„Dani križa“ u župi Plina-Stablina

U petak, 3. ožujka 2017., u župi Plina-Stablina otvoreni su sv. misom u crkvi Gospe Fatimske 'Dani križa - Stablina 2017.' Budući da je ovo godina očinstva u našoj nadbiskupiji ugostili smo na tribini "Križ u našem životu" dr. sc. Antu Mikića, gl. urednika HKR-a, ravnatelja Hrvatske katoličke mreže u nastajanju, supruga i oca 5 djece.


Dr. sc. Mikić nam je kroz svoj život, kroz bolest i smrt njegova prvog djeteta Katarine naglasio kako svaki križ ima smisao i kako svaka patnja vodi k nekom cilju. Ne bi smjeli samo stati ili ostati pod križem, već bismo trebali ustati i krenuti prema naprijed. Izazvavši suze skoro svih 160 prisutnih vjernika g. Mikić je istaknuo da ne treba ni sućut ni sažaljenje jer ga je Bog na taj način vodio svojim putem da bi mu sve što je proživio i doživio bila milost. Na kraju tribine fra Paviša se zahvalio g. Mikiću i svima prisutnima, kao i njegovom najstarijem sinu Martinu koji je ministrirao na sv. Misi.

Fotografije

U subotu 4. ožujka, na tribini "Križ u našem životu" u crkvi Gospe Fatimske u Stablini ugostili smo bivšeg novinara, političara, vojnog časnika, supruga, oca troje djece i studenta teologije - Daria Kordića.

Kordić je došao u pratnji supruge Venere čiji je pradjed Baćinac. Danas je naš gost po prvi puta svjedočio i u nazočnosti sina Vladimira i njegove supruge Maje.

Mnogo je važnih datuma u Kordićevu životu, ali neki su "važniji". Jedan od njih je dan kada je trebao stati pred tužiteljstvo u Haagu. Tog je jutra njegovu ćeliju obasjala svjetlost i čuo je glas - "Ne boj se, Ja sam s tobom". Tijekom uzništva, svjedočio je Kordić, bio je potpuno miran i dok je slušao druge presude i dok je iščekivao svoju. Kada je uložio žalbu na nepravomoćnu presudu, molio se Gospi da mu se ne smanji kazna. I zaista, 7 od 21 točke su poništene, ali kazna je ostala ista - presedan u sudstvu.

Sve je to bio put Kordićev put u kojem je sav svoj život u potpunosti predao u Božje ruke. Kroz molitvu i čitanje Biblije spoznao je što mora činiti i danas kao slobodan čovjek.

Svih 150 vjernika popratilo je njegovo svjedočenje suzama i pljeskom. Bio je to krasan uvod u sutrašnji križni put, kako je rekao fra Paviša.

XX. zavjetni Put križa Stablina - Zavala

Na 1. korizmenu nedjelju 20 godinu za redom održana je pobožnost križnog puta od Stabline do Zavala, što je ujedno najduži križni put u Hrvatskoj.

Za ovu prigodu došli su svi župnici koji su s narodom obavljali ovu pobožnost. To su: fra Frano Laco, fra Mario Jurišić i fra Mladen Marić.

Nakon sv. Mise koju je predslavio fra Frano Laco, 300- tinjak vjernika usprkos jakom vjetru i kiši krenulo je na put križa.

Nakon 2,5-satnog hoda Put je završen na Zavali kod crkve sv. Ivana Krstitelja ljubljenjem križa i blagoslovom.

Važno je reći kako su sva sela ove župe sudjelovala na razne načine u ovoj veikoj obljetnici, pa i okrjepom za sve molitelje. To su sela: Banja, Modro Oko, Čeveljuša, Plina, Peračko Blato, Šarić Struga, Stablina i župljani župe Baćina.

Na kraju je, sadašnji župnik fra Paviša zahvalio svima na pomoći i sudjelovanju na XX. jubilarnom putu križa.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Šibenik / Šubićevac: Predstavljanje knjige

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Najava Izbornog kapitula u Hrvatskom nacionalnom bratstvu OFS-a

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Vierzehnheiligen kod Bamberga: Pastoralni skup Digitalno doba i pastoral mladih, 7. - 10. 10. 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas416
Ovaj mjesecOvaj mjesec32603
UkupnoUkupno7168255

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 116