Sinj: Vikend-susret za ministrante u Sjemeništu

Franjevačko sjemenište u Sinju svake godine, pa tako i ove, ugosti ministrante sedmih i osmih razreda. Na vikend-susretu sa sjemeništarcima oni imaju priliku da iz prve ruke upoznaju sa svakodnevnim životom u sjemeništu. Svrha ovih susreta je pomoć mladićima u donošenju važnih životnih odluka, a posebno onih koje se tiču duhovnog poziva.

U dogovoru sa župnicima i župnim vikarima u posjet Sjemeništu je došlo 19 ministranata iz Karina, Knina, Šibenika, Brnaza i Sinja u vremenu od 3. do 5. ožujka 2017. god. Za organizaciju i dnevni red susreta pobrinuli su se fra Josip Repeša i fra Ivan Udovičić, ravnatelj Sjemeništa.


Po dolasku ministranti su bili suzdržani, pa je valjalo s njima uspostaviti bratsku komunikaciju. Nakon što su „probili led", sjemeništarci su bili obasuti mnogim, nadasve zanimljivim pitanjima o životu u Sjemeništu. Poslije upoznavanja svi skupa su se uputili u crkvu Gospe Sinjske, u kojoj je euharistijskim slavljem predsjedao don Ivan Kešina. Poslije duhovne, uslijedila je fizička okrjepa. Večer je tradicionalno, kao i dosadašnjih godina, završila molitvom križnog puta prema tvrđavi na Gospinom gradu; zajedno s mnoštvom sinjskih mladića i djevojaka.

Subota je započela svetom misom kojom je predsjedao fra Ivan Udovičić. Nakon doručka sjemeništarci su imali probe pjevanja na koje su se priključili i ministranti te svojim glasovima dodatno oplemenili sjemenišni zbor. Nakon proba pjevanja sjemeništarci su svoje goste prepustili fra Josipu Repeši, koji ih je proveo kroz Sinj. Posjetili su Franjevački muzej i Muzej Sinjske alke, gdje su se upoznali s jedinstvenom poviješću Sinja i Cetinskog kraja. Poslijepodne je po rasporedu slijedio nogometni turnir, koji se igrao na igralištu kraj Franjevačke klasične gimnazije. Po povratku u Sjemenište uslijedila je molitva krunice i kratka prezentacija o povijesti Sjemeništa koju su pripremili sjemeništarci. Neki su sjemeništarci govorili o svom duhovnom pozivu i odluci da krenu stopama svetog Franje Asiškog. Ministranti su nakon večere imali slobodno vrijeme u kojem su mogli gledati film o Isusu za mlade ili igrati stolni tenis .

Zadnji dan susreta započeo je ranije nego subotnji. Prva točka dana bila je kratka proba pjevanja. Upjevani i razbuđeni ministranti su sa sjemeništarcima animirali jutarnje euharistijsko slavlje u crkvi Gospe Sinjske. Misnim slavljem predsjedao je fra Perica Maslać koji je potakao okupljenu zajednicu na molitvu za ministrante kako bi oni koji razmišljaju o duhovnom pozivu mogli donijeti ispravnu odluku. Poslije svete mise ministranti su imali slobodno vrijeme za samostalno razgledavanje grada Sinja. Kraj ovog druženja označio je zajednički ručak na kojem su svoju zahvalu ministrantima uputili fra Josip Repeša i fra Ivan Udovičić, uz želje da se ponovno vide dogodine.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1610
Ovaj mjesecOvaj mjesec64534
UkupnoUkupno7607035

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 110