem zbora časnih sestara Milosrdnica iz Splita pod ravnanjem s. Mirte Škopljanac-Mačina. Nakon mise Milosrdnice su održale neponovljivo krasan koncert duhovnih i rodoljubnih pjesama.

U nedjelju je služena jutarnja župska misa od 8,30 sati, koju je predvodio župnik Turjaka fra Petar Gulić, a druga, koja je u pravilu toga dana u 10,30 nije se služila. Zato je drugi dan vjerske obnove počeo misom u 19 sati, uz pratnju KUD-a Metković s mandolinskim sastavom. Poslije svete mise, Metkovci koji slave 40 godina uspješnog rada u njegovanju kulturne baštine, pridružili su se KUD-u Turjaci u cjelovečernjem programu s geslom: Neretva u pohodu Cetini. Ova priredba izvedena je u dvorištu na prostoru gdje se održalo glavno turjačko slavlje.

Posljednjeg dana vjerske obnove Turjačana u ponedjeljak, prvo se molila krunica na čast sv. Anti Padovanskom, a potom je otac Branko Zebić služio svetu misu s propovijedi u kojoj je, kao i prethodna dva dana na primjerima iz života sv. Ante Padovanskog isticao kako treba graditi i njegovati međusobne odnose za dobro svakog čovjeka, kojem je glavna snaga života u vjeri prema Bogu. Misu je pjevanjem popratio crkveni zbor iz župe sv. Nikole Obrovac-Bajagić pod ravnanjem s. Vjere Gulić. Pjesmom i recitalom, koji je pripremio fra Blaž Toplak, profesor na FKG u Sinju, dat je skokovit prikaz 330-te godišnje povijesti Turjačana i žitelja ostalog dijela cetinskog kraja doseljenih iz Bosne i Hercegovine u dolinu Cetine.

Za spomenutu obljetnicu obnovljena je unutrašnjost turjačke crkve nove oltarnim stolicama, novim barjakom sv. Ante. Također su izrađeni novi kalež, te dva prozorska vitraja sv. Ivana Pavla II. i blaženog Alojzija Stepinca na bočnim stranama oltara. Časne sestre rodom iz Turjaka dale su izraditi dva lijepa oltarnika.

Na prostoru ispred vanjskog oltarskog prostora, pod krošnjama stabala, ugrađuju se klupe na koje može stati do 600 osoba.

Završnica slavlja 330 godina župe Turjaci obilježit će se i izravnim prijenosom misnog slavlja na HRT 3. prosinca ove godine, odnosno prve nedjelje Došašća.

Podsjećamo da je župa Turjaci prije 30 godina obilježila 300 godina svečanom misom koju je predvodio karizmatični zagrebački kardinal Franjo Kuharić, također izravnim prijenosom na HRT-u.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas141
Ovaj mjesecOvaj mjesec14421
UkupnoUkupno7629299

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 95