Proslava sv. Mihovila u Vukšiću

U   crkvi Sv. Mihovila u Vukšiću, župa Lišane, svečano je proslavila svoga nebeskog zaštitnika sv. Mihovila. Euharistijsko slavlje predslavio je župnik fra Luka Banić, a u koncelebraciji su sudjelovali fra Josip Grgić, fra Ivan Šimunac i fra Branimir Šegota.


"Danas slavimo blagdan trojice arkanđela Rafaela, Mihaela i Gabrijela. Ime Mihael znači 'tko je kao Bog'. On je branitelj čovjeka. On je zaštitnik, anđeo čuvar koji nas smješta blizu Bogu. Mihael nam upućuje pitanje koje nas ne ostavlja na miru 'Tko je kao Bog?' Samo klanjajući se Bogu  bit ćemo doista osobe, postat ćemo sposobni ljudski međusobno živjeti. Arkanđeli nas pozivaju na obraćenje, na zalaganje, na poslanje sve do davanja vlastitoga života " - rekao je između ostalog u propovijedi fra Luka Banić.


Euharistijsko slavlje  uljepšao je mješoviti crkveni zbor iz Vukšića sa svojim čuvenim pučkim crkvenim pjevanjem "vukšićke  mise" za koju su  dobili velike pohvale što su sačuvali tu kulturnu baštinu. Nakon mise  vjernici položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobove svojih pokojnika, osobito se sjećajući onih ubijenih u Domovinskom ratu. Naime, dva dana prije blagdana Sv. Mihovila, 27. 09. 1991., pobunjeni Srbi su kombiniranim tenkovsko-pješačkim napadom uz žestoko granatiranje slomili otpor hrabrih hrvatskih branitelja. Vukšićki branitelji sa cjelokupnim stanovništvom napustili su svoja vjekovna ognjišta. Tijekom okupacije srpski zlikovci zapalili su cijelo selo, župnu crkvu Sv. Mihovila, dvije crkve Sv. Kate i ubili su devet nevinih ljudi mahom starije dobi. Župna crkva obnovljena je 1996., a nova zvona su postavljena 2008.g.


 

  

Pretraži sadržaj

Najave

7. prosinca: Proslava Dana Gimnazije i Sjemeništa u Sinju

**********

5.-8. prosinca: Zagreb MBL - Duhovna obnova uoči obljetnice župe

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas756
Ovaj mjesecOvaj mjesec21712
UkupnoUkupno6436329

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 63 

Administrator

franodoljanin@gmail.com