Karin: Blagoslov novog groblja

Na četvrtu vazmenu nedjelju,zvanu nedjelja dobrog Pastira, 7. svibnja 2017., karinski župnik i gvardijan fra Petar Klarić blagoslovio je u 10.30 sati novo groblje u župi sv. Male Terezije  u Karinu, temeljem  delegacije zadarskog  nadbiskupa  mons. Želimira  Puljića. Obred blagoslova  započeo je molitvom i litanijama svih svetih ,a koji je najavio gosp. Mihovil Brkić, voditelj programa ovog slavlja, a inače vrsni  novinar s Radio Benkovca. Poslije blagoslovne molitve nad novopostavljenim križem, kretala se procesija putem koji označuje granice groblja, a o. Klarić je blagoslivljao groblje. Pjevao se 51 psalam, „Ja sam uskrsnuće i život“ …

Poslije blagoslova groblja i križa uslijedila je sveta misa koju je predslavio fra Jure Šimunović, meštar novaka s Visovca ,a u koncelebraciji su bili  župnik i gvardijan Klarić,fra Frano Samodol, bivši gvardijan karinski i fra Milan Ujević. Za vrijeme blagoslova groblja, križa i mise pjevalo je Crkveno pjevačko društvo „Sv. Cecilija“ iz župe Blažene Djevice Marije iz Kaštel  Lukšića. Ave Maria zapjevao je  pjevač iz Knina Hrvoje Marić. Blagoslovu i misi prisustvovali su župljani, gosti i uzvanici. Prvo čitanje i psalam čitao je novak fra Ivan Novaković, a poslanicu je domaćim napjevom iz Kaštel Lukšića pjevao je Nedo Kovačev, a evanđelje je navijestio o. Klarić. U propovijedi je fra Jure između ostaloga istaknuo  kako treba biti odgovoran u životu, živjeti za..,a ne protiv. Treba imati osjetljivost za duhovna dobra, duhovna zvanja. Gledati u budućnost, biti primjer  i uzor u današnjem svijetu. Istaknuo je daje Krist dobri pastir i kako smo ga dužni svi slijediti svatko u svome zvanju  i poslanju. „Krist je trpio za vas i ostavio nam primjer da idete stopama njegovim“. Naglasio je kako se i mladi trebaju  hrabro odlučiti slijediti Krista. Naglasio je kako Krist ne uzima,nego On daje, dariva sa mog sebe. I mise ne trebamo  bojati darivati sami sebe Kristu u svojim poslanjima,a posebice u duhovnim zvanjima.

O. Klarić je između ostaloga istaknuo kako je ovaj blagoslov križa i groblja ne samo duhovni i veliki pastoralni događaj, nego i povijesni za Karin,jer  se župljani iz Karina u buduće neće trebati pokopavati po okolnim grobljima Kruševa, Obrovca, Benkovca,Zadra… ,nego će se moći pokopavati u svome groblju u Karinu,a obitelji koje želje, moći će svoje pokojnike prenijeti iz drugih groblja u Karin. Osim što je istakao što Stari zavjet i Novi zavjet govori u Bibliji  o pokopavanju pokojnika, naglasio je kako je današnji dan posebna milost Božja za Karin i kako će se ubuduće pokojnici moći pod Kristovim križem dostojno pokopavati u nove grobnice,a kojih je za početak sagrađeno  deset, od ukupno predviđenih  u stotinjak u prvom polju, od njih ukupno pet polja. Na Kraju mise pjevao  se „Tebe Boga hvalimo…“  S nekoliko  riječi obratio se i gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan istaknuvši zadovoljstvo što  je Karin konačno dobio novo groblje koje će Grad Obrovac  i dalje nastaviti uređivati. Projekt groblja načinio je KONUS iz Zadra. O. Klarić je na kraju svima zahvalio na sudjelovanju na ovom svetom slavlju.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas178
Ovaj mjesecOvaj mjesec14458
UkupnoUkupno7629336

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 88