Fra Petar Lubina i fra Josip Šimić održali predavanja na 24. međunarodnom mariološko-marijanskom kongresu u Fatimi

U marijanskom svetištu u Fatimi održan je 24. međunarodni mariološko-marijanski kongres, od 6. do 11. rujna 2016., pod geslom: Fatimski događaj sto godina poslije: Povijest, poruka i aktualnost. Kongres su organizirali Papinska međunarodna marijanska akademija i Mjesni odbor Fatimskog svetišta i biskupije Leiria-Fatima. Kongres je svečano otvorio papinski legat kardinal José Saraiva Martins, nakon čega se sudionicima i sudionicama obratio mjesni biskup António Marto.

Programatsko uvodno predavanje održao je predsjednik Papinske marijanske Akademije fra Vicenzo Battaglia. 7., 8. i 9 rujna prijepodne bila su predavanja na općim sjednicama, a popodne 7., 8. i 9. rujna predavanja su u 13 različitih jezičnih-radnih skupina, među kojima je bila i skupina Hrvatskog mariološkog instituta s 12 sudionika, 10 predavanja i 11 predavača. 10. rujna prijepodne u 9 sati održan je okrugli stol na temu: Ponovno protumačiti Fatimske poruke, važnost i implikacije. U 11 sati predstavljeni su  sadržaji i zaključci različitih radnih skupina.

Na generalnim prijepodnevnim sjednicama nije bilo hrvatskih predavača. Među njima su predavanje održali i naša braća fra Josip Šimić i fra Petar Lubina. Fra Josip je održao predavanje 7. rujna popodne. Tema je bila „Fatima 2017. - ukazanja i poruke“. U predavanju je progovorio o povijesnom društvenom-političkom i crkvenom i kontekstu u Portugalu u 19. i 20. st.; o ukazanjima anđela tri puta u 1915. i tri puta 1916.; o 6 Gospinih ukazanja od svibnja do listopada - uvijek 13. u mjesecu (u kolovozu nije bilo ukazanja) 1917., kao i Marijinim ukazanjima sestri Luciji dos Santos 10. prosinca 1925. u Pontevedri u Španjolskoj i 13. lipnja 1929, u Tuy-u Španjolskoj. Fra Josip je Gospino ukazanje u Fatimi predstavio je u kontekstu drugih marijanskih ukazanja u 19. i 20. stoljeću. U posljednjem dijelu predavanja progovorio je o teološkom i fenomenološko-antropološkom pokušaju analize fatimskih ukazanja.

Fra Petar Lubina održao je predavanje 9. rujna popodne na temu: „Aktualnost fatimske poruke u crkvama Gospe Fatimske u Crkvi u Hrvata“.Sažetak predavanja:

I stotinu godina nakon fatimskih događaja, Gospine poruke iz Fatime u Crkvi u Hrvata prisutne su i aktualne. O tome svjedoče i crkve, posvećene Gospi Fatimskoj i bezgrješnom Srcu Marijinu u hrvatskim krajevima u kojima Kristovi vjernici svoj život nadahnjuju na fatimskim porukama molitve i pokore, obraćenja i mira. U ovom radu autor predstavlja spomenute crkve, te razglaba kako se u njima prihvaćaju i aktualiziraju fatimske Gospine poruke. U uvodnom dijelu prikazuje dolazak vijesti o fatimskim zbivanjima na hrvatska područja, početak hodočašćenja hrvatskih vjernika u Fatimu te nastanak i ukorjenjivanje pobožnosti Gospi Fatimskoj među hrvatskim katolicima, što se očitovalo i u gradnji crkava, kapela i kapelica njoj u čast. U zaključnom dijelu vrednuje prihvaćanje i aktualiziranje fatimskih poruka vezanih uz te crkve te njihov utjecaj na marijansku pobožnost u hrvatskim krajevima.

Ključne riječi: Gospa, poruke, prihvaćanje, aktualiziranje

Actuality of the messages of Fatima in the churches of Our Lady of Fatima in Croatia

Summary

A hundred years after the events at Fatima, the messages from Our Lady of Fatima are present and active among the faithful Croatians. This is evident by the churches dedicated to Our Lady of Fatima and the Immaculate Heart of Mary, in which Christ’s believers are inspired by the Fatima messages of prayer and penance, conversion and peace. In this article, the author introduces the mentioned churches and remarks on the acceptance of the messages of Our Lady of Fatima over time. In the introduction, he writes about the arrival of news regarding the Fatima events to the Croatian territory, the start of the pilgrimage of believers in Fatima and the beginning and delving devotion to Our Lady of Fatima among Croatian Catholics. This is evident through the construction of churches, chapels and small chapels in Her honour. In the conclusion, he evaluates the acceptance and actualization of Fatima’s messages related to these churches and their influence on the Marian devotion in the Croatian regions.

Keywords: Our Lady, messages, acceptance, actualization

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas270
Ovaj mjesecOvaj mjesec12028
UkupnoUkupno7626906

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57