Susret novaka JKPMOFM

U razdoblju od 15. do 18. rujna 2016. u Visokom je održan susret franjevačkih novaka Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM. Ove godine domaćin susreta bila je  provincija Bosna Srebrena. Sudionike susreta ugostio je Franjevački samostan sv. Bonaventure u Visokom, gdje se također nalazi franjevačko sjemenište te klasična gimnazija. Danas u samostanu žive jedanaestorica franjevaca na čelu s gvardijanom fra Franjom Radmanom, četiri časne sestre, a u sjemenište pohađa petnaest sjemeništaraca.


U četvrtak 15. krenuli smo sa Visovca, na putu za Visoko zaustavili smo se i razgledali karmel sv. Ilije na Buškom jezeru. Prvi dan susreta protekao je u znaku predstavljanja novicijata i provincija te upoznavanja. Ove godine sudjelovali su novaci  Bosne Srebrene s Gorice. novaci zagrebačke i zadarske provincije s Trsata, hercegovačke s Humca i novaci splitske provincije s Visovca. Meštar fra Tomislav Faletar poveo je šestoricu zagrebačkih i dvojicu zadarskih, fra Stanko Mabić jedanaestoricu hercegovačkih, fra Jure Šimunović trojicu visovačkih, a ugostio ih je fra Marinko Baotić s osmoricom novaka Bosne Srebrene.

Drugog dana krenuli smo u obilazak drevnih bosanskih samostana te samostana sestara klarisa u Brestovskom. U Kreševu nas je dočekao gvardijan fra Darko Drljo. Nakon obilaska samostanskog muzeja, gdje se između ostalog nalazi i soba fra Grge Martića, novaci su mogli ponešto doznati o povijesti i značaju samostana sv. Katarine Aleksandrijske. Nakon okrjepe zaputili smo se u Fojnicu. Tu smo također obišli samostan sv. Duha, pomolili se na mjestu pogibije fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića te svratili u samostansku konobu na ručak s gvardijanom fra Mirom Relotom i ostalom samostanskom braćom. Imali smo priliku u muzeju vidjeti Ahdnamu, dokument iz 1463., koji je bio važan za opstanak franjevaca u Bosni.


Potom smo se uputili u samostan sv. Klare u Brestovskom, gdje smo skupa sa sestrama klarisama slavili sv. misu. Nakon što su nas sestre počastile kolačima te nas podsjetile kako mole za sve nas, krenuli smo prema samostanu sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci, gdje nam je fra Stjepan Duvnjak ukratko prepričao povijest samostana, ali i cijelog ovog kraja. Iz Kraljeve Sutjeske vratili smo se u Visoko na večeru, gdje smo nastavili druženje uz šetnju i nogomet.

Trećeg dana našeg susreta, na blagdan Rana sv. Franje, obišli smo Sarajevo. Nakon posjeta samostana sv. Ante na Bistriku, gdje nas je dočekao vikar fra Danijel Rajić, prošetali smo Baščaršijom, vidjeli katedralu Srca Isusova te posjetili Provincijalat Bosne Srebrene na Kovačićima. Tu smo slavili sv. misu s definitorom i ekonomom provincije fra Nikicom Vujicom. Nakon ručka obišli smo crkvu na Dobrinji, Vrelo Bosne, a zatim se uputili na Franjevačku teologiju u Nedžarićima. Nakon svečane Večernje s bogoslovima, imali smo zajednički roštilj i druženje uz pjesmu. Kroz ova tri dana smo skupa molili časoslov i krunicu, dok je liturgiju svaki dan animirao drugi novicijat.

Posljednji dan našeg druženja napustili smo Visoko i uputili se u samostan sv. Petra i Pavla na Gorici. Tu smo s pukom proslavili sv. misu te nakon Srednjeg časa i ručka obišli samostanski muzej i galeriju. Susret smo završili kavom, nakon čega smo se razišli.

Cijelo vrijeme susreta obilježila je bratska atmosfera i upoznavanje kako povijesti majke svih provincija, Bosne Srebrene, tako i današnjega djelovanje bosanskih franjevca.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas484
Ovaj mjesecOvaj mjesec9714
UkupnoUkupno7624592

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39