Rim: Doktorirao fra Ivica Jurić

U Rimu 13. listopada 2016. godine fra Ivica Jurić, magistar bogoslova provincije Presvetog Otkupitelja i profesor na KBF-u u Splitu,  obranio je na Papinskom pastoralnom institutu "Redemptor Hominis" Papinskog lateranskog sveučilišta doktorsku tezu i time stekao akademski stupanj doktora znanosti iz područja humanističkih znanosti, polja teologije, sa specijalizacijom u pastoralnoj teologiji.


Doktorsku tezu pod naslovom MOVIMENTI E «NUOVE COMUNITÀ» NELLE PARROCCHIE SECONDO LE PROSPETTIVE DI  “REDEMPTORIS MISSIO”, Le aggregazioni ecclesiali e il loro contributo missionario alla pastorale parrocchiale nell’Arcidiocesi di Split-Makarska (Croazia), - Pokreti i nove zajednice u župama prema smjernicama "Redemptors missio", Laičke skupine i njihov misionarski doprinos župnom pastoralu u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, izradio je pod mentorstvom prof. Paola Asolana.

U navedenoj disertaciji autor se bavi problematikom mjesta i uloge crkvenih laičkih pokreta i novih zajednica u župnom pastoralu općenito i na poseban način u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

U prvom dijelu disertacije autor teološki analizira pastoralnu situaciju u širem (europskom) i užem (lokalnom) smislu s ciljem otkrivanja kairoloških elemenata koji će kasnije poslužiti za izradu novog pastoralnog modela koji ima za cilj unaprjeđenje postojeće crkvene prakse. U drugom dijelu disertacije, na osnovu crkvenih dokumenata (enciklike pape Ivana Pavla II Redemptoris missio), autor razrađuje teološko-pastoralnu kriteriologiju s obzirom na mjesto i ulogu pokreta i novih zajednica u župnom pastoralu.

U trećem dijelu disertacije, uz teološko-pastoralnu analizu postojećih pokreta i novih zajednica u Nadbiskupiji, njihovu valorizaciju u sadašnjem i  budućem pastoralnom djelovanju, predložen je novi operativni model djelovanja župe koji bi bio prikladniji društveno-kulturnom kontekstu u kojem živimo i koji bi  ostvario novi zamah u pastoralnom djelovanju u Nadbiskupiji, osobito što se tiče socijalne dimenzije evangelizacijskog poslanja Crkve u društvu. Taj novi pastoralni model podrazumijeva promjenu naslijeđenog mentaliteta, odgovarajuću kršćansku formaciju svih a osobito vjernika laika voditelja crkvenih pokreta i novih zajednica, zajedničko planiranje pastoralnog rad na razini Nadbiskupije, dekanata, župe, osnivanje laičkih službi itd.

Fotografije


 

Kratki životopis

Ivica Jurić rođen je 29. lipnja 1978. godine u Splitu od oca Jakova i majke Anđelije  r. Moro. Osnovnu školu pohađao je u Crivacu (1985-1989), Vrbi (1989-1992) i Sinju (1992-1993). Nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja školovanje je nastavio na Franjevačkoj klasičnoj Gimnaziji s pravom javnosti u Sinju, gdje je maturirao 1997. godine.  Nakon godinu dana u novicijatu na otočiću Visovcu na Krki 1998. godine upisao se na Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, točnije na afilirani filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Makarskoj. Nakon njezinog preseljenja u Split i ujedinjavanja s Teologijom u Splitu (1999.), studij je nastavio na novonastalom Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, gdje je i diplomirao 2003. godine. Nakon završenog studija, đakonskog praktikuma u Sinju i Vinjanima te svećeničkog ređenja na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja 2004. godine kao svećenik pastoralno je djelovao dvije godine na župi u Zagrebu (župa Majke Božje Lurdske) i dvije godine u Splitu (župa Gospe od Zdravlja). Nakon četverogodišnjeg pastoralnog iskustva 2008. godine upisao se u Rimu na poslijediplomski studij pastoralne teologije, na Papinskom lateranskom sveučilištu (Pontificia Universitas Lateranensis) pri Papinskom pastoralnom institutu „Redemptor hominis“ (Pontificio istituto pastorale „Redemptor hominis“), gdje je nakon dvije godine postigao licencijat (13. listopada 2010.) a zatim 13. listopada 2016. i doktorat.

Čestitamo od srca i želimo puno uspjeha u daljnjem radu! 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1054
Ovaj mjesecOvaj mjesec61086
UkupnoUkupno7444786

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 67