Trstenik: Mjesno bratstvo OFS-a “Blagovijest” proslavilo blagdan sv. Elizabete Ugarske

Smjernice Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS) o formaciji svojih članova ističu: “Svako bratstvo neka posveti posebnu pozornost formaciji novozavjetovanih članova, i onih koji su se privremeno zavjetovali, kako bi se pridonijelo sazrijevanju poziva i ukorjenjivanju osjećaja pripadnosti i povezanosti. Ta se formacija može organizirati i u suradnji sa susjednim bratstvima.” (Usp. GK 44, 2.)

“Za organizaciju te formacije neka svako bratstvo slijedi nacionalni plan za to razdoblje dopunjujući ga smjernicama koje je donijelo područno vijeće.” (Statut Hrvatskog nacionalnog bratstva OFS-a,  čl. 19.)

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik držeći se gore navedenih smjernica i Nacionalnoga vijeća OFS-a za formaciju, obrađivalo je 2016. godine, Bulu pape Franje “Misericordiae vultus – Lice milosrđa”. Svakoga mjeseca trajno zavjetovani članovi OFS-a “Blagovijest” pripremili su i održali pojedinu temu.

Isto tako, ovo mjesno bratstvo tijekom godine priređuje i druge oblike trajne formacije (okrugli stol, pozivanje predavača gosta, lectio divina, tematske filmove, susrete s ostalim bratstvima OFS-a grada Splita kao i različite oblike pobožnosti…).

U prigodi svetkovine sv. Elizabete Ugarske, zaštitnice Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS), Bratstvo je priredilo, također s ciljem trajne formacije, susret s posebnim programom.

Molila se “Večernja” (Božanski časoslov za Božji puk), potom je prikazan dokumentarni film “Sv. Elizabeta Ugarska”. Temeljno izlaganje susreta, naslovljeno Aktualnost duhovnosti sv. Elizabete Ugarske za naše vrijeme održala je s. Snježana Glibota Burica. OFS. Nakon izlaganja uslijedio je razgovor te postavljanje pitanja i odgovaranje na njih.

Susret se nastavio slavljem Agape. Na kraju je s. Mira Maslov, ministra, zahvalila svima koji su doprinijeli da se ovaj susret dogodi. Istaknula je i potaknula da proslava blagdana sv. Elizabete Ugarske, zaštitnice OFS-a za Mjesno bratstvo OFS-a “Blagovijest” svake godine bude posebno obilježen i proslavljen, da postane “tradicija” te bude i biva susret u službi trajne formacije, tj. da bude i informativnoga i formativnoga karaktera.

Izlaganje koje je održala s. Snježana Glibota Burica, OFS, trajno zavjetovani član OFS-a “Blagovijest”, Split – Trstenik

Aktualnost duhovnosti sv. Elizabete Ugarske za naše vrijeme


„Draga braćo i sestre!

Pogledali smo film o životu žene iz Srednjega vijeka čiji spomendan danas slavimo, a koja i danas izaziva silno divljenje kod ljudi: a to je sveta Elizabeta Ugarska, zvana i Elizabeta Tiringenška.

Ukratko samo da ponovim rođena je 7. srpnja 1207., sa samo 4 godine morala je otići iz svoga doma od svoje obitelji radi jačanja političkih veza i život nastaviti u dvorcu svoga zaručnika. Iako je brak bio dogovoren, između dvoje mladih ljudi rodila se iskrena ljubav.

Sv. Elizabeta pomagala je siromašnima, davala im je hranu i piće, tkala im je odjeću, plaćala dugove, brinula se za bolesne i pokapala mrtve.

No, njezin način života nije naišao na odobravanje obitelji, dok je njezin suprug bio zadivljen njezinom velikom vjerom. Imali su veoma sretan brak.

Mladi par našao je duhovnu potporu kod Manje braće koja su se od 1222. godine počela širiti grofovijom Thüringen.

A kada joj je njen duhovni vođa ispričao događaj o obraćenju mladoga i bogatoga trgovca Franje iz Asiza, Elizabeta je s još više oduševljenja prionula kršćanskom životu.

Od toga trenutka bila je još odlučnija slijediti siromašnoga i raspetoga Krista, prisutnoga u siromašnima.

Godine 1227. umire joj suprug, a odmah zatim rođak uzurpira vlast.

Mlada udovica s troje djece izbačena je iz dvorca. No, njezin duh nije se slomio.

Cijelu svoju kalvariju podnosila je s velikom vjerom, strpljivošću i predanošću Bogu.

Godinu dana poslije vratili su joj pripadajuće prihode, a ona nastavlja svoj pokornički život koji joj je pokazao sv. Franjo Asiški, a proširila njegova braća.

U to vrijeme nije bilo naziva Franjevački svjetovni red, bili su “Pokornici”, a sv. Elizabeta kao izraz svoje pripadnosti njima

  • ·darovala je crkvu Franjevcima,
  • ·na Veliki petak 1228. godine položila je javni zavjet u Franjevačkoj crkvi,
  • ·tkala je platno za habit,
  • ·a bolnicu koju je osnovala dala je pod zaštitu sv. Franje.

Postala je jedna od Franjevačke braće i sestara (ostavila veliki trag slijedeći Isusa Krista, poput sv. Franje Asiškoga) i zato je slavimo kao zaštitnicu Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS-a).

Ivan Zlatousti rekao je: 'Uzalud je postiti i ne imati krova nad glavom, posipati se pepelom i plakati bez prestanka. Ako to nikome drugome ne koristi, nisi učinio ništa. Doista, ljubav prema Bogu i čovjeku ne može biti besposlena, ne može biti tek simbolična, ona mora biti stvarna. Inače to nije ljubav, nego privid koji nas može krivo uvjeriti da ljubimo, a zapravo smo miljama daleko od onoga što ljubav jest. Ljubav je stvarna i konkretna ili je nema'.

Sjetimo se danas svih suvremenih Elizabeta koje rade u bolnicama, sirotištima, staračkim domovima i karitativnim ustanovama.

Plemenitih duša koje dobrovoljno pomažu siromasima, starcima, bolesnicima i osamljenima.

One nam pokazuju kako je ljubav konkretna i ne trpi lijenost. Ljubav vidi potrebu i na nju odgovara žurno i brižno.

Svagdašnji život najopćenitiji je put spasenja (usp. Lumen gentium 54).

Neka naša snaga proizađe iz našeg odnosa s Bogom! Neka trajna svijest o Božjoj prisutnosti bude naš izvor snage, radosti i zauzimanja za potrebite!

Nikada ne smijemo zaboraviti Kristove riječi: "Zaista vam kažem, sve što ste učinili jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili!" (Mt 25, 40)

Pronađimo u sebi djelić duhovnosti sv. Elizabete, pokažimo to u svojoj obitelji, u svojoj zajednici, budimo "Božji čovjek" i živimo kao prijatelj i suradnik Božji, budimo poduzetni, molimo i radimo. Pomozimo izgradnju boljeg svijeta i sreću svojih bližnjih.

Zaključujem s 'Molitvom' (Molitva u povodu 800. obljetnice rođenja sv. Elizabete Ugarske, 1207. – 2007.):

Oče nebeski,

ti si nam u svetoj Elizabeti Ugarskoj

dao novi uzor kršćanskoga života,

supruge, majke, udovice,

pokornice i milosrdne žene,

kontemplativne, brižljive i djelatne

žene u svijetu.

Daj da svatko od nas

slijedi njezine svijetle primjere,

te u svojim obiteljima i bratstvima

očituje nazočnost Isusa Krista

u siromašnima i onima koji trpe.

Daj nam odvažnost da živimo,

uz milost Duha Svetoga,

savršenu franjevačku radost,

vršeći mir i dobro,

opraštanje i pomirenje,

te tako usrećimo ljude

svojega vremena.

Po Kristu našem Gospodinu.

Amen.“

Split – Trstenik, sv. Elizabeta Ugarska, 17. studenoga 2016.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2442
Ovaj mjesecOvaj mjesec14200
UkupnoUkupno7629078

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 95