Zagreb: Fra Josip Šimić gostovao na HKR-u

Fra Josip Šimić je u jednosatnoj emisiji Znakovi vremena odgovarao na pitanja gospođice Tanje Popec, voditeljice i urednice emisije. Kratko je iznio povijest marioloških (1950.) i marijanskih kongresa (prvih 7 od 1900. do 1912.), djelovanje Papinske Međunarodne Marijanske Akademije (PAMI) koju je utemeljio hrvatski teolog fra Karlo Balić, obnovitelj marijanskih i utemeljitelj marioloških kongresa. Fra Josip je također progovorio o osnutku i djelovanju Hrvatskog mariološkog instituta KBF-a u Zagrebu. Progovorio je i o jedinom međunarodnom mariološkom i marijanskom kongresu održanom u nekoj komunističkoj zemlji - 6. mariološkom (održanom u Zagrebu) i 13. marijanskom kongresu (održanom u Mariji Bistrici) 1971.

Nakon što je opisao povijesni i društveni kontekst u Portugalu i u Europi u 19. i početkom 20 st., koji je bio nesklon Crkvi i vjeri, progovorio je i o 6 ukazanja u 19. st. i o 6. ukazanja u 20 st. Zbog teške političkog stanja u zemlji i neprijateljstva prema Crkvi papa Pio X. 24. svibnja 1911 objavio je okružnicu Jamdudum in Lusitania. 1916. organizirano moljenje krunice za mir i utemeljen je Marijanski kruničarski savez.

Iscrpno je progovorio o Gospinim ukazanjima u Fatimi 1917. Iznio je da je Gospinim ukazanjima prethodila priprava - po tri ukazanja Anđela čuvara Portugala u 1915. i tri puta u 1916. Gospa se u Fatimi 1917, ukazala 6 puta, od svibnja do listopada, svaki put 13. u mjesecu u Cova da Iria, jedino se u kolovozu ukazala 19. kolovoza u Valinhosu. Vidiocima se predstavila kao Gospa od Ružarija. Gospa se s. Luciji dos Santos ukazala još dva puta: 1925. u Pontevedri i 1929. u Tuyu u Španjolskoj. Mjesni biskup Leirie prihvatio je ukazanja 1930.

Fatimska ukazanja su ljudima bila silno zanimljiva, jer se stalno govorio o tajnama koje je Gospa povjerila vidiocima: o viziji pakla koju je pokazala vidiocima, o obraćenju Rusije i posveti Rusije Bezgrešnom Srcu Marijinu. Prve dvije tajne s. Lucija je opisala u svojem trećem i četvrtom Sjećanju. Ljude je posebno zanimala treća tajna o atentatu na biskupa bijelom, njegovu poniženju i patnji, što je posebno pogodilo vidjelicu Jacintu. Radilo se o atentatu na papu Ivana Pavla II. Treća tajna objavljena je tek 2000.

Progovorio je i o proslavi 25. obljetnice ukazanja 1942. kada je cijela portugalska vlada došla u Fatimu na euharistijsko slavlje. Iznio je i to kako je dr. fra Stanko Petrov, profesor na franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju i provincijal franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja u godini proslave 25. obljetnice objavio knjigu o Gospinim ukazanjima u Fatimi pod naslovom Čudo XX. vijeka. Spomenu je i da je časni sluga Božji fra Ante Antić preporučivao i širio pobožnost Gospi Fatimskoj.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2555
Ovaj mjesecOvaj mjesec67324
UkupnoUkupno7451024

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50