Godina sa Sv. Franjom i papom Franjom

Svaki dan jedan susret i jedna prilika.

Postoji jedan izraz koji se nalazi u životu Zaštitnika Italije i koji pogađa bez onoga ako i bez onoga ali. To je upozorenje koje se u Franjevačkim Izvorima ponavlja 87 puta: „svaki dan“. To je poziv koji u svojoj jednostavnosti želi ukazati na važnost svakodnevnog života kao prigode i susreta između Boga i čovjeka.

Za Sv. Franju svaka prilika jest prigoda svjedočiti ljepotu Ljubavi Božje. Ovomu se nadodaje razdoblje tako lijepo za život Crkve: svjedočanstvo pape Franje koji nas poziva da dobro živimo svoje vrijeme. Sjećamo se riječi jednog drugog velikog sveca, pape Ivana XXIII, koji se je ovdje u Asizu pridružio Sv. Franji u „dobro živjeti“: baš nas je on naučio, rekao je,  „kako se trebamo staviti u vezu s Bogom i s nama sličnima“.

I baš u ovom duhu želimo predložiti čitateljima jednu godinu sa Sv. Franjom i papom Franjom, pozivajući se na njihove upute za naš svakodnevni život. Svaki mjesec, dakle, jednu riječ, jedan nagovor da bismo mogli učiniti našima riječi dvojice Franja. To ćemo učiniti vodeći računa o dvostrukoj svijesti. Prva je ona teologa Karl Bartha, koji poziva kršćane da „u jednoj ruci drže Bibliju a u drugoj novine“, pozivajući nas da ne budemo jednostavni promatrači s prozora, nego da se informiramo i da se uključimo u događaje. Druga je ona teologa Karl Rhanera: „Naš duhovni život jest konkretno postojanje pred Bogom“.

Franjo se je uključio u svakodnevni život, siguran da je Sin Božji postao tijelo i krv i dijelio je ljudsku svakidašnjicusa svojim problemima.

Zajedno s njima živimo ovu novu godinu koju nam Bog daruje: njihovo će vođenje biti dobar „saobraćajni znak“ kako bismo slijedili Isusa. Razmišljat ćemo, mjesec za mjesecom, o događajima koji će nam pomoći da se pitamo i da djelujemo. A sve je ovo zato da bismo svako jutro čuli od Siromaška: „Dobar dan dobri ljudi!“; to je pozdrav s kojim se je on obraćao osobama koje je susretao na cesti.


SIJEČANJ: S Franjom za obitelj

Primjer sv. Franje: Obitelj Sv. Franje Asiškoga nije bila savršena obitelj. Poslije nego je napustio očevu kuću da bi se stavio u služenje Kristu, jednog zimskog  dana (možemo mislit i na početak nove godine, u siječnju) jedan od njegove braće sreo ga je na cesti slabo obučenog i tresući se od hladnoće i, s podrugljivim tonom, doviknuo nekom čovjeku koji je sudjelovao u prizoru: „ Kaži Franji da ti bar za novčić proda svoga znoja!“ Za Franju, to nije bio, sigurno, lagan trenutak…

(Legenda trojice drugova, br. 23, str. 555).

Nagovor pape Franje: „Zadovoljan sam što mi je prvo pitanje postavio jedan mladi par. Lijepo svjedočanstvo! Dvoje mladih koji su izabrali, koji su se odlučili, s radošću i hrabrošću, da stvore obitelj! Da, jer je zaista istina, potrebna je hrabrost za stvaranje obitelji! I vaše pitanje, mladi zaručnici, povezano je s onim o zvanju. Što je brak? To je pravi i osobni poziv, kao što je svećeništvo i redovnički život. Dvoje kršćana koji se žene priznajuu svojoj povijesti ljubavi Gospodinov poziv, poziv da dvoje tvore, muškarac i žena, samo jedno tijelo, samo jedan život“

(Asiz, Trg Bazilike Gospe od Anđela – 04. 10. 2013.).

Koliko smo mi spremni riskirati za Krista?

 

MOLITI SA SV. FRANJOM: Jednostavna molitva Sv. Franje

Gospodine,

učini me oruđem svoga mira:

Gdje je mržnja,

da donosim ljubav!

Gdje je uvreda da

donosim praštanje!

Gdje je nesloga,

da donosim jedinstvo!

Gdje je zabluda,

da donosim istinu!

Gdje je sumnja,

da donosim vjeru!

Gdje je očaj,

da donosim nadu!

Gdje je tama,

da donosim svjetlo!

Gdje je žalost,

da donosim radost!

Gospodine, učini da ne tražim:

da me tješe, nego da ja tješim druge;

da ne zahtijevam da me razumiju,

nego da ja razumijem druge!

Jer tko se daruje prima;

tko prašta, bit će mu oprošteno;

i tko umire sebi,

rađa se za vječni život.

(Samuele Duranti, Molitve Franje Asiškoga, Zagreb , 2002. str. 206-207.).

 

 

VELJAČA: S Franjom za bližnjega

Primjer Sv. Franje:U Celanu, uvijek zimi (ovoga puta možemo misliti na veljaču) jedna siromašna starica od Franje je primila komad sukna kojega je Franjo skinuo s vrata. A kad je ustanovila da joj taj komad tkanine neće biti dostatna za haljinu, vratila se Svecu i pokazala mu da joj onoliko tkanine nije dovoljno. Franjo joj je tada dao drugi komad tkanine od svoga kolege, jer su za njega siromasi bili živa Kristova prisutnost.

(Toma Čelanski, Drugi životopis Sv. Franje, br. 86, str. 739).

Nagovor pape Franje: „Svući oholi ja i odijeliti se od žudnje za posjedovanjem, od novca, koji je idol koji posjeduje. Svi smo  pozvani biti siromašni, svući sami sebe; i zato trebamo naučiti biti sa siromasima, podijeliti s onim koji je lišen nužnoga, dotaknuti tijelo Kristovo! Kršćanin nije onaj koji napuni usta sa siromasima, ne! Jest onaj koji ih susretne, koji ih gleda u oči, koji ih dodiruje. Ovdje sam ne „da se čuje“, nego da pokažem da je ovo kršćanski život, onaj kojega je prošao Sv. Franjo.“

(Asiz, Biskupija, Dvorana  Spoliazione – 04. 10. 2013.).

I za nas također funkcionira na isti način?

 

MOLITI SA SV. FRANJOM: Slijediti stope Kristove

Svemogući, vječni, pravedni

i milosrdni Bože,

podaj da mi slabi

radi tebe vršimo ono

što znamo da ti hoćeš

i da uvijek hoćemo što se tebi sviđa,

da iznutra očišćeni,

iznutra prosvijetljeni

i raspaljeni ognjem Duha Svetoga,

uzmognemo slijediti stope tvoga Sina,

Gospodina našega Isusa Krista,

i da samo po tvojoj milosti dođemo

k tebi, Svevišnji,

koji u svršenom Trojstvu

i jednostavnom Jedinstvu

živiš i kraljuješ i slavno vladaš,

svemogući Bog,

po sve vijeke vjekova. Amen.

(Samuele Duranti, Molitve Franje Asiškoga, Zagreb, 2002. str. 123.).

 

OŽUJAK: S Franjom i Klarom za  žene

Primjer Sv. Franje: U noći između Cvjetnice i Velikog Ponedjeljka 1211. ili 1212., Klara Favarone iz Asiza, pobjegla je iz vlastite kuće, uputila se prema Gospi od Anđela gdje su je čekali Franjo i njegova braća. Klara je tako uzela u svoje ruke vlastiti život, da mu nametne pravac kojega je ona željela.

(Legenda Sv. Klare djevice, br. 7-8, str. 1888-1889).

Nagovor pape Franje: „Odnos s Bogom ne tiče se samo jednog našeg dijela, tiče se svega. Ta je ljubav tako velika, tako lijepa, tako istinska, koja sve zaslužuje i zaslužuje svu našu nadu. To je jedna stvar koju bih želio snažno izreći, posebno danas: djevičanstvo radi Kraljevstva Božjega nije jedno „ne“, jest jedno „da“! Sigurno, sa sobom nosi odricanje brčne povezanosti i vlastite obitelji, ali u temelju ima „da“ kao odgovor potpunim Kristovim „da“ za nas, i ovo „da“ čini plodnima. Ali ovdje u Asizu nema potrebe za riječima! Postoji Franjo, postoji Klara, oni govore! Njihova karizma nastavlja govoriti tolikim mladima u čitavom svijetu: mladići i djevojke koji sve ostavljaju da bi slijedili Isusu na putu Evanđelja.“
(Asiz, Trg Bazilike Gospe od Anđela  – 04. 10. 2013.).

Da li mi odlučujemo, slušajući Boga, ili to drugi čine na naš račun?

MOLITI SA SV. FRANJOM: Sveta Marijo, moli za nas

Sveta Djevice Marijo, nema tebi slične

među ženama,

kćeri i službenice svevišnjega Kralja,

Majko presvetoga Gospodina našega

Isusa Krista,

Zaručnice Duha Svetoga:

moli za nas

sa svetim Mihaelom arkanđelom

i svim nebeskim silama

i sa svima svetima

kod svoga svetoga ljubljenoga Sina,

Gospodina i Učitelja.

(Samuele Duranti, Molitve Franje Asiškoga, Zagreb, 2002. str. 111.).

 

TRAVANJ:S Franjom za uskrsnuće stojeći uz bok onomu koji trpi

Primjer Sv. Franje: Šest mjeseci prije dana njegove smrti (početkom travnja, dakle), dok se je nalazio u Sieni radi liječenja očiju od veoma neugodne infekcije, Franjo je započeo „teško oboljevati“. U posljednjim godinama bolest se pogoršavala i sada je na posljednjem dijelu svoga životnog puta.

(Toma Čelanski, Život blaženoga Franje ( Prvi Životopis), br. 105, str. 305).

Nagovor pape Franje: „S ovog mjesta u kojemu se vidi konkretna ljubav, kažem svima: umnožimo djela kulture prihvaćanja, djela prije svega animirana dubokom kršćanskom ljubavlju, ljubav prema Kristu raspetomu, prema tijelu Kristovu, djela u kojima se ujedinjuju profesionalnost, kvalificirani rad i pravedno nagrađenim, dobrovoljnim radom, prekrasnim bogatstvom. Služiti s ljubavlju i nježnošću osobe kojima je potrebna tolika pomoć i čine nas da rastemo u ljudskosti, jer su one pravi izvor ljudskosti. Sv. je Franjo bio bogati mladić, imao je ideale slave, ali Isus, u osobi onog gubavca, govorio mu je u tišini, i promijenio ga je, i učinio je da shvati što uistinu vrijedi u životu: ne bogatstvo, snaga oružja, zemaljska slava, nego poniznost, milosrđe, oproštenje.“

(Asiz, Susret na Serfaskom Institutu – 04. 10. 2013.).

Na koji se način ponašamopred našim križem?

MOLITI SA SV. FRANJOM: O Sveta Majko Božja

O sveta Majko Božja,

draga i urešena,

moli za nas Kralja na smrt osuđena,

predragoga Sina svoga,

našega Gospodina Isusa Krista

da nam po blagosti,

po snazi Utjelovljenja

i gorke smrti svoje,

oprosti grijehe naše.

Amen.

(Samuele Duranti, Molitve Franje Asiškoga, Zagreb, 2002. str. 208.).

 

SVIBANJ: S Franjom zaštićeni Marijom

Primjer Sv. Franje: U proljeće 1209. Franjo i njegovi drugovi su se uputili u Rim da bi dobili od pape Inocenta III potvrdu njihovog „načina života“. Susret u Lateranu sučelio je dvojicu velikana: Franjo je bio toliko ponizan da je slomio svaki otpor Prvosvećenika, dok je Inocent IIIznao promjeniti s poniznošću vlastite početne stavove.

(Ivan Peruđinski, Početak ili Osnutak Reda, br. 31-36, str. 523-525).

Nagovor pape Franje: „Prva je stvar slušati Riječ Božju. Crkva je ovo: zajednica koja sluša s vjerom i s ljubavlju Gospodina koji govori. Pastoralni plan kojega živite baš naglašava ovu temeljnu dimenziju. To je Riječ Božja koja budi vjeru, hrani je, ponovno je rađa. To je Riječ koja dira srca, obraća ih Bogu i njegovoj logici koja je tako različita od naše; to je Riječ koja neprestano obnavlja naše zajednice…Smatram da se svi možemo malo popraviti pod ovim vidom: da svi više slušamo Riječ Božju, da budemo siromašniji našim riječima i bogatiji njegovim Riječima.“

(Asiz, Katedrala Sv. Rufina – o4. 10. 2013.).

Radimo li uistinu za crkveno zajedništvo? Mislimo li na Mariju „Djevicu koja je postala Crkva“…

 

MOLITI SA SV. FRANJOM: Franjin „Zdravo Marijo…“

Zdravo Gospodarice, sveta Kraljice,

Bogorodice Marijo,

ti si djevica koja si postala Crkvom,

i izabrana od presvetog

Oca na nebu da

te posveti

sa presvetim Sinom svojim

i Duhom Svetim Utješiteljem.

U tebi je bila i jest sva punina milosti

i svako dobro.

Zdravo palačo njegova,

zdravo njegovo svetohranište,

zdravo kućo njegova.

Zdravo odjećo njegova,

zdravo njegova službenice,

zdravo majko njegova.

I sve vi, o svete kreposti,

koje se po milosti i rasvjetljenju Duha Svetoga

ulijevate u srca vjernika da Bogu

od nevjernika napravite vjernika.

(Samuele Duranti, Molitve Franje Asiškoga, Zagreb, 2002. str. 93-94.).

LIPANJ: S Franjom nadahnuti Duhom

Primjer Sv. Franje: U lipnju 1219. Franjo je otputovao u Prekomorske zemlje, gdje je susreo sultana Malik al-Kamil-a: Svetac se je zaputio u protivnički tabor naoružan samo  „štitom vjere“; sultan ga je s čašću primio i liječio ga „veoma humano u njegovoj bolesti“.

(Jordan Janski, Kronika, br. 10, str. 1600).

Nagovor pape Franje: „Gdje je brat tvoj?“, glas njegove krvi viče sve do mene, reče Bog.Ovo pitanje nije upućeno drugima, nego je pitanje upućeno meni, tebi, svakomu od nas. Ova naša braća i sestre traže kako izići iz teških situacija da bi našli malo vedrine i mira; traže bolje mjesto za sebe i za svoje obitelji, ali su našli smrt. Koliko puta oni koji ovo traže ne nalaze razumijevanja, ne nalaze prihvaćanja, ne nalaze solidarnosti! I njihovi glasovi uzlaze sve do Boga! I drugi put vama, stanovnici Lampeduse, zahvaljujem na solidarnosti! Nedavno sam čuo jednog od ove braće.  Prije nego je ovdje stigao, prošli su kroz ruke trgovaca, onih koji izrabljuju siromaštvo drugih; ove osobe za koje je siromaštvo drugih izvor zarade. Koliko su propatili! A neki nisu uspjeli ni stići!“

(Lampedusa, Susret s Emigrantima – 08. 07. 2013.).

Znamo li prihvatiti i vrednovati različitosti?

 

MOLITI SA SV. FRANJOM: Poticaj na pohvalu Bogu

Bojte se Boga i dajte mu čast.

Dostojan je Gospodin primiti hvalu i čast.

Svi koji se Gospodina bojite, hvalite ga.

Zdravo Marijo, milosti puna,

Gospodin je s tobom.

Hvalite ga, nebo i zemlja.

Sve rijeke, hvalite Gospodina.

Ovo je dan što ga učini Gospodin,

Kličimo i radujmo se u njemu.

Aleluja, aleluja! Kralju Izraelov!

Svaki duh neka hvali Gospodina.

Hvalite Gospodina, jer je dobar.

Vi svi, koji ovo čitate,

Blagoslivljajte Gospodina.

Sva stvorenja, hvalite Gospodina.

Sve ptice nebeske, hvalite Gospodina.

Sva djeco, hvalite, Gospodina.

Dostojan je zaklani Jaganjac primiti

Hvalu, slavu i čast.

Blagoslovljeno budi Presveto Trojstvo i

nerazdjeljivo Jedinstvo.

Sveti Mihaele, brani nas u boju.

(Samuele Duranti, Molitve Franje Asiškoga, Zagreb, 2002. str. 197-198.).

 

 

SRPANJ: S Franjom utažimo žeđ našoj braći

Primjer Sv. Franje: Jednog ljetnog dana, Franju je pratio neki seljak sa svojim magarcem u osamu (eremo) da bi se slobodnije posvetio kontemplaciji. Za vrijeme putovanja, da bi utažio žeđ svoga pratioca, na čudesan način je učinio da voda provrije iz jedne stijene. (Toma Čelanski, Drugi Životopis, br. 46, str. 718).

Nagovor pape Franje: „Dakle Evanđelje, ova poruka spasenja, ima dva odredišta koja su povezana: prvo, probuditi vjeru, a to je evangelizacija; drugo, preoblikovati svijet prema Božjem planu, a to je kršćansko animiranje društva. Ali to nisu dvije odvojene stvari, one su jedna jedina misija: donijeti Evanđelje sa svjedočanstvom našega života preoblikuje svijet! Ovo je put!  Gledajmo Franju: on je učinio ove obadvije stvari, sa snagom jedinog Evanđelja. Franjo je učinio da vjera raste, obnovio je Crkvu; i u isto je vrijeme obnovio društvo, učinio ga je bratskijim, ali uvijek s Evanđeljem.“

(Asiz, Trg Bazilike Gospe od Anđela – 04. 10. 2013.).

Ima li prostora za Gospodina na našem odmoru?

MOLITI SA SV. FRANJOM: PredIsusovim Presvetim Srcem

Neka otme,

Molim te, o Gospode,

Žarka i slatka sila tvoje ljubavi

duh moj

svemu što je pod nebom,

da umrem iz ljubavi prema tvojoj ljubavi

kao što si se ti udostojao

umrijeti iz ljubavi

prema mojoj ljubavi.

(Samuele Duranti, Molitve Franje Asiškoga, Zagreb, 2002. str. 81.).

 

 

KOLOVOZ:S Franjom poštujemo Stvoreno

Primjer Sv. Franje: U kolovozu 1224. Franjo se uspeo na brdo L'Averna, nešto prije „blagdana Uznesenja“; tada je mislio „postiti četrdesetnicu“ na čast Djevice i Sv. Mihovila. Poslije prve noći, došle su ptice svih vrsta da ga obraduju svojom pjesmom, znak da je Bogu bila draga njegova nakana, jer Gospodin cijeni što činimo za Njega i ne da se pobijediti u darežljivosti.

(Bonaventura, Veći Životopis, VIII, br. 10, str. 959-960).

Nagovor pape Franje: „Brinuti se i čuvati stvoreno jest Božje obilježje ne samo na početku povijesti, nego svakoga od nas; jest dio njegova plana; tj. učiniti da svijet raste s odgovornošću, oblikujući ga da postane vrt, mjesto stanovanja za sve. I Benedikt XVI. više nas je puta podsjetio da ovaj zadatak kojega nam je Bog Stvoritelj povjerio zahtijeva da prihvatimo ritam i logiku stvorenoga. Mi smo naprotiv često vođeni ohološću vladanja, posjedovanja, manipuliranja, iskorištavanja; ne, ne „čuvamo“ ga, ne poštujemo ga, ne smatramo ga kao besplatni dar o kojemu ćemo se brinuti. Gubimo stav divljenja, kontemplacije, slušanja stvorenoga; I tako više ne uspijevamo čitati ono što Benedikt XVI. zove „ritam povijesti ljubavi Božje s čovjekom“. Zašto se ovo događa? Zato što mislimo i živimo na horizontalan način, udaljili smo se od Boga, ne čitamo njegove znakove:“

Koliko smo spremni učiniti za Gospodina?

(Rim, Trg Sv. Petra, Generalna audijencija – 05.06.2013.).

MOLITI SA SV. FRANJOM: Pjesma stvorova

Svevišnji, Svemožni, Gospodine  dobri,

tvoja je hvala i slava i čast

i blagoslov svaki.

Tebi to jedinom pripada

dok čovjek nijedan dostojan nije

ni da ti sveto spomene ime.

Hvaljen budi, Gospodine moj,

po svim stvorenjima svojim

napose s bratom gospodinom Suncem.

Od njega nam dolazi dan

i svojim nas zrakama grije.

Ono je lijepo i sjajne je svjetlosti puno;

slika je, Svevišnji,

tvoga božanskoga sjaja.

Hvaljen budi, Gospodine moj,

po bratu našemu Mjesecu

i sestrama Zvijezdama

koje si sjajne i drage i lijepe

po nebu prosuo svojem.

Hvaljen budi, Gospodine moj,

po bratu našemu Vjetru,

po zraku, oblaku i jasnoj vedrini

i po svakom vremenu tvojem

kojim uzdržavaš stvorove svoje.

Hvaljen budi, Gospodine moj,

po sestri Vodi;

ona je korisna, ponizna, draga i čista.

Hvaljen budi, Gospodine moj,

po bratu našemu Ognju

koji nam tamnu rasvjetljuje noć.

On je lijep i ugodan, silan i jak

Hvaljen budi, Gospodine moj,

po sestri i majci nam Zemlji.

Ona nas hrani

i slatke nam plodove nosi,

cvijeće šareno i bilje donosi.

Hvaljen budi, Gospodine moj,

po onima koji opraštaju iz ljubavi tvoje

i podnose rado bijede života.

Blaženi koji sve podnose s mirom,

jer ćeš ih vječnom okruniti krunom.

Hvaljen budi, Gospodine moj,

po sestri nam tjelesnoj Smrti,

kojoj  nijedan smrtnik umaći neće.

Jao onima koji

u smrtnom umiru grijehu,

a blaženi koje ti nađeš

po volji presvetoj svojoj,

jer druga im smrt nauditi neće.

Hvalite i blagoslivljajte

Gospodina moga,

zahvaljujte njemu, služite njemu

svi u poniznosti velikoj.

(Samuele Duranti, Molitve Franje Asiškoga, Zagreb, 2002. str. 175-177.).

 

 

RUJAN: Pomognuti Franjom nositi Križ

Primjer Sv. Franje: Još na L'Averni, blizu „blagdana Uzvišenja Sv. Križa“ ( 14. Rujna), Franjo je primio od Boga na svoje tijelo „pet rana koje su uistinu Kristove rane“. To je povlastica Ljubavi Božje koja bezgranično ljubi, rane također govore o bezrezervnoj ljubavi Sveca za Stvoriteljem.

(Bonaventura, Veći Životopis, XIII, br. 3, str. 983-984).

Nagovor pape Franje: „Odakle polazi Franjin hod prema Kristu? Polazi od Kristova pogleda s križa. Dopustiti da nas On gleda u trenutku u kojemu daruje život za nas i privlači nas k sebi. Franjo je imao ovo iskustvo na poseban način u crkvici Sv.Damjana, moleći pred raspetim, kojega ću i ja danas moći častiti. U tom raspetom Isus se ne prikazuje mrtvim, nego živim! Krv silazi iz rana na rukama, na nogama i na boku, ali ova krv izražava život. Isus nema zatvorene oči, nego otvorene, širom otvorene: pogled koji govori srcu.“

(Asiz, Trg Sv. Franje - 04.10.2013.).

Ljubimo li zaista Gospodina?

 

MOLITI SA SV. FRANJOM: Pred raspelom Sv. Damjana

Svevišnji, dični Bože,

rasvijetli tamu moga srca

i daj mi pravu vjeru,

čvrstu nadu i savršenu ljubav,

osjet i spoznaju,

o Gospodine,

da izvršim tvoju svetu

i istinitu zapovijed.

(Samuele Duranti, Molitve Franje Asiškoga, Zagreb, 2002. str. 19.).

LISTOPAD: S Franjom slavimo blagdan

Primjer Sv. Franje: Posljednji dani života Sv. Franje nisuagonija, nego rađanje. Kada mu je liječnik otkrio njegovo zdravstveno stanje, on je počeo slaviti Gospodina: „Dobro došla sestro smrti“.

(Asiška Zbornik, br. 100, str. 658-659).

Nagovor pape Franje: „A Raspeti nam ne govori o porazu, neuspjehu; paradoksalno nam govori o smrti koja je život, jer nam govori o ljubavi, jer je Ljubav Božja utjelovljena, i Ljubav ne umire, naprotiv, pobjeđuje zlo i smrt. Tko dopusti da ga gleda raspeti Isus postaje ponovno stvoren, postaje „novo stvorenje“. Odatle sve polazi: to je iskustvo Milosti koja preoblikuje, nezasluženo biti ljubljeni, iako smo grešnici. Zato Franjo može reći, kao Sv. Pavao: „A ja Bože sačuvaj da bi se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isus Krista“ (Gal 6, 14). Tebi se obraćamo, Franjo, i tražimo: nauči nas ostati pred Raspetim, dopustiti da nas On gleda, dopustiti da nam oprosti, ponovno stvarati iz njegove ljubavi.“

Asiz, Trg Sv. Franje – 04.10.2013.).

MOLITI SA SV. FRANJOM: Molitva za Isusovu križevnu ljubav

O Gospodine moj, Isuse Kriste,

molim te da mi, prije nego umrem,

udijeliš dvije milosti.

Prva je da za svoga života,

koliko je to moguće,

osjetim u svojoj duši i na svom tijelu

onu bol što si je ti, slatki Isuse,

podnio u vrijeme svoje pregorke muke.

Druga je da, koliko je to moguće,

u svom srcu osjetim onu neizmjernu ljubav

kojom si ti, Sine Božji, gorio

da dragovoljno podneseš toliku muku

za nas grešnike. Amen.

(Samuele Duranti, Molitve Franje Asiškoga, Zagreb, 2002. str. 205.).

 

STUDENI: S Franjom razgovarajmo s Bogom Ocem

Primjer Sv. Franje: Franjo se je spremao za Božić s posebnom korizmom, točno rečena Sv. Martina.

(Potvrđeno Pravilo, III, str. 191-192; Asiški Zbornik, br. 81, str. 640-641).

Nagovor pape Franje: „Mislim da se svi možemo malo popravitipod ovim vidom: svi više slušati Riječ Božju, da budemo manje bogati našim riječima a više bogati njegovim Riječima. Mislim na svećenika koji ima zadaću propovijedati. Kako može propovijedati ako prije nije slušao, u tišini,  sa srcem? Mislim na oca i majku, koji su prvi odgojitelji: kako mogu odgajati ako njihova savjest nije prosvijetljena Riječju Božjom, ako njihov način razmišljanja i djelovanja nije vođen Riječju, kakav primjer mogu dati djeci? I mislim na katehiste, na sve odgojitelje: ako njihovo srce nije zagrijano Riječju, kako mogu zagrijati srca drugih, djece, mladih, odraslih? Nije dosta čitati Sveto Pismo, treba slušati Isusa koji u njemu govori, trebaju biti antene koje primaju, na istoj valnoj dužini s Riječju Božjom, da bi bile antene koje prenose! Duh Sveti je onaj koji oživljava Pisma, čini ih razumljivima u dubini, u njihovom pravom i punom smislu! Zapitajmo se: koje mjesto ima Riječ Božja u mome životu, u životu svakoga dana? Da li sam na istoj valnoj dužini s Bogom ili tolikim pomodnim riječima ili na sa samim sobom?“

(Asiz, Katedrala Sv. Rufina, - 04.10.2013.).

Zašto i mi ne bi živjeli našu korizmu Sv. Martina, posteći od čitanja i televizijskih programa koji su često bez duha,razgovarajući neprestano i štetno? Zašto ne tražiti malo tišine da bi razgovarali s Bogom?

 

MOLITI SA SV. FRANJOM: Uzdasi Svetoga Franje

Oče nebeski, Bože, molim te u ime raspetoga Nazarećanina Isusa Krista,

Tvoga presvetog Sina,

oprosti mi sve grijehe,

sve nemarnosti i zablude moje mladosti. Amen.

Oče nebeski, Bože, molim te u ime raspetoga Nazarećanina Isusa Krista,

tvoga blagoslovljenog Sina, daj milost

da ti uzmognem u svome životu

po tvojoj volji služiti. Amen.

Oče nebeski, Bože, molim te u ime raspetoga Nazarećanina Isusa Krista,

tvoga jedinorođenoga Sina,

smiluj mi se na času smrti

i primi k sebi moju dušu. Amen.

(Samuele Duranti, Molitve Franje Asiškoga, Zagreb, 2002. Str. 203.).


PROSINAC: S Franjom se dopustimo raznježiti

Primjer Sv. Franje: U Grecciu, na Božić 1223, Svetac je želio da svi vide, „tjelesnim očima“, na koji način bijaše rođeno dijete Isus u Betlehemu, lišen svega onoga što je potrebno novorođenčetu. Želio je ukazati na  primjer siromašnog Krista, kako bi svi mogli slijediti njegove stope“.

(Toma Čelanski, Život blaženoga Franje /Prvi Životopis/, br.84-87, str. 292-293).

Nagovor pape Franje: „Zaustavimo se pred Betlehemskim Djetetom. Dopustimo da se naše srce raznježi, potrebni smo je! Dopustimo da ga zagrije Božja nježnost; potrebni smo njegovog milovanja. Božje milovanje ne pravi rane, Božja milovanja nam daju mir i snagu. Bog je velik u ljubavi. Bog je mir: pitajmo ga da ga gradimo svaki dan, u našem životu, u našim obiteljima, u našim gradovima i nacijama, u čitavom svijetu. Dopustimo da nas Božja dobrota raznježi.“

(Rim. Trg Sv. Petra, Blagoslov Gradu i Svijetu (Urbi er Orbi) – 25.12.2013.).

Vratimo se razmišljati o ovoj biblijskoj stranici da bismo izvukli potrebne zaključke!

 

MOLITI SA SV. FRANJOM: Tko si ti, preslatki Gospodine

Bože moj i sve moje!

Tko si ti, preslatki Gospodine, Bože moj,

a tko sam ja crvić, sluga tvoj?

Presveti Gospodine, htio bih te ljubiti,

preslatki Gospodine, htio bih te ljubiti,

Gospodine Bože.

Predao sam ti cijelo svoje srce i svoje tijelo,

i jako želim još više učiniti za tvoju ljubav

kad bi samo znao.

Vatrena i slatka sila tvoje ljubavi, molim, Gospodine,

neka obuzme moj um i moje srce

i neka ga odijeli od svega što je pod nebom,

da umrem od ljubavi ljubeći tebe

koji si se udostojao umrijeti od ljubavi

ljubeći mene.

Priredio: fra Petar Milanović-Trapo

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Drniš: Festival zborske duhovne glazbe "Jubilate Deo" (pozivnica)

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas887
Ovaj mjesecOvaj mjesec53163
UkupnoUkupno7188815

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42