Godišnji izlet – hodočašće redovnica Splitsko-makarske nadbiskupije

Na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 2016., redovnice koje djeluju na području Splitsko-makarske nadbiskupije imale su svoj godišnji izlet-hodočašće. Ovog puta glavno odredište bio je kraljevski grad Zvonimirov Knin s novom crkvom Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta.


Prije Knina navratile su u Biskupiju, jedno od najsvetijih mjesta domovine i naroda Hrvata kao i najvažnije hrvatsko srednjovjekovno arheološko nalazište. Oko 80 redovnica različitih družbi koje su na službi na području Nadbiskupije s njihovim biskupskim delegatom fra Petrom Lubinom ondje je dočekao kninski gvardijan, župnik i dekan fra Marko Duran s prof. Goranom Mrnjavcem, koji im je zapravo bio i vodič. Nakon što ih je fra Marko pozdravio i zaželio im dobrodošlicu, upoznao ih je s kninskom župom i područnicom u Biskupiji, a zatim predao riječ prof. Mrnjavcu. On im je u najkraćim crtama predstavio početke i povijesni razvoj Biskupije na čijem se području nalazilo nekoć pet crkava, a najvažnija je među njima bila Zvonimirova crkva Svete Marije. Od nje nam je ostao kameni zabat oltarne pregrade s najstarijim likom Gospe moliteljice u hrvatskoj likovnoj umjetnosti, pronađen u jednom od okolnih grobova. Od g. 1938. kraj ostataka nekadašnje bazilike diže se spomen-crkva i svetište Svete Marije, naše Gospe Biskupijske, koje je sagrađeno prema nacrtu hrvatskoga kipara Ivana Meštrovića.

Druga postaja izleta bila je samostanska i župna crkva Sv. Ante u Kninu, koju su srpski odmetnici spalili tijekom Domovinskog rata, a nakon oslobođenja je obnovljena. Uslijedio je pohod veličanstvenoj crkvi Gospe Velikoga hrvatskoga zavjeta, podignutoj kao zavjet i znak zahvalnosti Bogu i Gospi na daru slobode i neovisne Republike Hrvatske sredstvima Republike Hrvatske, brojnih tvrtki i darovima vjernika Crkve u Hrvata u domovini i u tuđini. S njezinom gradnjom, opremom i simbolikom upoznali su ih fra Marko i prof. Goran. Nakon okrjepe, redovnice su, pod stručnim vodstvom prof. Mrnjavca, posjetile kninsku tvrđavu i njezine znamenitosti. Osobito su bile dirnute muzejskom zbirkom Oluja '95. Gledajući u njoj fotografije, novinske izreske i izložene predmete podsjetile su se na ratna zbivanja, zanos hrvatskih branitelja s njihovim predvodnicima na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Popele su se zatim na vrh tvrđave, ondje gdje je predsjednik Tuđman poljubio hrvatski barjak, na kojem se i danas vijori velika hrvatska trobojka, a nedaleko od nje diže se spomenik, brončani kip predsjednika Tuđmana u zanosu. Nakon veličanstvena pogleda na Knin i njegovu okolicu sa sedam rijeka, redovnice su se oprostile od svoga vodiča i Knina. Na povratku su usput posjetile ostatke starohrvatske crkve Sv. Spasa iz 9. stoljeća nedaleko od izvora rijeke Cetine.

Zahvalne Bogu na lijepu vremenu, uslužnosti vozača Clisse i divno provedenu danu, s molitvom i pjesmom vratile su se navečer u Split. (www.smn.hr)


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas218
Ovaj mjesecOvaj mjesec11976
UkupnoUkupno7626854

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47