Labin: Proslava sv. Silvestra

U subotu, 31. prosinca 2016., proslavljen je sv. Silvestar u Labinu. Slavlje je započelo pjevanjem litanija i procesijom oko crkve i groblja. Kip sv. Silvestra nosili su vjernici iz Labina, a euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Ante Vugdelija uz koncelebraciju fra Stipice Grgata, zborovođe u svetištu i župi Gospe od Zdravlja u Splitu. U slavlju je sudjelovalo oko stotrideset vjernika. Pjevanje je predvodila i svirala Kata Botić.


U propovijedi fra Ante je progovorio o tri tjeskobe o kojima je razmišljao i papa Silvestar. Naime, nakon što je kršćanstvo dobilo slobodu milanskim ediktom, papa se pitao na koji će način vjernici odgovoriti na tu slobodu u svome svakodnevnom životu. Na odgovor nije trebalo dugo čekati što pokazuje nicejski sabor 325. godine na kojem je osuđeno krivovjerje Arija i potvrđeno da je Isus Krist Bogočovjek. I danas vjernici žive u slobodi, nastavio je fra Ante, ali nažalost ta se sloboda zloupotrebljava jer se neki opredjeljuju za kocku, drogu, alkohol i tako uništavaju svoj život ali i svoju vjeru. Fra Ante je nadalje naglasio kako je Bog stvorio čovjeka „na svoju sliku“, „muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: 'Plodite se, i množite!“  Čovjek je slika Božja, ali danas čovjek iskrivljuje tu sliku Božju na različite načine. Potom je fra Ante progovorio o tjeskobi pape Silvestra kako njegov prijatelj car Konstantin odgađa krštenje iako mu pomaže graditi crkve. I danas se događa da prijatelji biskupa i svećenika ponekad ne žive svoje kršćanstvo na dostajan način. Na završetku je propovjednik pozvao da se vratimo Bogu koji je izvor i počelo istinskoga života te da je ovo slavlje podsjetnik da ne zalutamo i ne prihvatimo utjecaj pomodarstva jer sve to nagrđuje sliku Božju. Završio je molitvom sv. Silvestru da živimo na čast i slavu Božju.

Na završetku euharistijskog slavlja bio je blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Župnik fra Ante Vugdelija zahvalio je svim sudionicima slavlja i pročitao statistiku župe. Himnom „Tebe Boga hvalimo“ župnik je predvodio zahvalu Bogu na svim dobročinstvima kroz proteklu godinu.

Proslava sv. Silvestra nastavljena je u staroj školi prigodnim domjenkom, pjesmom i druženjem.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2106
Ovaj mjesecOvaj mjesec66875
UkupnoUkupno7450575

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 160