Antićeva baština

 

UVODNA RIJEČ VICEPOSTULATORA

Dozvolite mi da se pridružim pozdravu mnogopoštovanog o. provincijala fra Pavla Žmire, pozdravima preuzvišenog nadbiskupa o. Ante Jurića i dragog biskupa šibenskog o. Srećka Badurine, kao i ostalim pozdravima ovog znanstvenog zbora, te uime Vicepostula-ture, kao i brojnih štovatelja sluge Božjega o. Antića u Zagrebu i širom domovine kao i svijeta, izrazim iskrenu zahvalnost Presvetom Trojstvu za ove značajne dane ZNANSTVENOG ZBORA, a vama nazočnima ovdje odanu radost na vašoj cijenjenoj prisutnosti.

Znamo - doista - da će mnogi, koji ne mogahu ovdje sudjelovati, posebno iz Zagreba - pratiti naš znanstveni zbor u svojim molitvama za njegov uspjeh, pa svima u ime Vicepostulature, kao i u vaše ime iskreno zahvaljujem. Rijetki su simpoziji - znanstveni zborovi - ovakvog karaktera, o velikim i herojskim krepostima i karizmama svetoga čovjeka koji je sav svoj život živio na glasu svetosti, iz ljubavi prema Bogu i braći ljudima.

Kažimo daje ovo drugi znanstveni zbor o fra Anti Antiću. Još se ne bijahu ni ohladnjele one tople znanstvene teme, “Karizme, lik i djelo sluge Božjega o. Ante Antića”, s prvog simpozija održanog u Zagrebu (1990) za 25. obljetnicu blažene i svete smrti, a već na sjednici suradnika Vicepostulature (21. siječnja 1992) bijaše prisutan ovaj drugi skup za prigodu 100. obljetnice rođenja dobroga i vjernog Sluge Božjega koji se trebao održati u ovo vrijeme u rod¬nom kraju o. Antića: Šibeniku, Prvić-Šepurini i Zatonu, tj. u njegovoj rodnoj biskupiji.

Ratne teškoće, nesigurnosti kao i moguća granatiranja Šibenika i okolice primorale su nas da se simpozij drži ovdje u središtu split-sko-makarske nadbiskupije, kao i u srcu njegove Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja gdje je otac Antić započeo svoje evanđeosko uspinjanje i sveto djelovao na ovim prostorima južne Hrvatske kroz punih četrdeset godina, a to znači da s pravom pripada svojim životom i svetošću i Šibeniku i Makarskoj i Splitu, kao i Zagrebu - sjeveru i jugu Hrvatske - cijeloj Crkvi u Hrvata kao i sveopćoj Kristovoj Crkvi na svijetu.

Već je to proročki izrekao i navijestio splitski biskup dr. Juraj Carić kad je u zaostroškom samostanu 1913. zaustavio svoje oči na mladom studentu fdozofije fra Anti Antiću - vidjevši ga skromna, pobožna i ponizna - te je pred magistrom izustio riječi: “Una espressione ascetica - Kakva prekrasna asketska duša! Čuvajte ga; takvi su najpotrebniji Crkvi i narodu!”

Antić, kroz četrdeset punih godina pripadnosti splitskoj nadbiskupiji kao i kroz cijeli život svojoj Provinciji, bit će - kako tvrde i svjedoče mnogi dokumenti i svjedočanstva - u Makarskoj i Primorju, kao i u Zagrebu, velik znak Božje nazočnosti u njegovu izvanrednom duhovnom karizmatskom i dinamičnom svetačkom životu i djelu. Stoga održavanje ZNANSTVENOG ZBORA u srcu nadbiskupije i Provincije nije slučajno. On je, odgajajući u Makarskoj brojna redovnička i svećenička zvanja i u Splitu duhovno djelovao kod svećenika, biskupa, redovnica, kao i laika Crkve: organizira i održava duhovne vježbe, pouke, egzorte i nagovore brojnim pedagoškim radnicima (učiteljicama) ovdje u Splitu kod časnih sestara Službenica Milosrđa, a to isto čini u velikoj žrtvi i ljubavi kod časnih sestara u Lovretskoj, Bribirskoj, Ćirilometodskoj, a posebno u samostanu sv. Klare. I u Makarskoj i u Splitu duhovno vodi, poučava i animira brojne učitelje (posebno učiteljice) za kršćanski odgoj djece u školama od Makarske do Splita i od Metkovića preko Mostara, Sarajeva, Sinja do Šibenika, dok u samom Splitu nekim očevima i majkama duhovno piše svoja pisma koja su djelomično vraćena Vicepostulaturi. Nekima je čak i čudom ozdravljenja od teške bolesti u Makarskoj i Splitu pokazao svoju veliku kršćansku odanost i ljubav Božju prema životu.

Zato ovaj ZNANSTVENI ZBOR - “Antićeva baština u duhovnoj obnovi Hrvatske” - ima danas svoje važno mjesto, značenje i pažnju za Crkvu u Hrvata. Vicepostulatura je obavila prilično posla u izboru predavača i njihovih tema da se ANTIĆEVA BAŠTINA znanstveno istraži, ispita i obznani, pa predavačima duguje zahvalnost za hrabrost dubljeg studija i njihova znanstvenog rada na dinamičnom i karizmatskom životu o. Antića kao i što su s ljubavlju prihvatili ovaj odgovorni vrijedni posao da nam rasvijetle lik i djelo Sluge Božjega koji nam - itekako - danas može biti primjer i uzor u duhovnoj obnovi Hrvatske.

Neka nam svima kod ovoga važnog i odgovornog posla na znanstvenom zboru pomogne Duh Sveti koji je svojim božanskim svjetlom rasvjetljavao i vodio cijeli Antićev duhovni život, njegov veliki apostolat, te je u svjetlu Duha Svetoga mogao onako spremno darivati svakoga dana svoje srce, dušu i biće da i mi sve više živimo i radimo za slavu Božju i za dobro braće ljudi.

U tom smislu želim da po ovom znanstvenom radu preko našh predavača i mi uvidimo svoje nedostatke u današnjem životu i djelovanju te se i sami u velikom žaru Antićeva apostolata duhovno obnovimo i time preuzmemo onu unutarnju duhovnu i životnu dinamiku Sluge Božjega za dublje i istinsko razumijevanje svega onoga što u ovo vrijeme od nas traži Krist, njegova vjera, sveta Crkva i naša domovina Hrvatska.

ANTIĆEVA BAŠTINA i njegovo uzorno iskustveno življenje Božjeg života neka nam bude od neprocjenjive duhovne važnosti i pomoć našoj Crkvi i hrvatskom narodu u ovim teškim i odlučujućim vremenima da budemo što jesmo u svijetu - Kristovi učenici.

Svim predavačima, sudionicima i prisutnim slušateljima želim puninu duhovnog uspjeha i blagoslova po važnom i neprocjenjivom ovom ZNANSTVENOM ZBORU, a ANTIĆEVA BAŠTINA U DUHOVNOJ OBNOVI HRVATSKE neka svakome pokaže i rasvijetli Božji - Kristov put do osobne i zajedničke obnove za punu istinu, slobodu i sreću Lijepe naše.

Fra Vladimir Tadić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

WIESBADEN-NAUROD: Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz zapadne Europe

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1991
Ovaj mjesecOvaj mjesec73586
UkupnoUkupno7540419

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50