Proložac: Predstavljen „Rječnik“ fra Ivana Jukića

U prepunoj župnoj dvorani, u Župi sv. Mihovila - Proložac, u srijedu, 3. svibnja 2017., predstavljen je „Rječnik francusko-englesko-hrvatskog jezika“ fra Ivana Jukića, u organizaciji Matice hrvatske –Ogranak Imotski i Župe sv. Mihovila, Proložac.

Rječnik su predstavili Mara Pezo, prof. hrvatskog i francuskog jezika, Marijana Pezo, prof engleskog i njemačkog jezika i znanstvenik dr. sc. Mišo Munivrana, diplomat i konzul, te publicist i novinar Mladen Vuković. Program je vodila Dragica Zeljko Selak, a nastupio je i mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Terezine Bašić, koji je otpjevao tri pjesme: Uskrsna radost, Milosna i Majko ljubežljiva. Predstavljači su biranim riječima govorili i o fra Ivanu i o njegovom književnom stvaralaštvu, te su rječnik svesrdno preporučili svima koji su željni znanja, a prof. Mara Pezo je posebno istaknula da je fra Ivan napravio posebno vrijednu trojezičnu knjigu, za koju je trebalo mnogo rada i strpljenja, jer tu nema proizvoljnosti, nego točnost i efikasnost, na jednom mjestu tri jezika i to na 450 stranica, zaključivši da je riječ u životu čovjeka sve, riječi su čudesa tako je i ovaj fra Ivanov uloženi rad više nego čudesan.


Ove godine obilježava se 300. obljetnica oslobađanja Imotske krajine od Turaka, i upravo su franjevci ti koji su bodrili i vodili svoj narod protiv turskoga zuluma.  Od tada do danas, svećenici, franjevci neraskidivo su vezani sa svojim pukom, ostali su dušobrižnici s neizbrisivim tragovima u odgoju i u pisanoj literaturi, a jedan od njih je i fra Ivan Jukić, trenutno pastoralni suradnik u Prološcu, dobar i omiljen fratar, kako kažu njegovi bivši i sadašnji župljani. Fra Ivan Jukić je dosada objavio nekoliko knjiga: Zapis jednog redovnikaKristoljubno domovinske misli, O Tinu, Gotovcu, Twaine i religijskom fenomenu, Vrgorski ljetopis, koje govore o njegovom pastoralnom radu te dva rječnika Englesko/francuskog jezika i Francusko/englesko/hrvatskog jezika. Za svoj životni i književni rad fra Ivan je dobio i osobnu nagradu Splitsko-dalmatinske županije, grada Vrgorca za obnovu rodne kuće Tina Ujevića, zvanu Fratarska kuća, koja spada u nultu kategoriju hrvatske nacionalne baštine, Dobitnik je dvije nagrade 156. Brigade Hrvatske vojske, Doma zdravlja Vrgorac, Svetišta Gospe Sinjske, Splitske Prvostolnice. Fra Ivan je svakoga ponedjeljka, u vremenu od 1. studenoga 1991. do 5. kolovoza 1995., slavio, kao župnik Vrgorca, sv. misu za Hrvatske branitelje. Ukupno 212 svetih misa. Fra Ivan Jukić rodio se u Slivnu, za svećenika je zaređen 1974. u Imotskome. Bio je župnik u Prgomet-Labinu, Grab kraj Sinja, Vrgorac, Staševica kraj Ploča, potom je umirovljen, ali fra Ivan je ostao neumoran te je nastavi svoj pastoralni rad kao župni suradnik posljednjih deset godina u Podbablju, sada trenutno u Prološcu.


Ova peta fra Ivanova knjiga - rječnik „Francusko/Englesko/Hrvatski“ kao i prethodni  Englesko/Francuski objavljen je u nakladi Matice hrvatske Ogranak Imotski i namijenjen je svima onima koji su zainteresirani za dobro upoznati engleski i francuski jezik. U knjizi abecednim redom – svako abecedno slovo je zasebno poglavlje koje prikazuje najrelevantnije riječi engleskog i francuskog jezika – donosi mnogobrojne primjere na engleskom i francuskom jeziku, koji se rabe u svakodnevnom govoru. Iza francuske riječi odnosno primjera donosi značenje na engleskom odnosno hrvatskom jeziku. Svrha ove knjige jest olakšavanje svakidanjeg razgovora u različitim okolnostima.

Fra Ivan se na kraju zahvalio svima na dobrom odazivu, svojim bivšim i sadašnjim župljanima, te župniku fra Vinku Gudelju, svim predstavljačima, kao i nakladniku povjesničaru Milanu Gliboti, predsjedniku MH Ogranak Imotski, načelniku Mati Lasiću, a posebno se zahvalio braći fratrima koji su mu dali podršku te je na kraju predstavljanja rječnik darovao predstavljačima i svakom članu mješovitog župnog zbora Sv. Mihovil-Proložac i ravnateljima: OŠ Krivodol, OŠ Zmijavci i OŠ Proložac, uz riječi „znanje treba dijeliti“.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas239
Ovaj mjesecOvaj mjesec9469
UkupnoUkupno7624347

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 36