Sinj: Blagoslov "Pjesme stvorenja" u klaustru samostana

U četvrtak, 22. rujna 2016. - prvog dana trodnevnice 300. obljetnice Krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske 1716. – 2016. , nakon euharistijskog slavlja u kojem su se trajno zavjetovala osmorica naše mlade braće, nakon blagoslova zlatne krunice, u klaustru samostana otvoren je i blagoslovljen rad u staklu akad. kipara fra Duje Botterija, "Pjesma stvorenja".


 

Govor akad. kipara prof. Kuzme Kovačića

Poštovani oče Provincijale, poštovani oče Gvardijane, poštovani oci franjevci, dragi vjernici, poštovani uzvanici!

Velika mi je radost i čast što večeras mogu pozdraviti dragoga čovjeka, nekadašnjeg moga studenta, kipara i slikara fra Duju Botterija i njegovo djelo – oslikani „prostor slobode“, kako ga je sam nazvao misleći na život sv. Franje Asiškoga.

Ova oslikana „jasna Vedrina“ „što tamnu rasvjetljuje noć“, „lijepa i sjajne svijetlosti puna“, satkana od boja prozirnih poput „sestrice Vode“ –velika složena staklena slikarska kompozicija što slikarskim jezikom pjeva Franjinu „Pjesmu stvorenja“, iskrena je ispovijed učiteljeva duhovnog sljedbenika i začudno zreli plod umjetnika, sazrio već u proljeće njegova Bogu posvećena života.


Prisjećam se u ovoj prigodi trenutka kad sam i sam u svoj mladim kiparskim danima posegnuo za tom čudesnom tvari, staklom, tvorivom koje rijetko susrećemo u kiparstvu. Slutio sam da bi njegova prozirnost, jedva prisutna tvarnost, gotovo sama svjetlost, mogla najbolje označiti i izraziti unutarnju, duhovnu stvarnost kipa, njegovu pravu bit. Jedan od tih staklenih kipova, meni najdraži, s upravo rečenog razloga, zove se „Život svetog Franje Asiškog“. Razumijem, stoga, u potpunosti fra Dujinu uronjenost u transparentnost i svjetlost kad pjeva odnosno slika himan svetog Franje u kojem je sav svečev život – življenje u svjetlosti transcedencije već na ovome svijetu.

Autor djela što nas natkriljuje u ovome prostoru i dirljivo uznosi započeo je na njemu raditi prije šest godina. U početku je želio prikazati svečevo duhovno djelo najznačajnijim prizorima iz njegova života. Ali, kako sam svjedoči, shvatio je da „izreći neizrecivo“ može samo slikarskim postupkom koji će na neki način biti sličan ovoj molitvi duboko uronjenoj u svečevo mistično iskustvo:

„Svevišnji, svemožni, Gospodine dobri,

tvoja je hvala i slava i čast

i blagoslov svaki.

Tebi to jedinom pripada,

dok čovjek nijedan dostojan nije

ni da ti sveto spominje ime.“

Likovna umjetnost ime je razumjela i kao – lice, lik, određeni oblik iz prirode kojem, eto, znamo ime. Stoga je Duje posegnuo za govorom čistoga likovnog jezika u kojemu oblici i boje nemaju samo jedno značenje, nego kao simboli označuju puninu, sveukupnost značenja. U svome kratkom zapisu o tome govori: „Možda su to duše? Možda su ptice u letu? Možda lahor nosi lišće? Možda tu ima i kišnih kapi obasjanih suncem ili snježnih pahulja u rano zimsko jutro? Možda tu možemo vidjeti i jato riba kako razigrane plivaju? Možda tu negdje i skakavci skaču, leptiri nježno prolaze, pčele se roje? Možda je sve to sadržano u ovim slikama… Tako kreće ova pjesma, život se pun radosti uputio.“

Ukratko, jer u ovom svečanom času nismo pozvani tumačiti, ono što je sveti Franjo ispjevao riječima fra Duje to isto čini inventivnim oblicima i čudesnim bojama na četiri dijela kompozicijske cjeline: na dvama zabatima, prvom koji pjeva o stvaranju, izvoru života stvorenja i drugom, u kojem se sve stvoreno vraća Stvoritelju, te dvama bočnim nizovima koji slikaju poetske izraze hvale Gospodinu po stvorenjima koja čovjeku, također stvorenom, na Zemlji čine život mogućim, radosnim i potpunim.

Fra Duje veli da je skice za ovo svoje djelo oblikovao prebirući u srcu stihove pjesme stvorenja koje je zapamtio ni sam ne znajući kako ni kada. Tu stvaralačku pjesničku pouku, tu čovjekovu čudesnu moć da izrazi svoje ponizno udivljenje pred Božjim stvoriteljskim djelom koju fra Duje uz pomoć „brata našeg Ognja“ sad potvrđuje slikajući bojom u staklu, primio je od velikoga radosnog igrača, neprispodobiva umjetnika – svetog Franje Asiškoga. Dragi Duje, od srca ti čestitam, radostan zbog spoznaje da je tvoj umjetnički dar u naše vrijeme još jednom potvrdio istinu o neraskidivoj povezanosti vjere i umjetnosti i da te uputio u krilo reda svetog Franje, u čijem vrtu evo, stabla rađaju obilnim plodovima!

Kuzma Kovačić


Govor fra Duje Botterija

Dobri ljudi! Pozdravljam vas riječima našeg svetog Franje: „Gospodin vam dao svoj mir!“

Prije svega želim zahvaliti Bogu na svemu, posebno na današnjem događaju zavjetovanja naše mlade braće. Draga braćo, želim vam uvijek srce puno radosti koja će vam davati snagu za ustrajnost. Ovaj dan uvijek će vam ostati u sjećanju. Zato se nadam da i ovaj događaj otvorenja doprinosi vašem slavlju! Ujedno vam zahvaljujem jer ste nas obogatili pjevanjem i dali ovom radu jednu novu dimenziju.

Bogoslovi su mi često i puno pomagali u poslu oko izrade ovih stakala i zato – od srca vam hvala! Dugujem zahvalnost i mnogima koji su sudjelovali na razne načine i kroz ovih šest godina doprinijeli da se ovaj rad ostvari. Mnogo je tu ljudi uključeno. Od onih koji su svojim prilozima pomogli da se pokriju materijalni troškovi, do onih koji su izradu svojim rukama omogućili. Posebno ističem svoje kolege kipare: Tomislava Šalova, Gorana Balića i Maria Franića. Oni su klesali riječi ove pjesme.

Najveću zahvalnost u ovom poslu dugujem kiparici Katarini Marović i teologinji Maji Mihanović. One su radosno i ustrajno slagale zrnca stakla od kojih se sastoji slika. To je mukotrpan posao i zato molim za njih jedan poseban pljesak zahvale!

Nadam se da će vam ovaj zagonetni rad svima biti na radost i nadahnuće, poticaj za meditaciju i molitvu koja nam je svima potrebna jer molitva je hrana duše!

Hvala!

fra Duje Botteri

 

******


Nakon govora "Pjesmu stvorenja" otpjevali su naši bogoslovi na čelu s fra Franom Bosnićem, zborovođom. Dok su bogoslovi pjevali palila su se svjetla i tako smo mogli pratiti i doživljavati iz kitice u kiticu Franjinu pjesmu. Kad su sva svijetla upaljena govor zahvale održao je i sam autor, fra Duje:

U ovoj prigodi izdan je i katalog u kojem se nalazi i tekst povjesničara umjetnosti, prof. Ive Šimata Banova.

Postoji samo jedan grijeh: ne znati upijati svjetlost (Simone Weil)

Ali što može čovjek ili umjetnik nakon božanskoga Giotta, koji je po sintezom shvaćanju oblika i embrionalnoj cjelovitosti svakog detalja bio moderan čovjek?

Što je fra Duje Botteri mogao stvaralački reći o Svetom Franji?

Jer sve ilustracije života, sve slike,skice i crteži, često su samo ispričani životi kakvi se pričaju i riječima. Slijediti Pjesmu stvorenja ne znači nabrajati pojedinosti, ne pričati priču ili crtežom zatrpavati bjelinu podloge.

Znajući da je snaga čovjeka izvan njega;da ovisi o svjetlu, suncu, zraku, fra Duje je umio pretočiti riječi sveca u sliku. A kako bi se umiješalo nadnaravno, realni oblici su trebali dosegnuti konkretnost apstrakcije. U tome je ona, tj. apstrakcija (koje u suštini nema) u prednosti pred pričalicama svih boja i škola. To nije došlo odjedanput. Zato je trebalo upijati svjetlost!

Da se u izricanju neizrecivoga „…otvara novi prostor“ (fra Duje) uvidio je naš umjetnik smatrajući daje dovršiti,upisati,ispisati ili ilustrirati život siromaška zadaća. Jeftino bi i prelako bilo reći da je to stvar nadahnuća, jer u toj riječi ima više privremenoga nego trajnoga. Nadahnuću je trebalo nametnuti strpljivost, organizaciju kako bi oblici prodisali u svjetlosti. Trebalo je organizirati oblik u svjetlosti, svjetlost u obliku, boju u boji…tako da „boje i oblici izrastu iz svečevih riječi“ (fra Duje), da tragovi i oblici nisu ni ovo niti ono, nego djeca milosti i svijetla.

Neotklonjivo me ovo stvoreno podsjeća na brojnu obitelj djela u staklu Raoula Goldonija koji je u svojim oblicima zarobio svjetlost. Ali za razliku od Goldonija, fra Duje nije niti zarobio svjetlo u oblik,niti je oblik utopio u svjetlost. Svjetlost je njemu bila i izvanjska i unutrašnja supstanca.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1177
Ovaj mjesecOvaj mjesec64101
UkupnoUkupno7606602

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 109