Vinjani: Proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića

Dana 14. studenog 2106. u Župi Vinjani svečano je proslavljen blagdan svetog Nikole Tavelića, prvog kanoniziranog hrvatskoga sveca, mučenika. Toga dana su u Donjim Vinjanima gdje se i nalazi crkva posvećena ovom Svecu služene su dvije svete mise, u 10:30 i u 16 sati.


Jutarnju svetu misu u 10:30 predvodio je fra Jakov Udovičić, župni vikar. Ovo misno slavlje uz odrasle mještane uveličali su učenici PŠ Vinjani Donji sa svojim učiteljima i vjeroučiteljima. Fra Jakov se kroz propovijed posebno obratio djeci i ukratko im približio život i mučeništvo našeg Sveca.

Središnje misno slavlje u 16 sati predvodio je fra Kristian Stipanović, imotski  gvardijan i dekan uz koncelebraciju fra Vinka Gudelja, župnika Župe Proložac, fra Zorana Jonjića, župnika Župe Studenci, fra Zorana Kutleše, ž. vikara u Imotskom, fra  Frane Lace, župnika Župe Zmijavci te fra Jakova i fra Denisa. Prije svete mise djeca su izvela prigodnu predstavu potaknuvši vjernike na razmišljanje o životnim vrijednostima. Priredbu je s djecom pripremila vjeroučiteljica Marija Škeva.

Misno slavlje započelo je blagoslovom novog kipa svetog Nikole Tavelića, zatim je uslijedila procesija oko crkve. Pjevanje tijekom mise predvodio je Veliki župni zbor pod ravnanjem s. Terezine. I fra Kristiana je dječja priredba inspirirala te je u svojoj propovijedi posebno istaknuo da svi oni koji hrle za ovozemaljske ugodama, za bogatstvom, slavom, zabavom,…ne krče put k svetosti. Trpljenje, odricanje i poniznost uz širenje Božje Riječi svim vjernicima bi trebala biti vodilja na njihovom životnom putu, a sveti Nikola, »pročelnik« naših svetaca, koji je umro pod palmom mučeništva neka nam bude zagovornikom.

Za ovaj blagdan vjernici Župe Vinjani su se pripremali trodnevnicom. Prvi dan trodnevnice svetu misu predvodio je fra Jakov, uz štovatelje sv. Nikole nazočili su ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici sa svojim roditeljima. Drugi dan propovjednik je bio fra Denis, a nakon ove svete mise vinjanski zborovi su održali tradicionalni kratki koncert. Treći dan trodnevnice OFS Vinjani je slavilo svoj dan, u goste su im došli članovi susjednih bratstava sa svojim duhovnim asistentima, svetu misu je predvodio fra Zoran Kutleša, duhovni asistent OFS Imotski.

Novi unikatni kip svetog Nikole, izrađen je u poznatoj sakralnoj radionici Stuflesser u Tirolu (Italija) a visok je 170 cm. Dar je gospođe Marije Baketić zajedno s bratom Stanislavom i sestrom Ankom Mršić. U ime svih Vinjančana i štovatelja svetog Nikole Tavelića iskreno im zahvaljujemo.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2107
Ovaj mjesecOvaj mjesec66876
UkupnoUkupno7450576

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 156