Kelkheim: Proslavljena Gospa Velikog Hrvatskog Zavjeta

Zaštitnicu župe, Gospu Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, proslavila je Hrvatska katoličke župa Main-Taunus/Hochtaunus u nedjelju, 25. rujna 2016. godine. Središnje euharistijsko slavlje, u crkvi sv. Dionizija, u Kelkheimu, predslavio je fra Damjan Čovo, duhovnik redovnica u nadbiskupiji München, a Veliki zbor župe uljepšao je slavlje svojim pjevanjem.


Prije svete mise istaknuo je župnik fra Marinko Vukman u svom pozdravom govoru, kako je naša domovina označena velikim Marijinim prošteništima, te kako u svakom svetištu puk naziva Gospu imenom tog svetišta i kako se časte likovi, slike i kipovi koji se od starine nalaze u tim crkvama, primjerice Gospe Sinjske, Bistričke, Trsatske, Aljmaške, Voćinske, Tekijske, Olovske, Komušinske, Širokobriješke, Međugorske. “Ali lik Gospe Velikog Hrvatskog Zavjeta stariji je od svih zavjetnih i čudotvornih njezinih slika i kipova u svim tim crkvama”, rekao je.“Tim likom označena je je sva hrvatska crkvena povijest u znaku Marije. Zvonimirova Gospa koja je devet stoljeća bila zaboravljena pod ruševima u Biskupiji kod Knina, u ruševinama po kojima su gazili svi tuđinski osvajači i krvnici, postala je znak buđenja hrvatske katoličke samosvijesti osobito u prošlom stoljeću.” Nadalje je u svom govoru pozdravio predsjedatelja središnjeg misnog slavlja, fra Damjana Čovu, inače duhovnika redovnica u nadbiskupiji Münchenu.

Fra Damjan Čovo u svojoj je propovijedi istaknuo izuzetnu snažnu Marijinu vjeru, ne samo podno križa u zadnjim Isusovim trenucima prije smrti, nego i kroz cijeli njezin život. “Njezin cijeli život je pokazao koliko je vjera velika. Ali isto tako nam govori kako prije nego što će Marija začeti, Bog preko anđela pita”, naglasio je. “Iako ne razumije, prihvaća. Na kraju vidimo kako završava život njenog sina. Umire na križu. Zašto? Da Ivan, učeninik, i ne samo on, nego svi Božji učenici, dobiju duhovnu majku, ne samo tjelesnu, nego onu majku koja je rodila samoga Isusa, sina Božjega, bogočovjeka.” Nadalje je u homiliji potakao, da svi vjernici od Marije nauče povjerovati Bogu. “Vjerujmo da je Bog s nama, ne da nas oslobodi patnje, nego da nam dadne snage da je možemo nadvladati”, rekao je pri kraju.

Misno slavlje uljepšao je Veliki zbor Hrvatske katoličke župe Main-Taunus/Hochtaunus. Kolekta te nedjelje bila je namjenjena za potrebe Caritasa. Nakon misnog slavlja, nastavilo se druženje uz domaće specijalitete.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas83
Ovaj mjesecOvaj mjesec60115
UkupnoUkupno7443815

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24