Bilice: Proslava misijskog dana

U Jubilarnoj godini milosrđa, naša Župa Uznesenja Marijina u Bilicama slavi svoju 50-tu obljetnicu osnivanja, a posebno, ove nedjelje 23. listopada 2016.,slavi i 90-tu obljetnicu Svjetskog misijskog dana.

Milosrđe, kao most između Neba i zemlje, Boga i čvojeka, svoje lice naročito pokazuje  „tamo gdje palme cvatu“;  gdje naši misionari govore svijetu „ovdje kraljuje Gospodin Bog“.


I naš je župnik, fra Ante Vukušić, misionar na djelu. Proveo je u Africi (DR Kongo) vrijeme od 1980. do 1997., godine. Svoju misiju, sedamnaest godina života i rada, kao i brojne događaje opisao je u knjizi „Stopama misionara u Africi“. Danas nas je na nedjeljnoj misi, uz čitanje poruke pape Franje za svjetski misijski dan, uveo u pravo misijsko raspoloženje.

Svjetski misijski dan, pokrenulo je Papinsko djelo za širenje vjere, a odobrio papa Pio XI godine 1926.Papa je ove, jubilarne devedesete godine slavljenja misijskog dana, posebno istaknuo kako milosrnu ljubav najbolje svjedoče muškarci i žene svih životnih dobi, ili čitave obitelji, koje ostvaruju svoj misijski poziv u raznim oblicima: od izravnog naviještanja Evanđelja do karitativne, obrazovne, zdravstvene, socijalne i druge službe. U prigodi 90-te obljetnice Svjetskog misijskog dana, papa Franjo nas dalje poučava kako Bog želi da se svi ljudi spase. Stoga trebamo „izlaziti kao učenici misionari, svaki velikodušno ulažući svoje talente, kreativnost, mudrost i iskustvo, kako bi se donijelo poruku Božje nježnosti i suosjećanja čitavoj ljudskoj obitelji".

Preko mise, podno oltara u našoj župnoj Crkvi danas su izloženi misijski predmeti: razni suveniri i umjetnine koje živo svjedoče o kulturi tamošnjeg naroda. Poslije jutarnje nedjeljne mise, u dvorani Duhovnog centra, župljani su imali priliku pogledati izložbu misijskih stvari i predmeta karakterističnih afričkom narodu i podnevlju.  Predmeti iz svakodnevne uporabe (svijećnjaci, posuđe i dr.), te umjetnine,izrađeni su materijalima slonovače, crnog afričnog drva ebanovine, a slike su izrađene lijepljenjem listova stabala banane na paprinatoj ili platnenoj podlozi. Slike vjerno prikazuju pejzaž i uobičajene situacije iz afričke svakodnevnice. Posebno se istakla slika Majke Božje „Notre Dame de Kibeho“, kao tamopute žene, savršenih crta lica, u bijeloj haljini, sa plavim plaštem, sklopljenih ruku koje obavija krunica.

Na „misijskoj izložbi“ u našoj Župi, mogla se kupiti i knjiga našeg župnika fra Ante Vukušića: „Stopama misionara u Africi“. Prihod nastao prodajom knjige, jednako kao i današnja milostinja, namijenjen je za financiranje misija.

Osim „afričke“ izložbe, danas su u Duhovnom centru izlagali svoje radove i oni najmlađi. Djeca su likovno radila pod vodstvom naše župljanke, akademske kiparice Milene Mikulandra. Njihovi „mali“ radovi prikazuju plakate i ideje na temu 50-te obljetnice naše Župe, te pejzaže , odnosno pirodne ljepote ovog krajolika.

Velik je broj naših župljana došao pogledati misijsku (i dječju) izložbu, na kojoj smo, uz druženje, ponešto i naučili, te se i duhovno obogatili.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas511
Ovaj mjesecOvaj mjesec65719
UkupnoUkupno7608220

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43