Bulić: Proslava sv. Antuna pustinjaka

U malom i lijepom  mjestu Buliću, koje pripada župi Sv. Mihovila Lišane, proslavljen je u utorak, 17. siječnja 2017., blagdan  sv. Antuna pustinjaka, nebeskog zaštitnika sela Bulića. Euharistijsko slavlje uz mali broj vjernika, zbog velike hladnoće i orkanske bure, predvodio je župnik fra Luka Banić. Svečanom slavlju pridonijelo je čuveno crkveno pučko pjevanje tradicionalne "vukšićke mise" ,mješovitog crkvenog zbora iz Vukšića.


"Sv. Antuna krijepila je Božja milost i ostao je pobjednik. Uči nas da budemo ponizni,jer Bog se oholima protivi a poniznima daje svoju milost. Svi moramo paziti na tri izvora napasti: vlastito tijelo, sotona i pokvareni svijet oko nas. Neka nam sv. Antun bude uzor i primjer, kako voditi borbu protiv Sotone i zla,te kako ići Božijim putem prema sretnoj vječnosti "- rekao je između ostalog u propovijedi fra Luka Banić.

Crkva Sv. Antuna pustinjaka u Buliću podignuta je g. 1892.-94. na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko g. 1727. promijenila titular u sv. Ante.  Najnovija obnova počela je 1988. godine. Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut novi. Crkva je u Domovinskom ratu do temelja  porušena , oba zvona su odnesena. God. 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika sa novim zvonima , dovršena je 2003.g.  Ispred crkve Sv. Antuna 2013. g. postavljeno je poprsje don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.

Na kraju  mise župnik fra Luka Banić zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali u svečanoj misi. Domaćini Bulićani,  nakon mise zapalili su  svijeće na grobovima svojih najmilijih a svetkovanje nebeskog zaštitnika, zajedno sa mnogobrojnim gostima nastavila se po obiteljima, uz bogati blagdanski stol.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas138
Ovaj mjesecOvaj mjesec58805
UkupnoUkupno7048536

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50