Bilice: Proslavljena 50. obljetnica župe

Pedeset godina od osnutka župe Bilice proslavljeno je u subotu, 29. listopada 2016., svečanim misnim slavljem koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić u župnoj crkvi Gospe od Pomišljaja. Među koncelebrantima bili su i bivši župnici Bilica: fra Josip Klarić, fra Silvestar Bota, fra Žarko Josip Mandarić, fra Tomislav Brekalo, te aktualni župnik fra Ante Vukušić.


Slavlje je započelo pozdravnim riječima tajnice župnog pastoralnog vijeća Nade Mikulandre. Biskup Tomislav Rogić u homiliji vjernike Bilica potaknuo je na življenje crkvenosti kroz župnu zajednicu.

Šibenski biskup Josip Arnerić osnovao je 4. studenoga 1966. šest novih župa šibenskoga dekanata: Srca Isusova na Baldekinu, Bezgrješnoga Začeća u Crnici, Pohođenja Marijina u Njivicama, Uznesenja Marijina u Bilicama, Gospe od Zdravlja u Dubravi i Župu sv. Jeronima u Meterizama, kazao je župnik Vukušić. Proslava obljetnice ujedno je i duhovna obnova župe. Vjernici su se čitavu godinu pripremali za župnu obljetnicu.

U ime župne zajednice riječi pozdrava o. Biskupu uputila je Nada Mikulandra ovim riječima:

„Oče Biskupe, dobro nam došli! Pozdravljam Vas u ime svih članova naše župne zajednice. Također pozdravljam generalnog vikara naše Biskupije, mons. Marinka Mlakića, kao i sve ovdje prisutene dosadašnje župnike članove Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: Fra Josipa Klarića, fra Josipa Žarka Mandarića, fra Silvestra Botu, fra Tomislava Brekala. Pozdravljam župnika susjedne nam Župe Dubrava, fra Žarka Maretića, tajnika Biskupije don Roka Glasonovića, a posebno našeg župnika fra Antu Vukušića. Zahvaljujem vam svima na vašem sudjelovanju u ovom misnom slavlju.

Vjerujem oče Biskupe kako će Vaš prvi posjet našoj Župi ostati Vama i nama u najljepšem sjećanju. S molitvom i zahvalnošću pratili smo Vaše ređenje na dan svetkovine sv. Jakova u našoj Katedrali, shvaćajući kako je to osobito vrijeme milosti na cijelu našu Biskupiju, a time i za našu Župu.

Naša Župa broji oko 750 obitelji; više 2.500 duša, raspoređenih u 5 naselja, odnosno 24 zaseoka. I te brojke iz dana u dan rastu. Grade se nove kuće i stanovi, doseljavaju se nove obitelji, po desetak novih obitelji na godišnjoj razini.

Na ovom prosotoru kršćanstvo se spominje već u VI. st. , o čemu  svjedoči i starokršćanska bazilika iz tog vremena,  u Stublju na kojoj se danas vrše arheološka iskapanja. U XIII. st. naše je mjesto pripadalo župi Žažvina. U novijoj povijesti, sve do prije 50.- godina unatrag, pripadali smo Župi Gospe van Grada.

Danas, ovdje na biličkom Taboru, u našoj Crkvi Gospe od Pomišljaja, slavimo zlatni jubilej -  50. –obljetnicu osnutka naše Župe.

Zahvaljujemo Bogu na tome, a zahvaljujemo i na ovom providonosnom daru, na Vašem posjetu i na tome što smo mogli sudjelovati u pripremi ovog slavlja i biti njegovi sudionici. Zahvaljujemo i dosadašnjim župnicima, fratrima Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja koji su nas poučavali i vjeri, ali i našim starima koju su živu vjeru prenosili na nas. Bez njih, niti mi danas ovdje ne bi bili.

Oče Biskupe, želimo da Vama i nama uvijek bude „sve i u svemu Krist“.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1046
Ovaj mjesecOvaj mjesec61078
UkupnoUkupno7444778

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35