Fra Nikola Dominis: „U svijetu male braće“

U nizu biblioteke „Ravnokotarski Cvit“ objavljena je zbirka pjesama franjevačkog bogoslova Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja (Split), studenta prve godine Filozofsko-teološkog studija, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, Sveučilište u Splitu: Fra Nikola Dominis, U svijetu male braće, Ravnokotarski Cvit, Knjiga 33. Lepuri 2017. Recezenti su: Mile Mamić, sveuč prof. u miru, Zadar i izv. prof. dr. sc. Zvjezdana Rados, Sveučilište u Zadru. Slika na naslovnici: Stipe Ivanišević, sv. Franjo Asiški propovijeda pticama, 2003., ulje na platnu, 33x33 cm. Grafičko oblikovanje i priprema: Neven Marin.


Bilješka o autoru

Rodih se u gradiću na žalu morskog kanala.“ - pjevao je pjesnik i sumještanin fra Nikole Dominisa Vladimir Nazor. Ni­kola Dominis je, dakle, rođen u Postirima na otoku Braču. Tu, na rubu mora on upija prve zvuko­ve i sluša prve stihove velikana hrvatskog pjesništva. U osnov­noj školi „Vladimir Nazor“ pri­ma prvu naobrazbu. Na otoku kamena i škarpelina završava tradicionalnu srednju klesarsku školu u Pučišćima. U to vrijeme sanja o obitelji i zamišlja svoj život unutar okvira svog zanata. U potpunosti zaboravlja svoj dječački san koji je izrekao u 4. razredu kad je odgovarao na pitanje „Što želiš biti kad odra­steš?“ Tada je odgovorio da bi želio postati franjevac. Nakon završene srednje škole radi u više kamenoklesarskih radioni­ca i u građevinskim obrtima. Kroz sve to vrijeme napisao je tek nekoliko pjesama. I živio je tako sve do jednog dana svoje 26. godine života. Te se noći sve prelomilo i polako Nikola se približavao onom što je Bog oduvijek za njega i pripremao, duhovnom zvanju. U 28. godini ulazi u Postulaturu provinci­je Presvetog Otkupitelja u Imotskom, gdje počinje pisati prve pjesme duhovnog karaktera. Nakon toga stupa u Novicijat na Visovcu, gdje i nastaje više zbirki pjesama, prva „Kraljevstvo Božje“ izlazi mu u studenom 2015. Krajem 2016. upisuje se na Katolički bogoslovni fakultet u Splitu, smjer Filozofsko-teo­loški kao redoviti student.

Recenzija zbirke pjesama

U svijetu male braće fra Nikole Dominisa

Čitajući mnoge pjesme zbirke fra Nikole Dominisa U svi­jetu male braće, lako bismo mogli pomisliti kako je taj mla­di pjesnik pravi pravcati Kotarac. Nije! On to i izričito kaže. Njegov zavičaj je kao i Nazorov. Ta otočka „biljčica“ izvrsno se ukorijenila u Ravne kotare. Opčaran je njihovom ljepotom, radinošću, vedrinom, toplinom tih ljudi, poviješću toga kraja, njegovih znamenitih ljudi i njihovih djela. Ne pravi razlike između toga kraja i svojeg zavičaja. Otkud mu zaljubljenost u Ravne kotare? Saznao sam: Na prekretnici svojega života, pun mladenačkoga franjevačkog zanosa, relacija Visovac – Ben­kovac neizbrisivo je obilježila djelić njegova života. Naime, s Visovca je dolazio u Benkovac da završi 4. razred srednje ško­le da bi mogao studirati teologiju. Njegov stariji subrat, ured­nik Ravnokotarskog cvita fra Stipe Nimac bio mu je animator, vodič, mentor, poticatelj i napokon – mecena. Na neki je način naručio ovu zbirku pjesama kako bi obogatio biblioteku „Rav­nokotarski cvit“. Pokazalo se, bio je to dobar, plodan potez.

Premda je ravnokotarska tematika dominantna, mladi se pjesnik ne da prikovati za Ravne kotare. Taj mladi hrvatski čovjek ljubi svoj zavičaj, svoju Domovinu i cijeli svijet, cijeli svemir i njegova Tvorca, komu želi posvetiti svoj život. Svoju sreću, svoj zanos, svoje oduševljenje Kristom htio bi podijeliti s cijelim svijetom. On sanja „o svijetu ljubavi, o domovini u kojoj nitko ne mrzi, o izmirenim ljudima, braći i sestrama, o sretnoj djeci i veselim majkama“. (pjesma Moj dom) Njegove su ruke sklopljene „nad starom Hrvatskom zemljom“ i „nad /cijelim/ ovim svijetom“ da sve bude Rajska zemlja. (pjesma Rajska zemlja)

Zbirka je tematski vrlo raznolika. Ima u njoj vrlo lijepih mi­sli, zapažanja, razmišljanja, preporuka, želja, snova. Sve ono najbolje htio bi podijeliti sa svima. Cijela Zemlja je posvećena Kristom, njegovim rođenjem, hodom, životom, žrtvom, uko­pom i uskrsnućem. Zato poziva da svakom kutku pristupamo s poštovanjem „jer sveto je to tlo.“ (pjesma Sveto tlo)

Mnoge su pjesme vrlo izbrušene, pjesnički dotjerane. Nisu sve u rimi, neke su gotovo u prozi.

Duljina stiha je također raznolika. Oblik je nekako uvjeto­van sadržajem.

Za Bračane kažu da su škrti. Ovaj mladi pjesnik franjevac nije škrt. On bi sve najbolje podijelio sa svima. I u tom vidi bogatstvo, „jer bogat je onaj kom bogata je duša.“ (pjesma Bogati siromah)

U pjesmi Od kralja Zvonimira, Šubića pa sve do danas pje­va:

  • „i nitko ne može
  • uništiti snove dječaka
  • što ih sanja,
  • nevin, svet i iskren.
  • Ne, nitko ne može uništiti snove
  • o boljem svijetu,
  • snove što ih sanja
  • u zemlji maslina i bajama,
  • u zemlji što odiše nježnim mirisom
  • procvjetalog smilja.“

Od srca želim tom mladom čovjeku da i dalje sanja o ljep­šoj domovini, ljepšem svijetu, da uvijek bude „nevin, svet i iskren“ i da bogatstvo svojega duha dijeli s braćom ljudima.

Zbirka se svojom tematikom, posebno svojom završnom pjesmom izvrsno uklapa u biblioteku „Ravnokotarski cvit“.

Stoga je zdušno preporučujem za tisak.

U Zadru, 18. siječnja 2017.

Mile Mamić, sveuč. prof. u miru

*******

Sadržaj

Biblioteka „Ravnokotarski cvit“


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas104
Ovaj mjesecOvaj mjesec62278
UkupnoUkupno7445978

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40