Vukšić: Proslava sv. Kate

Euharistijskim slavljem 25. studenog 2016. godine u Vukšiću, koji pripada župi Sv. Mihovila Lišane, uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je blagdan svete Kate, koja je nebeska zaštitnica Vukšića. Misno slavlje predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman, a u koncelebraciji su bili župnik fra Luka Banić i župnici iz susjednih župa.


 

Kršćanstvo koje nam svojim mučeništvom svjedoči sv. Katarina je najsvjetliji primjer vjere u našeg spasitelja Isusa Krista. Mi čvrsto vjerujemo  nas zagovara pred Svevišnjim, da u našim domovima zavlada Božja radost,mir i opraštanje. Draga braćo i sestre, vi ste svjedoci kako vas je u najtežim trenutcima tijekom Domovinskog rata, vaša nebeska zaštitnica sv. Kata koju danas slavimo, čuvala i davala nadu u povratak na vaša spaljena ognjišta, rekao je među ostalim u propovijedi provincijal fra Joško Kodžoman.

 

Poseban pečat dao je crkveni mješoviti zbor iz Vukšića koji je svojim  čuvenim tradicionalnim pučkim pjevanjem "vukšićke mise" oduševio provincijala fra Joška Kodžomana, nazočne svećenike i vjernike. Na završetku slavlja u crkvi župnik fra Luka Banić zahvalio je provincijalu fra Jošku Kodžomanu, svećenicima, zboru, kao i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice Vukšića - sv. Kate

 

Poslije završetka mise, cijeli vjernički puk ispred crkve iz duše je zapjevao vukšićku himnu "Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika".

 

U Vukšiću se nalazila kapela Sv. Kate, spomenik kulture, izgrađena početkom  18. stoljeća. U Domovinskom ratu do temelja je uništena, kada su ukradena i oba zvona, a kapela nije obnovljena niti dan danas. Nova crkva Sv. Kate, izgrađena je 1987. u blizini stare crkve Sv. Kate koja je postala premalena. I ona je do temelja srušena u Domovinskom ratu. Na njezinim temeljima podignuta je nova crkva sa zvonikom 2005. godine.

 

 

 

 

 

 


 

 

Pretraži sadržaj

Najave

15.-18. listopada: Podbablje - Proslava sv. Luke

*********

17. listopada: Split - "Susret s autorom" – fra Petrom Lubinom

*********

21. listopada: Susret odgojnih zavoda Provincije

*********

5. – 19. studenoga: 'Dani socijalne zauzetosti'

*********

11. studenoga: Split - Humanitarni koncert 'Najmanjima od najmanjih'

*********

Duhovne vježbe - 2017.

*********

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1404
Ovaj mjesecOvaj mjesec43407
UkupnoUkupno5414877

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 102 

Administrator

franodoljanin@gmail.com