Susret novaka s Trsata s novacima na Visovcu

Od 16. do 19. svibnja 2017. novaci s Trsata posjetili su novake na Visovcu u zajedništvu sa svojim odgojitelja. Zajedno su posjetili nacionalni park Krka, svetište Gospe Sinjske, Biskupiju kod Knina i Šibenik.

U utorak, 16. svibnja 2017., u predvečerje novaci s Trsata sa svojim meštrom fra Tomislavom Faletarom stigli su u posjet novacima na Visovac. Nakon večere uslijedilo je vrijeme slobodnog druženja i šetnje Visovcom.


Srijeda, 17. svibnja, započela je Jutarnjom i misom koju je predslavio fra Jure Šimunović. Nakon doručka krenuli smo u razgledavanje nacionalnog parka „Krka“. Prijepodne smo razgledali Skradinski buk. Putovali smo brodom i uživali u ljepotama kanjona rijeke Krke i mirnom i laganom “hodu“ rijeke Krke prema moru. U nama je  to izazivalo i pozivalo na hvalu i zahvalu Bogu: „Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestrici Vodi, ona je korisna, ponizna, draga i čista.“

U 12:00 sati, po povratku na Visovac izmolili smo Službu čitanja i Srednji čas. Iza ručka domeštar visovačkih novaka fra Stojan Damjanović upoznao je trsatske novake s poviješću Visovca, njegovim prirodnim i kulturnim bogatstvima te sa svetištem Gospe od Milosti, Gospe visovačke. U 15.00 sati krenuli smo uzvodno Krkom prema Roškom slapu, na povratku smo zaustavili brod, prepustili se struji. Dok je ona brod nosila put Visovca izmoli smo Gospinu krunicu.

U četvrtak, 18. svibnja, u 7:00 smo izmolili Jutarnju i Službu Čitanja. U  8:30 krenuli smo Gospi Sinjskoj gdje nas je dočekao fra Perica Maslać, župnik i fra Gabrijel Jurišić, urednik zbornika "Kačić". Fra Gabrijel nas je upoznao sa poviješću svetišta i štovanja Čudotvorne Gospe Sinjske te smo razgledali samostansku zbirku. U 12:00 smo u crkvi izmolili Srednji čas i zapjevali kod Gospina oltara Lijepa si lijepa. Iza ručka zahvali smo se i pozdravili gvardijanom fra Petrom Klapežom i ostalim fratrima te zaputili u Muzej Sinjske alke. Nikad dosad nije bilo moguće sve o Sinjskoj alci doživjeti u jednome prostoru, a upravo je to ono što Muzej Alke nudi. Muzej samo svi po prvi put posjetili pa je dojam ostao još intenzivniji. Sljedeće odredište je bilo staro-hrvatsko svetište Biskupija u kojemu nas je dočekao gvardijan fra Marko Duran koji nas je u kratkim crticama upoznao sa sadašnjom crkvom sv. Marije koju krase djela Ivana Meštrovića i Krune Kljakovića. Potom smo krenuli u samostan sv. Ante poslije kratkog osvježenja krenuli smo u razgledavanje Kninske tvrđave pod stručnim vodstvom  prof. Gorana Mrnjavaca.  U 18:30 predmolili smo krunicu u crkvi GVHKZ , a misu je predslavio magistar trsatskih novaka fra Tomislav uz koncelebraciju trojice svećenika. U samostanu je bila zajednička večera i razgovori o viđenom i doživljenom. Nakon večere zahvalili smo se gvardijanu fra Marku na srdačnom dočeku i ostalim fratrima te se zaputili na Visovac.


Petak, 19. svibnja započeo je Jutarnjom i  misom koju je predslavi trsatski novak, svećenik fra Marko Vuković. Iza doručka krenuli smo u Šibenika. Prvo odredište u Šibenik bila je crkva Gospe van grada gdje nas je dočekao župnik fra Filip Milanović Trapo. Razgledali smo župnu crkvu te se spustili  do svetišta svetog Nikole Tavelića, gdje nas je dočekao gvardijan samostana fra Ivan Bradarić OFMCon. Fra Ivan nam je pokazao crkvu, muzej i samostansku knjižnicu u kojoj čuvaju više od 150 inkonabula i na kraju nas lijepo počastio. Potom smo nastavili put prema katedrale sv. Jakova u kojoj smo uz mnoštvo turista i mi osobno se pomolili i pogledali zadivljeni to remek djelo svjetske kulturne baštine. Na povratku na Visovac u 12,30 izmolili Službu čitanja i Srednji čas. Nakon ručka zadržali smo se malo u pričama, pojedinim zapažanjima/zanimljivostima iz ovog bratskog druženja. Oko 14:30 pozdravili smo se novacima i fra Tomislavom dok je “Dika“ čekao da ih preveze na Stinice odakle će uz Božju pomoć, prebirući sjećanja s bratskog druženja krenuti prema Trsatu.

Protekle dane proveli smo u hvaljenu i slavljenu Gospodina u svim svojim koracima, a posebno zahvaljujući bratu Suncu koje nas je sve ove dane pratio i obasjavao svojom svjetlosti i toplinom.

Ovaj susret, ispunjen bratskim zajedništvom i radošću, bio je obogaćujući za oba novicijata te zasigurno svaki sudionik može zapjevati sa Psalmistom: „Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti.“  Mir i dobro!

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1692
Ovaj mjesecOvaj mjesec69273
UkupnoUkupno7611774

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 135