Vinovo Donje: Sa proslave svetog Vinka Paulskog

U subotu, 1. listopada 2016. godine, u Vinovu Donjem (župa Čvrljevo) blizu zaseoka Jakovetići i ove je godine - već po tradiciji – proslavljen spomendan svetoga Vinka Paulskog, a proslavljen je ispred kapele koju je svojim rukama u čast spomenutog sveca godine 1974. sagradio domaći samouki kamenoklesar i graditelj Ivan Grbeša Jakovetić (r. 1899.+1976.), a blagoslovio godine 1976. tadašnji šibenski biskup Josip Arnerić. Ideja, želja i ostvarenje toga pothvata i danas zaslužuje divljenje.

U tadašnje režimsko vrijeme,koje je narod zvao "vučljivo" vrijeme, vjerojatno je to izazivalo čuđenje i divljenje u podjednako mjeri. Putnicima namjernicima toga vremena, koji su - doduše najviše pješice -prolazili relativno uskom, ali zato, kad vrlo rijetko prođe neki automobil, uvelike prašnjavom, makadamskom cestom, koja vodi kroz selo Vinovo Donje prema Unešiću i Drnišu, zasigurno je bilo zanimljivo vidjeti početak i tijek gradnje nečega usred ničega. Tako ondašnji putnici namjernici. No za Ivana je to bio veliki pothvat nečega:zavjet Bogu u čast svetog Vinka Paulskog, usred netaknute od Boga darovane prirode. Izvršio je obećanje dano svom prerano preminulom sinu Vinku, koji ga je u očinsko srce dirao, u mislima pratio, u snovima mu se javljao,kako su nam posvjedočili Ivanovi unuci,sve do trenutka kada je svoje obećanje, zamisao i svoj zavjet prije više od četrdeset godina odlučio i ostvariti. S kakvim se poteškoćama susretao i kako ih je Ivan  rješavao prilikom gradnje kapele, teško je znati, ali ima dosta činjenica koje govore u prilog tome da ih nije nedostajalo. Dovoljno je spomenuti da su to bile sedamdesete godine prošlog stoljeća, kada je komunistički režim s posebnom pozornošću i "skrbi" pratio sve one koji su drugačije mislili i koji nisu prihvaćali tezu kako će kršćanska katolička vjera nestati. Ali vjera ni na tim prostorima, ne samo da nije nestajala, nego je naprotiv sve više rasla, jer je bila neodvojiva od toga kraja i duboko je bila ukorijenjena u bitak tih ljudi. Za pretpostaviti je da je druga Ivanova poteškoća bila kako - u tadašnjim materijalno skromnim vremenima - pronaći arhitekta koji bi njegovu zamisao, barem idejno, stavio na papir, a onda izradio i konačni projekt. No, ništa od toga. Ivan je zapravo "iskoristio" Boga Stvoritelja kao arhitekta, koji mu je podario sposobnost i znanje da bez papira i olovke, bez školski naučenih matematičkih, statičkih i inih proračuna, ispuni svoj zavjet gradnjom spomenute kapele. Vrijedi spomenuti da je Ivan bio poznat kao onaj koji je kamen poznavao u dušu, svojom ga vještom rukom znao oblikovati, o čemu svjedoči originalni grobni poklopac na njegovu grobu kod crkve svetog Marka u Vinovu.


Kapela svetog Vinka u Vinovu Donjem nije samo mala, lijepa građevina, nego je ona izraz ljubavi i vjere jednog čovjeka, zapravo ona je simbol i znak vjere i ljubavi zagoranskog čovjeka, koji je i u teškim uvjetima i još težim vremenima, svojom vještinom, svojom iskonskom mudrošću znao izići kao pobjednik. I stogas pravom se može reći da kapela svetog Vinka ne pripada samo graditelju i njegovim potomcima, nego ona po svojoj simbolici i značenju pripada cijelom selu Vinovu, Zagori, Crkvi jer ju je iznjedrila katolička zagoranska duša.

Predvoditelj ovogodišnje proslave spomendana svetoga Vinka fra Mile Marović, župnik u Nevestu, a na molbu fra Ante Jurića Talaje, koji opravdano nije mogao biti nazočan, ustvrdio je i pojasnio da je sveti Vinko, i nakon četiri i pol stoljeća od njegova rođenja i tri i pol stoljeća od njegove smrti, i danas suvremen te da i danas ima svoju snažnu poruku po djelima koje je činio i po svojoj izvornosti, a što je sve prenio na red Lazarista i na Družbu sestara milosrdnica koje je osnovao. On je bio čovjek, svećenik i svetac za koga se može reći da je: "Živio, umro i ostao s nama", kako ga je u svojoj homiliji vrlo slikovito i uvjerljivo prikazao predvoditelj misnog slavlja fra Mile. Propovjednik je, govoreći o prilikama i neprilikama te okolnostima života u kojima je živio sveti Vinko Paulski, pokušao ga je približiti nazočnim vjernicima, imajući u vidu današnje vrijeme, prilike i okolnosti. Odmak od vremena u kojem je živio i djelovao sveti Vinko nije i ne može biti prepreka koja bi priječila iskazivanje ljubavi i milosrđa bližnjima koji nas okružuju, kako je to činio i sveti Vinko. Stoga je njegova veličina upravo u tome što je, poslušavši poziv Božji, svoje ostvarenje kao čovjeka a posebno kao svećenika vidio u milosrđu i pomaganju drugima.


Šezdesetak sudionika koji su bili nazočni na proslavi ovog spomendana dobro su razumjeli da primjer svetog Vinka nije ostvariv doslovno u svemu onome što je on činio, ali je ostvariv u malim stvarima za koje kao kršćani možemo i moramo biti svjedoci, posebice svjedoci milosrđa, ljubavi i dobrote kako nas je učio Isus Krist.

Uz potomke,rodbinu i susjede graditelja spomenute kapele sudjelovale su sestre milosrdnice iz Splita koje su, predvodeći pjevanje, doprinijele da liturgijsko slavlje bude svečanije i ljepše. Tome su uvelike doprinijeli i članovi kulturno umjetničkog društva "Naši korijeni" iz Kljaka, koji su, na kraju misnog slavlja,svojim pjevanjem ojkavice, treskavice, sviranjem dipalai svojom pojavom u prekrasnim narodnim nošnjama barem nakratko uprisutnili oteli zaboravu barem djelić minulih vremena.

Četrdeseta obljetnica blagoslova kapele svetog Vinka, koja je proslavljena misnim slavljem, domaćom pjesmom i međusobnim druženjem, bio je poziv da i u buduće bude godišnje mjesto okupljanja u spomen na njezina graditelja Ivana, a sve na slavu Boga koji nas je stvorio.

 


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas522
Ovaj mjesecOvaj mjesec9752
UkupnoUkupno7624630

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44