Relikvije bl. Marije Propetoga Isusa u župi Ugljane

 

Treće nedjelje kroz crkvenu godinu, 22. siječnja 2017., Župu sv. Ante Padovanskog u Ugljanima pohodila je sestra Družbe Kćeri Milosrđa s. Jelena Gašparović i tako odgovorila na poziv župnika o. fra Nediljka Tabaka i vjernika župe. S. Jelena je župi darovala relikvije svoje utemeljiteljice, hrvatske blaženice Marije Propetoga Isusa Petković.


S. Jasminka Gašparović upoznala je vjernike sa svetačkim životom bl. Marije Propetoga Isusa, njenim nesebičnim djelovanjem punim ljubavi i milosrđa prema bližnjima. U kratkim je crtama ispričala njen životni put i istaknula ljubav prema Nebeskom Ocu koja se u njoj rodila zahvaljujući uzornom i svetačkom životu zemaljskog joj oca, osluškivanje Božjega glasa koji ju je već u mladosti pozivao u posvećen život, poslušnost duhovniku, dr. Josipu Marceliću, dubrovačkom biskupu koji joj ukazuje na potrebe vremena u kojem je živjela: siromaštvo, materijalnu i duhovnu zapuštenost i nevolje u Blatu.

Spomenula je 1920. kao godinu utemeljenja ove izvorno hrvatske družbe koja je svoje prve misije otvorila u Argentini 1936., kamo je četiri godine kasnije otišla i sama te ondje ostala punih 12 godina. Vratila se u Europu, ali u Rim gdje je otvorila generalnu kuću u kojoj je 1966. i umrla na glasu svetosti.

Čudo spašavanja 20 mornara u utrobi potopljene peruanske ratne podmornice, 1988., čime su bili ispunjeni uvjeti za njezino proglašenje blaženom, a što se ostvarilo 6. lipnja 2003. u Dubrovniku, o trećem pohodu pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, doista svjedoči o snazi njena zagovora.

U Župi Ugljane dolaskom relikvije na poseban način je počelo štovanje velike duhovne osobe dvadesetog stoljeća bl. Marije Petković. Vjernici župe sada imaju Blaženicu – moćnu zagovornicu, primjer radosnog svjedočenja Krista i svetog življenja po služenju bližnjima.


 

  

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas104
Ovaj mjesecOvaj mjesec56168
UkupnoUkupno7439868

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51