Božićni blagdani u Siveriću

Božić često slovi kao najradosniji kršćanski blagdan, a ove godine u Župi sv. Petra u Siveriću je uistinu to i bio. Rijeke naroda slijevale su se prema župnoj crkvi na Badnju večer, na sam Božić te nadolazećih dana Božićne osmine. Prije same ponoćke djeca iz župe su igrokazom Što bismo mogli pokloniti Isusu? (autorica Sanja Blažina) koji je s njima pripremila mlada župljanka Barbara Tomić, svima prisutnima dočarala pravi smisao Božića i kršćanskog života. U tekstu prilagođenom aktualnom vremenu koje je u  tehnološkom pogledu blisko savršenstvu, ipak na kraju pobjeđuje samo jedna misao - samo dobrim djelima usmjerenima prema bratu čovjeku darivamo i samoga Isusa. Misao je to koja ne zastarijeva, jer „što je Božje i ljudsko je - Bog je uzeo naše suho, krhko tijelo. Jednaki smo u svemu osim u grijehu.“ , kako se moglo čuti u božićnoj propovijedi siverskog župnika fra Ilije Mikulića.


Na Mladince (blagdan Nevine dječice), u srijedu 28. prosinca 2016. u večernjim satima, župna crkva sv. Petra bila je središte zanimljivog događanja. Kako i priliči ovom vremenu darivanja, radosti, ljubavi i veselja, svi župljani i mnogobrojni gosti bili su počašćeni koncertom u organizaciji župe. Koncert je priredio drniški Gradski pjevački zbor „Neuma“ kojemu je, u njegovih sedam godina djelovanja, ovo bio prvi nastup u Siveriću. Uz njih je nastupio i Zbor mladih župe domaćina. Iako djeluje tek nekoliko mjeseci, Zbor mladih Župe sv. Petra u Siveriću koji vodi Antonia Tomić, ovim nastupom predstavio se široj javnosti. Prvi put se dvadesetak djece i mladih zajednički spustilo s kora gdje sudjeluju na nedjeljnim misama (i gdje su također prigodno pjevali uz već spomenuti igrokaz), ne bi li sav vjernički puk vidio njihova ozarena lica i entuzijazam dok radosno, slaveći Boga tek rođenog, pjevaju tradicionalne božićne pjesme Adeste fideles i Radujte se narodi. Gradski pjevački zbor „Neuma“ je za svoje prvo predstavljanje u Siveriću odabrao prigodne božićne pjesme te duhovne šansone. Mjesto rođenja poznatog hrvatskog skladatelja Krste Odaka bilo je idealno za izvođenje njegove Uspavanke malenom Isusu (tekst Aleksa Kokić). Svjedočanstvo „Isus se rodi, puk oslobodi“ iskazano je narodnom poljskom U Betlehemu, pjesmom iz Podravine Poslušajte svi sada te skladbom Spavaj, Sinko iz preko tri stoljeća stare hrvatske pjesmarice Cithare octochorde. Na programu su se mogle pronaći i skladbe iz arhiva šibenske katedrale - Introito per l'Epifania (G. B. Borghi) i Responsorii per il mattutino del s. Natale - 2. Notturno Resp. 3 (F. Basili) te Laudate Dominum (Lorenzo Perosi) kao i Zajčev dvopjev za sopran i alt Offertorium pastorale (sopran Lucija Marin, alt Josipa Prpa). Za sam kraj programa Neuma je izvela You raise me up (B. Graham - R. Lovland) i Siyahamba (Afrika), pjesme uvijek rado prihvaćene od  publike, a tako je bilo i u dupkom punoj crkvi sv. Petra.  Na samom kraju programa svi izvođači su zajedno, pod ravnanjem Neumine dirigentice prof. Jelene Prpa, izveli svima znanu Narodi nam se (Pavlinska pjesmarica).

Božja ljubav i snaga te večeri su zavladali Siverićem. Možda ih je svojim stihovima („pjevajmo dok ne siđe snaga Božja“)  k nama na zemlju prizvala Neumina pjesma Now let us sing (crnačka duhovna) s kojom je drniški zbor i započeo svoj nastup. Na samom koncertu i na druženju koje je uslijedilo do kasno u noć pokraj prigodno izgrađene Božićne kućice, uz darove Djeda Božićnjaka djeci, gotovo nestvaran broj ljudi za mjesto koje broji tek nekoliko stotina stanovnika, uživao je istinsku radost Božića. Da se ulaz u Siverić ovih dana kojim slučajem naplaćivao, tražila bi se, zasigurno, karta više.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1051
Ovaj mjesecOvaj mjesec61083
UkupnoUkupno7444783

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 55