Split: Obred preminuća sv. našega oca Franje

Obred preminuća sv. našega oca Franje proslavljen je u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu na Dobrom u ponedjeljak, 3. listopada 2016., u predvečerje svetkovine sv. Franje. Slavlje je započelo procesijom u kojoj su sudjelovali franjevci, članovi samostana Gospe od zdravlja. Za vrijeme procesije Mješoviti zbor Gospe od zdravlja, pod vodstvom mo fra Stipice Grgata, pjevao je ulaznu antifonu 'Zdravo, sveti Oče'.


Gvardijan fra Jakov Begonja, predsjedatelj slavlja, na početku je pozdravio okupljene oko Kipa sv. Franje i uveo u slavlje Preminuća. Izviješće sv. Bonaventure o preminuću svetoga našeg oca Franje pročitao je fra Ante Bešlić, a fra Ante Udovičić pročitao je evanđelje (Iv 13,1-17), a svi ostali su slušali držeći u rukama upaljene svijeće.

Nakon čitanja Evanđelja, predsjedatelj slavlja pozvao je nazočne da zajedno ispjevaju psalam Glasom svojim Gospodinu vapijem“ (Ps 142) što ga je sveti otac Franjo pjevao prije nego se preselio Gospodinu.

Nakon ispjevane  antifone 'O presveta dušo', predsjedatelj slavlja održao je kratku homiliju u kojoj je naglasio kako je Franjo bio izvrstan teolog, komunikolog, ekolog, sociolog i menadžer. Od Franje i danas mnogi uče, a on je sve naučio od Krista koji mu je u svemu bio uzor. Franjo je znanje stekao provodeći noći i noći na koljenima. O. Gvardijan je na kraju naglasio kako je i nama Franjo uzor kako ljubiti Krista i Crkvu u ovom našem vremenu.

Nakon homilije fra Petar Lubina pročitao je izviješće brata Ilije o smrti svetog Franje, potom je uslijedila vjernička molitva koju je predmolio fra Ante Jurić.

Obred preminuća završio je iskazivanjem časti relikvijama sv. Franje. Za vrijeme iskazivanja časti relikvijama zbor je pjevao prikladne pjesme o sv. Franji.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Regionalni sastanci

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1938
Ovaj mjesecOvaj mjesec24330
UkupnoUkupno7316193

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 133