Turjaci: Proslava Gospe od Zdravlja

Župljani Turjaka trodnevnicom, koju je predvodio župnik fra Petar, pripremali su se za proslavu suzaštitnice naše Župe Gospe od Zdravlja. U subotu prije sv. mise u 16:00 sati župljanima su na raspolaganju za sakramenat pomirenja - sv. Ispovijed - bili susjedni župnici: dekan don Stipe Ljubas, fra Nedjeljko Tabak, don Mirko Skejić i don Franko Prnjak.


 

Na dan Gospe od Zdravlja svetu misu u 8:00 sati u zajedništvu sa  hodočasnicima iz susjednih župa predvodio je naš župnik, koji je na kraju misnog slavlja molio molitve za zdravlje bolesnika, kao i svih nazočnih. Svečano misno slavlje u 10:00 sati, kojem je predhodila procesija sa Gospinom slikom, koju su obučene u narodne nošnje nosile četiri djevojke, predvodio je fra Josip Repeša – provincijski promicatelj duh. zvanja i duh. asistent za Framu, koji je  u svojoj propovijedi najprije upoznao vjernike o povijesti štovanja Gospe od Zdravlja te istaknuo važnost Gospe, majke Kristove, koja je toliko čudesna i svestrana da je i ono što je bilo neizlječivo svojim zagovorom, svojom snagom, protkanom dubokom vjerom, uspješno liječila. Sa fra Josipom su suslavili sv. misu dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas i župnik fra Petar. Na kraju misnog slavlja fra Petar je zahvalio Bogu za rijeku milosti koja se ovih dana pripreme i današnjeg slavlja slijevala u naša srca i naše duše. Zahvalio je dekanu don Stipi, koji je svojom nazočnošću uzveličao ovo naše slavlje. Zahvalio je svim vjernicima koji su u velikom broju dolazili na trodnevnu pripremu Gospe od Zdravlja, svećenicima koji su bili na raspolaganju za sv. ispovijed, mješovitom zboru na čelu sa voditeljicom Majdom, ministrantima, djevojkama, koje su nosile Gospinu sliku te se na poseban način zahvalio fra Josipu predvoditelju misnog slavlja, koji nas je „na glas razmišljajući“ sve osvježio i uputio poticajne riječi. Poslije blagoslova slavlje se nastavilo po obiteljima za obiteljskim stolom, kao i kod župnika u župnoj kući, gdje se petnaest svećenika okupilo na zajedničkom ručku.


Popodnevno misno slavlje u 16:30 sati, pred ispunjenom crkvom djece, mladih i roditelja predvodio je fra Lukica Vojković župni vikar Župe Čudotvorne Gospe Sinjske u zajedništvu sa župnikom fra Petrom. Fra Lukica  je u svojoj homiliji istaknuo kako Gospa za svoga ovozemaljskog života nije napravila nijedno čudo, no poslije slavnog Uznesenja na nebo upravo to čini iz dana u dan, stoga i nije čudo da se posebno štuje i časti u našem narodu, kako u Domovini, tako i među raseljenima po čitavome svijetu, jer kroz dugu povijest našega vjerničkog puka ona je uvijek bila na čelu naše kolone, naša najvjernija Odvjetnica. Na kraju svoje homilije fra Lukica je pozvao sve da i dalje po zagovoru naše Gospe ostanemo vjerni Bogu i rodu te se nadovezao i riječima: «Kad se iz naših srdaca prožetih vjerom, nadom i ljubavlju vinu uzdasi prema nebu i kad se moli Zdravo Marijo, ona čuje i razumije, sluša i uslišava vapaje svoje djece». Na završetku misnog slavlja župnik fra Petar je zahvalio fra Lukici te je molio molitve za blagoslov i zdravlje djece i mladih te ih sve blagoslovio. Slavlje Gospe od Zdravlja poslije svečanog blagoslova završeno je pjesmom : Tebe Boga hvalimo.

 

 

 

 

 
 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas82
Ovaj mjesecOvaj mjesec60114
UkupnoUkupno7443814

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 22