Neuss: Održana 19. smotra hrvatskih crkvenih zborova u Njemačkoj

Tradicionalna 19. smotra crkvenih zborova hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) u Njemačkoj održana je u subotu, 12. studenoga 2016., u crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Neussu, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni i Hrvatske katoličke misije Düsseldorf. Na smotri je nastupilo dvanaest zborova odraslih.


Prije smotre slavljeno je svečano misno slavlje, koje je predvodio i propovijedao provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Joško Kodžoman u suslavlju s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, voditeljem HKM Düsseldorf fra Petrom Čirkom i voditeljem HKZ Ludwigsburg i HKZ Korntal fra Antom Malešom. Misnom slavlju pribivalo je i više svećenika i pastoralnih suradnica redovnica i pastoralnih suradnica i suradnika laikinja i laika, uglavnom pristiglih sa svojim zborovima na smotru.

Riječi dobrodošlice svima je na početku uputio o. Čirko. Potom je provincijal o. Kodžoman u uvodnoj riječi kazao kako članovi zborova daju svoj doprinos u animiraju vjernika hrvatskih katoličkih misija i zajednica. Izrazio im je zahvalnost uime domovinske Crkve na žrtvi koju čine kako bi liturgijska slavlja bila obogaćenija. U propovijedi je provincijal o. Kodžoman potaknuo okupljene na svjesnost uloge koju imaju u svojim zajednicama. „Bit vaše uloge u zajednicama je jačanje crkvenog zajedništva. Možda se i nedovoljno vrednije vaš rad. Pjevanje ostvaruje svoj cilj kad dolazi iz čovjekova srca. Potičem voditelje zborova da njeguju dijalog sa zajednicom u kojoj žive i djeluju i da budu otvoreni.  Kao narod imamo lijepe i bogate liturgijske napjeve. Treba ih živjeti i neprestano im se iz nedjelje u nedjelju vraćati. Pritom je važno postići da cijela crkva sudjeluje u pjevanju“, kazao je provincijal o. Kodžoman zahvalivši svima na odvojenom vremenu za pjevanje u zboru s čime pokazuju svoju vjeru i ljubav prema Bogu i svom narodu. Pjevanje na misi je predvodila skupina djevojaka i muška klapa „Bandira“ iz HKM Düsseldorf, predvođena pastoralnim suradnikom u HKM Düsseldrof Franom Milićem.

Prije početka smotre prigodnu pozdravnu riječ uputili su o. Čirko, provincijal o. Kodžoman, biskupski vikar za područje Internacionalnog katoličkog dušobrižništva u Nadbiskupiji Kölnmons. dr. Markus Hofmann i delegat vlč. Ivica Komadina, koji je otvorio smotru. Mons. dr. Hofmann je kazao kako je njegovanje tradicije blago, a to pokazuje i već bogata tradicija okupljanja crkvenih zborova iz hrvatskih misija i zajednica u Njemačkoj, što se na poseban način očituje kroz zajedništvo u liturgiji. Delegat vlč. Komadina je zahvalio svima koji su se odazvali na ovogodišnju smotru te je pritom izrazio zahvalu voditeljima zborova i svim pjevačicama i pjevačima. Zahvalio je i HKM Düsseldorf na čelu s voditeljem misije o. Čirkom i pastoralnim suradnikom Franom Milićem na suorganizaciji smotre, kao i svim članovima misije koji su se trudili oko jela i pića nakon smotre. Svaki zbor je izveo po dvije skladbe.

Najprije je nastupio zbor HKM Düsseldorf, a potom su iz košarice redoslijed nastupa zborova izvlačili mons. Hofmann i provincijal o. Kodžoman. Tako su nastupili zborovi ovim redom: zbor HKM Mainz, zbor HKM Mittelbaden/Karlsruhe, zbor HKM Mannheim/Mosbach, zbor HKZSindelfingen, zbor HKZ Balingen/Ebingen, zbor HKZ Ludwigsburg, zborHKZ Mülheim-Oberhausen, zbor HKM Wiesbaden, zbor HKM Wuppertal, zbor HKM Frankfurt am Main i zbor HKM Kassel. Na kraju smotre predstavnicima zborova spomenice su predali provincijal o. Kodžoman, delegat vlč. Komadina i o. Čirko. Program su uspješno vodile Manuela Lukić i Mia Šipić. Nakon smotre za sve je u obližnjoj dvorani župe Navještenja Blažene Djevice Marije organiziran objed, a potom je ugodno raspoloženje nastavljeno uz pjesmu i glazbu.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas614
Ovaj mjesecOvaj mjesec9844
UkupnoUkupno7624722

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45