Bulić: Proslava sv. Antuna pustinjaka

U malom i lijepom  mjestu Buliću, koje pripada župi Sv. Mihovila Lišane, proslavljen je u utorak, 17. siječnja 2017., blagdan  sv. Antuna pustinjaka, nebeskog zaštitnika sela Bulića. Euharistijsko slavlje uz mali broj vjernika, zbog velike hladnoće i orkanske bure, predvodio je župnik fra Luka Banić. Svečanom slavlju pridonijelo je čuveno crkveno pučko pjevanje tradicionalne "vukšićke mise" ,mješovitog crkvenog zbora iz Vukšića.


"Sv. Antuna krijepila je Božja milost i ostao je pobjednik. Uči nas da budemo ponizni,jer Bog se oholima protivi a poniznima daje svoju milost. Svi moramo paziti na tri izvora napasti: vlastito tijelo, sotona i pokvareni svijet oko nas. Neka nam sv. Antun bude uzor i primjer, kako voditi borbu protiv Sotone i zla,te kako ići Božijim putem prema sretnoj vječnosti "- rekao je između ostalog u propovijedi fra Luka Banić.

Crkva Sv. Antuna pustinjaka u Buliću podignuta je g. 1892.-94. na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko g. 1727. promijenila titular u sv. Ante.  Najnovija obnova počela je 1988. godine. Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut novi. Crkva je u Domovinskom ratu do temelja  porušena , oba zvona su odnesena. God. 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika sa novim zvonima , dovršena je 2003.g.  Ispred crkve Sv. Antuna 2013. g. postavljeno je poprsje don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.

Na kraju  mise župnik fra Luka Banić zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali u svečanoj misi. Domaćini Bulićani,  nakon mise zapalili su  svijeće na grobovima svojih najmilijih a svetkovanje nebeskog zaštitnika, zajedno sa mnogobrojnim gostima nastavila se po obiteljima, uz bogati blagdanski stol.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

WIESBADEN-NAUROD: Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz zapadne Europe

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas4
Ovaj mjesecOvaj mjesec71599
UkupnoUkupno7538432

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26