Drniš: Održan 4. Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“

 

U Drnišu je u subotu, 29. listopada 2016., pred mnoštvom okupljenih Drnišana i njihov gostiju održan četvrti po redu Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“. Manifestacija koja ide prema tome da postane tradicionalna, okupila je oko 150 pjevača iz šest amaterskih zborova. Ove godine Drniš su posjetili zborovi sa područja od Pirovca do Gradca kod Makarske. Uz domaći Gradski pjevački zbor „Neuma“, koji je uz Pučko otvoreno učilište Drniš i Župu Gospe od Ružarija i organizator cjelokupnog događanja, priredili su raznolik i zanimljiv zborski repertoar. U programu čiji je voditelj bio Marko Šiklić, drniška publika mogla je uživati u izvedbama nadahnutima gregorijanskim koralom, djelima baroknih autora, obradama tradicionalnih pučkih pjesama, skladbama hrvatskih i svjetskih suvremenih autora te na samom kraju koncerta u skladbi Hail Holy Queen iz filma Redovnice nastupaju u sjajnoj izvedbi Hrvatskog pjevačkog društva „Bijaćka vila“ iz Kaštela pod ravnanjem prof. Andre Čale.

Na samom početku programa domaći Gradski pjevački zbor „Neuma“ kao pozdravnu pjesmu svim izvođačima i posjetiteljima izveo je Laudate Domino Lorenza Perosija. Uslijedilo je službeno otvaranje Festivala od strane drniškog gradonačelnika Josipa Begonje nakon čega je koncertni program mogao početi. Zborovi su se predstavili izvedbama triju pjesama duhovnog karaktera. Mješoviti katedralni zbor iz Šibenika je pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandra izveo skladbe Krešimira Magdića, Anđelka Klobučara i Knuta Nystedta. Mješoviti zbor župe sv. Roka iz Jesenica je uz tradicionalnu Božanskog srca u obradi njihovog voditelja prof. Slave Tomaša, predstavio hrvatske skladatelje Ivana Zajca i Matu Lešćana. Iz Pirovca je stigao Pjevački zbor „Sveti Juraj“ koji je uz vodstvo prof. Josipe Martinović izveo dvije skladbe suvremenih autora (Ola Gjeilo, Keith Hampton) te Bogorodice Djevo Sergeja Rahmanjinova. I već spomenuti Kaštelani pjevali su Bogorodici (Arvo Pärt), a dojmljiv je bio Psalam 51. skladatelja Andre Čale. Jedini ženski zbor ovogodišnjeg programa bio je Ženski zbor Gradac iz Gradca kod Makarske koji se uz dirigentsku palicu prof. Ivane Andrijašević predstavio obradama gregorijanske Aleluje i izraelske Hevenu shalom aleichem, a za početak su izvele Ave maris stella Benedetta Pellizzarija. Gradski pjevački zbor „Neuma“ je premijerno izveo Introito per Epifania (Giovannija Battiste Borghija), djelo izvučeno iz prašine šibenskog biskupijskog arhiva. Uslijedile su obrade podravske narodne Tužno plače i Siyahamba, pjesma afričkog naroda Zulu.

Neumina vjerna publika koja ju već godinama prati na svim domaćim nastupima, i ovoga je puta podržala i aplauzom nagradila izvedbe svih prisutnih izvođača. Predstavnici organizatora, direktor Pučkog otvorenog učilišta Drniš Davor Čupić i predsjednica Gradskog pjevačkog zbora „Neuma“ Josipa Prpa, svim zborovima su uručili prigodne zahvalnice, a župnik Župe Gospe od Ružarija fra Damir Ćiro Čikara izrazio je zadovoljstvo predstavljenim programom te poželio svijetlu budućnost ovoj manifestaciji. Budući da se Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“ svake godine održava u Marijinom mjesecu listopadu i u crkvi Gospe od Ružarija te pred kipom Meštrovićeve Gospe Petropoljke, na samome kraju koncerta svi izvođači zajednički pjevaju jednu marijansku pjesmu. Ove godine je pod ravnanjem Neumine voditeljice prof. Jelene Prpa u drniškoj župnoj crkvi oko 150 pjevača izvelo pjesmu Gospi od milosti autora fra Milana Jašića (tekst Kazimir Žeravica). Nakon koncerta održan je Okrugli stol na kojem su voditelji navedenih zborova raspravljali o aktualnim zborskim temama.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2466
Ovaj mjesecOvaj mjesec14224
UkupnoUkupno7629102

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 88