Rim: Fra Siniša Balajić predvodio obred preminuća u Generalnoj kuriji

Fra Siniša Balajić, vicetajnik za Formaciju i studij u Franjevačkom redu OFM, predsjedao je obredu preminuća u Generalnoj kuriji u Rimu u ponedjeljak, 3. listopada 2016. godine. U obredu preminuća u crkvi Santa Maria Mediatrice sudjelovali su braća franjevci iz Generalne kurije, časne sestre različitih kongregacija, članovi drugih franjevačkih zajednica i prijatelji. Nakon liturgijskog slavlja, druženje je nastavljeno u kloštru Generalne kurije, objavljeno je na web stranicama Reda.


Fra Siniša Balajić u razmišljanju u prigodi Preminuća sv. Franje koje je naslovio „Franjo, posrednik vjere / bratstvo vjere“ na početku je istakao kako su mnogi znakovi koji su sv. Franju doveli do čvrste vjere, a potom je progovorio o tim znakovima koje ukratko donosimo.

Prvo, Franjina vjera nije jednostavno vjerovanje nego dar o kojem je razmatrao, mislio, nju je duboko proživljavao, zbog koje je trpio i radovao se, nju je dijelio i naviještao drugima. Franjo nas podučava da i mi prihvatimo vjeru kao dar u svom bratu koja nas vodi do životnog iskustva kako bismo njezinom snagom mijenjali život. Ona je i divni izvor radosti koju dijelimo s braćom i naviještamo drugima.


Drugo, ako tako promatramo vjeru i po njoj živimo, imat ćemo duboku radost poput Franje. Tu je tajna dobroga života koje poznaje i poteškoće kako nas uči povijest Crkve i drame vjernika koji se nisu nikada odrekli vjere. Franjo nam je u tom uzor i u našim velikim ili malim zajednicama koje se trebaju otvoriti drugima i njima u tom pomoći. Važno je kada kažemo da imamo vjeru da se za nju borimo u vlastitom životu ne samo da o njoj drugima govorimo.


Treće, Franjin nam život pokazuje da ga je Bog cijeloga života pozivao da gradi projekt vjere. Očev je glas slušao cijeloga svoga života i nije bio ni jednoga časa bez milosti i prisutnosti vjere. Za Franju je sve prigoda za učvršćenje vjere i promjenu života. Svaka sredina, svaka dob, mjesto, osoba i događaj potvrđuju Božju prisutnost.

Četvrto, navlastito je odnos prema mome bratu s kojim živim mjesto u kojem se odražava odnos s Ocem i bratom, njemu se otvara u svojoj slobodi i s njim dijelim svoju vjeru, iskustvo, vlastite sumnje, poteškoće vjere ali i tražim način da ih nadvladam. Na kraju, kao peti znak, naveo je da je svaki časak života dobra prilika za početak, nastavljanje puta vjere u prisutnosti Oca i braće.

  

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas86
Ovaj mjesecOvaj mjesec60118
UkupnoUkupno7443818

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61