Split: Obred preminuća sv. našega oca Franje

Obred preminuća sv. našega oca Franje proslavljen je u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu na Dobrom u ponedjeljak, 3. listopada 2016., u predvečerje svetkovine sv. Franje. Slavlje je započelo procesijom u kojoj su sudjelovali franjevci, članovi samostana Gospe od zdravlja. Za vrijeme procesije Mješoviti zbor Gospe od zdravlja, pod vodstvom mo fra Stipice Grgata, pjevao je ulaznu antifonu 'Zdravo, sveti Oče'.


Gvardijan fra Jakov Begonja, predsjedatelj slavlja, na početku je pozdravio okupljene oko Kipa sv. Franje i uveo u slavlje Preminuća. Izviješće sv. Bonaventure o preminuću svetoga našeg oca Franje pročitao je fra Ante Bešlić, a fra Ante Udovičić pročitao je evanđelje (Iv 13,1-17), a svi ostali su slušali držeći u rukama upaljene svijeće.

Nakon čitanja Evanđelja, predsjedatelj slavlja pozvao je nazočne da zajedno ispjevaju psalam Glasom svojim Gospodinu vapijem“ (Ps 142) što ga je sveti otac Franjo pjevao prije nego se preselio Gospodinu.

Nakon ispjevane  antifone 'O presveta dušo', predsjedatelj slavlja održao je kratku homiliju u kojoj je naglasio kako je Franjo bio izvrstan teolog, komunikolog, ekolog, sociolog i menadžer. Od Franje i danas mnogi uče, a on je sve naučio od Krista koji mu je u svemu bio uzor. Franjo je znanje stekao provodeći noći i noći na koljenima. O. Gvardijan je na kraju naglasio kako je i nama Franjo uzor kako ljubiti Krista i Crkvu u ovom našem vremenu.

Nakon homilije fra Petar Lubina pročitao je izviješće brata Ilije o smrti svetog Franje, potom je uslijedila vjernička molitva koju je predmolio fra Ante Jurić.

Obred preminuća završio je iskazivanjem časti relikvijama sv. Franje. Za vrijeme iskazivanja časti relikvijama zbor je pjevao prikladne pjesme o sv. Franji.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1806
Ovaj mjesecOvaj mjesec1806
UkupnoUkupno7616684

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 56