Crnica: Blagoslovljena obnovljena crkva Svete Nediljice

Šibenski biskup Tomislav Rogić na drugu nedjelju Došašća, 4. prosinca 2016., u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije -  Crnica, u Šibeniku blagoslovio je obnovljenu župnu crkvu svete Nediljice,  novu krstionicu, ambon i oltar. Na slavlju je koncelebrirao i umirovljeni biskup Ante Ivas, župnik župe Crnica fra Nikola Ćurčija i župnik župe Gospa van grada fra Filip Milanović Trapo. Svečanost je organizirana u godini kada župa obilježeva pedeset godina postojanja.


U ono vrijeme, prije pedeset ljeta, kada su se oko grada Šibenika stvarale nove gradske četvrti, u koje se nastanilo mnoštvo vjernika iz susjednih krajeva Dalmatinske Zagore, tadašnji pronicavi šibenski biskup Josip Arnerić, vlašću koja mu je dana, osnovao je, 4. studenoga 1966., šest novih župa, među njima i župu Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije na području Crnice. Za župnu crkvu odabrana je crkva Svete Nediljice. Župa je povjerena Franjevačkoj provinciji Presvetoga Otkupitelja, kazao je župnik fra Nikola Ćurčija. Od tada do danas izmijenilo se devet župnika, koje ćemo u ovoj prigodi spomenuti: fra Bernard Tičić, fra Stanko Mandac, fra Petar Bezina, fra Ljubo Ivančević, fra Nedjeljko Tabak, fra Božo Ćurčija, fra Branimir Šegota, fra Ante Vukušić i fra Nikola Ćurčija.

Prateći ritam liturgijskoga kalendara i potrebe naših župljana, slavimo redovita misna slavlja, obavljamo prigodne pučke pobožnosti, održavamo župni vjeronauk i prigodne vjerske svečanosti. Da bi sakralni prostor bio doličan za obred, župnici su, svaki na svoj način, uređivali i održavali crkvu kao građevinu. Tako smo i mi, prema savjetu župnih vijeća, kako ekonomskoga tako i pastoralnoga, uz odobrenje mjesnoga Ordinarija, najprije, u listopadu 2007., obnovili krov i uredili vanjsku fasadu na crkvi. Zatim smo, skupljajući milodare od vjernika, restaurirali staru oltarnu sliku Svete Nediljice i vratili je na glavni oltar u prosincu 2014. godine. U prigodi proslave 50. obljetnice naše Župe, kako smo najavili tako smo i učinili, obnovili smo u cijelosti interijer crkve Svete Nediljice., kazao je župnik.

Istaknuo je kako  bi sveti prostor Božjega hrama bio prilagođen suvremenim liturgijskim potrebama,  prezbiteriju je postavljena nova podnica, a na podnicu novi kameni oltar, kameno besjedište i kamenu krstionicu, metalni svijećnjak i metalno svetohranište, drvene sjedalice za svećenika i poslužitelja; u lađi smo postavili nove drvene klupe sa sjedalom i klecalom na drvenoj podnici; preuredili smo kor na ulazu, korsku ogradu, i podnicu; nanovo smo proveli električnu i razglasnu instalaciju, postavili smo nova rasvjetna tijela; postavili smo nova drvena hrastova vrata na glavnom i sporednom ulazu, na ulazu u kor i sakristiju; obnovili smo sakristiju. Nakon svih izvedenih radova, unutrašnjost crkve oličili smo novim nijansama toplih boja, kazao je župnik Ćurčija koji je nadodao kako je projektnu dokumentaciju liturgijske obnove izradio fra Antun Branko Periša.

Šibenski biskup kojemu je posveta oltara u Crnici bila prva vjernicima je poručio da  svaki put kad dolaze u crkvu, pred  oltar dolaze  zapravo pred Gospodina koji vjernike čeka, voli i želi im pomoći, koji se za vjernike žrtvovao na križu, koji je slavno uskrsnuo da i nama otvori vrata neba, vrata vječnosti! Oltar je i žrtvenik za prinošenje naših molitava, oltar je sveto mjesto Kristove žrtve, oltar je i znak groba iz kojega Isus uskrišava, oltar je prijestolje Božje na zemlji. Oltar postaje znakom koji nam daje mogućnost pristupiti Bogu, osjetiti njegovu blizinu. Oltar predstavlja i žrtvenik i žrtvu – Krista Gospodina koji se na križu prinesao Bogu za nas, poručio je biskup Rogić.

Na kraju slavlja biskup i župnik potpisali su povelju koja će biti na spomen današnjeg događaja. Upriličen je i agape za sve sudionike slavlja. (http://www.sibenska-biskupija.hr)

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas37
Ovaj mjesecOvaj mjesec44852
UkupnoUkupno7511685

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 105