Predstavljena monografija "Glavice, Gospin perivoj" fra Miroslava Modrića

Predstavljanje monografije „GlaviceGospin perivoj“ autora fra Miroslava Modrića, održano je u Crkvi sv. Ivana Krstitelja, koja se nalazi u sredini najnaseljenijega dijela Glavica. Program je započeo u srijedu, 5. listopada 2016., slavljem sv. mise u 17 sati, molitvom i sjećanjem na sve pokojne iz duge i nerijetko teške prošlosti mjesta. U misno slavlje, koje je prethodilo predstavljanju, jednostavnim i smirenim riječima uveo je fra Lukica Vojković, župni vikar Gospe Sinjske, zadužen za pastoral Glavica, koji je i organizirao cijeli susret. Sv. Misu je predvodio provincijal fra Joško Kodžoman uz dvanaestoricu braće franjevaca.


Umjesto propovijedi, autor Monografije iznio je vrlo kratko razloge zašto predstavljanje započinje molitvom za pokojne. Zato je najprije ispred oltara uzeo košaricu punu listića s imenima pokojnih koje su upisali i donijeli pojedinci i obitelji. „Ovdje su imena naših najdražih! – rekao je fra Miro i nastavio – Oni su prije nas živjeli na ovim prostorima i prošli svoj život. Oni su nam putokaz kamo idemo te pod tim vidom trebamo živjeti darovani nam život. Kao i svugdje, ljudi misle da među pokojnima ima puno onih koji nisu bili na Božjem putu. Ali to su samo naša ljudska mišljenja i procjene a ne Božje misli. Ako je bilo onih koji su bili više grješni, Bog im je bliži jer su potrebniji njegove ljubavi, milosrđa i praštanja. A Bog se ne može umoriti voljeti, opraštati i tražiti izgubljene. Ta on nam je ljubljeni Otac.“ Upravo zbog te istine, Božje istine, fra Miro je s ljubavlju poljubio te papiriće i obećao da će ih ponijeti sa sobom u Prugovo te svako ime s otvorenim srcem i molitvom pročitati i prinijeti ih Gospodinu, našem Ocu. Molit će ne samo za one čija su imena napisana na tim papirićima nego za sve koji su prije nas živjeli u Glavicama, u Gospinu perivoju. Nakon poticajnih misli fra Miro je košaricu s ljubavlju položio na oltar.


Odmah poslije sv. mise bilo je predstavljanje Monografije koje je moderirao fra Perica Maslać, župnik Župe Gospe Sinjske. Kao i Monografija i predstavljanje je započelo himnom Gospe Sinjske, koju je napisao fra Ante Jadrijević 1934. godine, franjevac iz Glavica. Otpjevane su dvije kitice te prekrasne pjesme:

O Gospe Sinjska, Djevo sveta, / Divno Te, divno proslavi Bog.

Slave Te glasi svega svijeta, / Premila Majka puka si svog.

Na Tebi neba blista se kras, / O Gospe Sinjska, budi nam spas!

Pomogla Ti si svomu puku, / Kadno pod Sinjem bjesnio boj,

Pruži nam i sad moćnu ruku, / I sad u borbi narod je Tvoj.

Da ustrajemo, moli za nas, / O Gospe Sinjska, budi nam spas!

Za orguljama je, kao i svake nedjelje i blagdana, svirala vrijedna i u Crkvi sv. Ivana zauzeta Nevenka Jenjić, a pjevali svi vjernici – u prepunoj crkvi.

Na samom početku predstavljanja pozdravnu je riječ uputio gvardijan fra Petar Klapež, potom je fra Perica pozvao prvog predstavljača don Darka Poljaka.On je na vrlo lijep način, smirenim i vjerničkim riječima uveo u sadržaj Monografije. Posebno je pak naglasio dva, po njemu, vrlo važna vida: da je autor i samim izborom tema iznio onaj obični i svakodnevni ljudski život iz kršćanske perspektive jer upravo taj 'obični i svakodnevni život čini glavninu i puni ljudskoga života; da je čovjek u životu suočen sa stalnim gubitcima mladosti, zdravlja, posla, prijatelja, pa i samoga života, jer gubitci nisu samo gubitci. Oni nas vode k zrelosti i pokazuju nam u čemu je čovjekov život doista važan te nas upravo gubitci upućuju na važnost našega osobnog života.


Potom je o prvom dijelu Monografije govorila s. Natanaela Radinović, školska sestra franjevka. Naglasila je da su upravo brojni svećenici, redovnici i redovnice rodom iz Glavica, a njih je gotovo devedeset na broju, razlog da su Glavice nazvane Gospinim perivojem. Pri tomu je naglasila da Glavičani imaju i svoje franjevce mučenike. Citirajući autora navela je da on „s poštovanjem prema njihovoj žrtvi i u želji da se istina i spomen na njih ne zatre, piše o toj četvorici mučenika svoga zvanja, vjere i domoljublja.“

O drugom i trećem dijelu govorio je prof. Josip Vrandečić. On je istakao da je fra Ante Jadrijević napisao lijepi, jednostavni i svima lako razumljivi putopis Isusovim stopama, kojega je autor popratio bilješkama i fotografijama u boji. Za fra Ivana Modrića je rekao da je svojim etnografskim napisom istrgao iz zaborava običaje i život pastira u Cetinskoj krajini kakav se živio prije stotinjak godina. A u noveli Kako sam ubila sina jedinca fra Ivan je upozorio da ljubav koja na bilo koji način zarobljava i nije ljubav, pa ni roditeljska.

Posljednji od predstavljača bio je fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, urednik izdanja Zbornika „Kačić“. On se osvrnuo na dva potresna svjedočanstva donesena u četvrtom dijelu Monografije: Zapamćenje fra Paulina Vukovića, koje osvjetljuje tužno i teško razdoblje kraja II. svjetskog rata i poraća pod nasiljem tzv. osloboditelja; i na Ratni dnevnik župnika fra Bernardina Vučića, koji opisuje svoje župnikovanje na Miljevcima koje se događalo između mržnje i pušaka te svoga zatočeništva u srpskom logoru u Kninu.

Na kraju je moderator dao riječ autoru Monografije, fra Miroslavu Modriću. On je najprije radosno zahvalio Bogu, Ocu nebeskom, na njegovoj neizmjernoj ljubavi, zatim Isusovoj majci Mariji koju ovdje častimo kao Gospu Sinjsku. S njom smo, mnogi od nas u našim djedovima i bakama došli iz Rame. Potom je zahvalio predstavljačima, voditelju programa, župnom vikaru Glavica i svoj braći i sestrama u redovništvu i svećeništvu.

Potom je okupljenima predstavio dvojicu nazočnih zastupnika u Hrvatskom državnom saboru Blaženka Bobana i Mira Bulja. Za nazočnu gradonačelnicu je istakao da nas svojim imenom Kristina podsjeća na Božju ljubav prema nama ljudima, očitovanu u Isusu Kristu, a njezino novo prezime – Križanac, jer ona je naša nevjesta, upućuje nas na križ na kojem je dovršen Život prikazan za nas i naše spasenje. U to ime je rekao da se nada da će Općina Sinj učiniti sve da se Kapela sv. Ante uskoro vratiti na svoje povijesno mjesto i da je za mnogobrojnu djecu najvećega sela u Hrvatskoj potrebno što prije napraviti dvoranu za vjeronauk. U tom trenutku crkvom se prolomio pljesak odobravanja ideje i poticaja, a gradonačelnica je svojim blagim smiješkom potvrdila da će joj to biti prioriteti. Kako je autor jedanaestu godinu župnik u Prugovu došlo je i desetak njegovih Prugovljana te im je zahvalio za uzvraćenu ljubav, poštovanje i podršku.

Na posljetku se zahvalio svim nazočnim Glavičanima i pri tom naglasio da su upravo oni – očevi i majke, djeca i stariji, zdravi i bolesni, baš kao i umrli – cvijeće ovoga prekrasnog Gospina perivoja, koji je važan dio Župe Čudotvorne Gospe Sinjske. Također je posvijestio da nema knjige bez pogrješaka te je sve nazočne zamolio za suradnju u ispravljanju nedostataka Monografije. U tu svrhu je obećao da će na nakanu svakoga tko mu ukaže i na najmanju pogrješku izmoliti deseticu Gospine krunice. A na nakanu onoga tko ukaže na znatniju pogrješku, izmolit će cijelu krunicu. Na to su se mnogi radosno nasmiješili te se je nadati da će se svojski dati na posao i tražiti pogrješke.


Okupljenom puku obratio se Provincijal fra Joško Kodžoman. Zahvalio je fra Miroslavu na bogatoj Monografiji istaknuvši mještanima da su u ovom vrijednom djelu dobili častan spomen na svoju prošlost.

Program je zaključen pjesmom:

Zdravo Majko milosti, odvjetnice sveta!

Djeca tvoja kliču Ti, sa svih strana svijeta:

U vjeri nas podrži, da slijedimo Krista,

Hrvatski nam brani dom naše Gospe Sinjska.

Poslije toga je uslijedio osobni susret sudionika s autorom i s Monografijom, a potom okrjepom koju je pripremila gospođa 'Snjega' sa svojim vrijednim suradnicama. (www.gospa-sinjska.hr)


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2475
Ovaj mjesecOvaj mjesec14233
UkupnoUkupno7629111

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 117