Hodočašće roditelja Dječjega i Mješovitog zbora mladih Gospe od Zdravlja

Dana 27. svibnja 2017. bio je poseban za nas roditelje, koji smo pod vodstvom fra Stipice Grgata i časne sestre Zorislave Radić svoj duhovni život obogatili i trajno opečatili hodočasteći od našeg svetišta Gospe od Zdravlja do Krašića i na kraju zaokruživši čitav događaj posjetom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.


Krenuli smo u jutarnjim satima, već oko 06:15, kako bismo što više iskoristili dan pred nama, jer dobar dio vremena oduzima vožnja autobusom koji je bio pun jer je zanimanje za hodočašće bilo veliko. Privlačio nas je blaženik Alojzije Stepinac, taj veliki sin Hrvatskog naroda, taj mučenik za vjeru, koji je za vrijeme komunističkog režima, u Krašiću proveo 2990 dana pritvoren i praćen od tadašnje milicije, nakon što se u Lepoglavskom zatvoru razbolio jer ga je UDBA otrovala.

Putovanje do Krašića bilo je prožeto molitvom i fra Stipičinim nastojanjima da nam približi velikana naše vjere i domovine, citiranjem njegovih misli koje su duboko prožete ljubavlju prema Kristu i dušama te dubokom odanošću Ocu Papi i Katoličkoj Crkvi.

Fra Stipica nam je čitao o životu blaženog Alojzija, pa smo, ispunjeni mislima o njemu jedva čekali doći u Krašić.

Na putu smo najprije izmolili Jutarnju iz Časoslovai zatim krunicu, pripremajući svoja srca na susret s mjestom gdje se naš blaženik rodio, živio, trpio i umro za Krista i vjeru. Zbog njega je Crkva u Hrvata ostala uz svetog Papu i Crkvu. Komunisti nisu tražili od Stepinca da se odrekne Krista kao što to danas i od početka Kršćanstva progonitelji vjere rade. Oni su htjeli da nas Stepinac odvoji od Stijene na kojoj smo stajali, od Pape. Nakon toga bismo ionako sami propali i postali nekakva sekta.

Kad smo stigli u Krašićodmah je započela sveta Misa koju je predslavio naš fra Stipica. Uz njega su koncelebrirala još dvojica svećenika hodočasnika. Pogled nam je privlačio oltar s lijeve strane glavnog oltara, pred kojim su pisale zahvale vjernika za uslišane molitve. Oltar je osim slike blaženika sadržavao malo raspelo, moćnik u kojem je kost njegova malog prsta i zavoj s mrljom njegove krvi. Nakon svete Mise, Krašićki župnik nam je, pun svete ljubavi i poštovanja prema blaženom Alojzu, pričao i pokazivao kako je blaženik živio od rođenja pa sve do smrti ovdje u Krašiću. Predmeti su odisali Stepincem tako silno da smo mogli u duhu motriti njegov životni put od krštenja koje je primio sutradan nakon rođenja, pa nadalje. Vidjeli smo oltar pred kojim je služio Misu, klecalo koje je bilo njegov " tzv. naslonjač " te Svetohranište koje je bilo sve njegovo gledanje ( to je bio njegov jedini " tv prijamnik. )

Vidjeli smo propovjedaonicu s koje je govorio, ispovjedaonicu gdje je dušama davao okrepu i odrješenje, te špilju Gospe Lurdske koju je blagoslovio. Umro je uoči blagdana Gospe Lurdske.

Zatim smo posjetili župnu kuću, dotaknuli predmete kojima se služio,  koji su nam svojom jednostavnošću potvđivali skromnost onoga koji se njima služio. Najdojmljivije je veliko raspelo u radnoj sobi i slika Gospe iznad kreveta u spavaćoj sobi. Slika je to Marije koja drži malog Isusa u naručju i koja vrlo podsjeća na sliku u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu.

Još smo neko vrijeme boravili u Krašiću te zapjevali nekoliko pjesama majci Mariji a onda se zaputili na ručak u restoranu „Lovački rog“ gdje smo se okrijepili i lijepo družili.

Uputili smo se zatim u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu, župa BDM Snježne.

Vlč. Filip Pavlović nas je dočekao. Veliko iznenađenje je bilo što je prepoznao našeg fra Stipicu kao svoga profesora iz Franjevačke sinjske gimnazije. Vlč. Filip je rodom iz Međugorja a ovdje u svetištu je kapelan, ali služi u više župa. S njime smo poslije upoznavanja svetišta zapjevali, a on nam je svojom pjesmom potvrdio fra Stipine riječi o lijepom glasu koji mu je Bog podario, a kojeg se fra Stipica itekako dobro sjeća.

Rektor mons. Antun Sente upoznao nas je s činjenicom o 330 godina kako je Hrvatski sabor jednoglasno proglasio svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske. Velika mu je želja da se štovanje svetog Josipa stoga u našem narodu proširi. Ova župa je aktivna u molitvi svetom Josipu, svake srijede se zajednički mole, te svakog tjedna vjernici svjedoče o uslišanju molitava sv. Josipu.

Kasnije smo u sklopu svetišta posjetili predivnu izložbu naziva "Procvjetali križ" umjetnika Daniela Butale i oduševili se nadom koja izranja iz svake pojedine slike.

Poslije pjesme s kapelanom uputili smo se natrag u Split, moleći i pjevajući ispunjenih i zahvalnih srdaca.

Vratili smo se u kasnim satima pred svetište naše Gospe od Zdravlja, koja nas je čuvala i sretno vratila kući.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1806
Ovaj mjesecOvaj mjesec6516
UkupnoUkupno7621394

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43