Gradac Drniški: Proslava blagdana Male Gospe

Župna crkva Porođenja Marijina u Gradcu kod Drniša i ove je, kao i dosadašnjih godina, bila poprište svečanog obilježavanja rođenja Blažene Djevice Marije od 5. do 8. rujna 2016. Uoči samoga blagdana kao duhovna priprava održane su večeri trodnevnice na kojima su svete mise služili gostujući propovjednici, a upriličen je i prigodni koncert Gospinih zvjezdica, zbora mladih iz navedene župe.

U ponedjeljak 5. rujna prve večeri trodnevnice, na blagdan Majke Terezije, tek dan ranije kanonizirane svetice Katoličke crkve, misu je predvodio novi drniški župnik fra Damir Ćiro Čikara. Sukladno prigodnom datumu, u propovijedi rado viđenog svećenika u petropoljskom kraju, mogle su se čuti mnoge mudrosti proizašle iz životnog iskustva ove svetice niskog rasta, ali velikog srca. Dobro koje činiš, sutra će biti zaboravljeno. Nije važno, čini dobro!


Kao i na ostalim večerima trodnevnice, na misnom slavlju je pjevao župni zbor uz potporu cjelokupnog puka te vodstvo orguljaša Ante Marijanovića.

Katolička crkva slavi samo tri zemaljska rođendana - rođenje Isusa Krista (25. prosinca), Ivana Krstitelja (24. lipnja) i Blažene Djevice Marije, čije rođenje slavimo na blagdan u narodu poznat kao Mala Gospa. Na to je sve prisutne, u utorak 6. rujna, na drugoj večeri trodnevnice podsjetio pater Paul Abbas Kamor Karim, misionar iz Sijera Leonea, član Misijske družbe Duha Svetoga (Spiritanci). Danas svoju svećeničku službu obavlja kao župnik Župe sv. Nikole biskupa u Mandalini kod Šibenika. Iako smo navikli da su obično hrvatski svećenici prisutni kao misionari u Africi, jer Božja riječ ne poznaje granica, danas i afričkih misionara kao što je pater Paul, ima u Hrvatskoj. I toga dana prepuna gradačka crkva djelovala je kao jedno srce i jedna duša, odnosno Cor unum et anima una, kako na latinskom jeziku i glasi geslo navedene Družbe.

Treća večer trodnevnice bila je posebno svečano proslavljena. Sve i u svemu Krist, geslo je tek nešto više od mjesec dana zaređenog šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića. Vjernici gradačke župe imali su čast i zadovoljstvo da novi biskup za prvi posjet jednoj župi Drniškog dekanata izabere, prigodom blagdana Male Gospe, upravo njihovu župu. Misu je predvodio uz koncelebraciju osmorice svećenika. Prije samog početka pozdrav ocu biskupu, uz kratko predstavljanje povijesti župe, uputio je domaći župnik fra Jozo Jukić.

U svojoj propovijedi, upućenoj svima nazočnima, ne samo župljanima nego i vjernicima iz cijelog Drniškog dekanata koji su ovom prigodom pohodili crkvu Porođenja Marijina, biskup Tomislav Rogić uputio je riječi nade za život u dobru kojemu svi moramo težiti. Jer, kako se te večeri moglo čuti sa propovjedaonice, ljudi slave početke, rođendane, obilježavaju godišnjice, ali je rođenje Blažene Djevice Marije ono koje je u ljudskoj povijesti napravilo najveću prekretnicu. Tim činom započelo je ostvarenje Božje zamisli ljudskog spasenja.  Razlozi sukoba i svakoga grijeha nestat će povjerujemo li da Bog vodi puteve našeg života, da Bog može sve okrenuti na dobro.

Prigodni poklon biskupu (umjetnički rad, drveni brod sa 25 ružinih cvjetova) koji je tekuće godine proslavio i 25 godina misništva, uručio je dekan Drniškog dekanata fra Ivan Vidović, župnik miljevački. U ime župljana, drveni biskupski štap (izradio župljanin Nediljko Elez zvani Cvrčak) uručila je mlada župljanka Iva Elez.

Na kraju mise već tradicionalni prigodni koncert održao je župni zbor mladih Gospine zvjezdice. Prigodnim marijanskim pjesmama, pod vodstvom njihove voditeljice prof. Jelene Prpa, predstavile su se vrijedne pjevačice koje svoje osnovnoškolske i srednjoškolske dane  upotpunjuju marljivim vježbanjem koje je redovito nagrađeno nastupima i putovanjima popraćenima pljeskom i ozarenim licima svih slušatelja. Već sad se mogu pohvaliti da su u svojim mladim godinama i relativno kratkoj pjevačkoj karijeri imale čast nastupati pred dvojicom šibenskih biskupa.


Na sam blagdan Male Gospe u jutarnjim satima krenula je procesija sačinjena od mnoštva pobožnih vjernika, a svečanu svetu misu predvodio je fra Zoran Kutleša, župni vikar u Imotskom. Sa propovjedaonice su dopirale misli o važnosti međusobnog opraštanja u svim sferama ljudskog života, počevši od same obitelji te su vjernici i kroz citate pape Franje  i ovom prilikom upoznati sa značenjem i vrijednošću Svete godine Božjeg milosrđa koja još uvijek traje. Uz koncelebraciju velikog broja svećenika prisutni su bili i novaci sa Visovca zajedno sa svojim meštrom fra Jurom Šimunovićem. Večernju svetu misu služio je fra Ivan Maletić.

Rođenje Blažene Djevice Marije odnosno blagdan Male Gospe, podsjetnik je svima nama da je Gospa uvijek tu, prisutna zauvijek u svim našim patnjama, bolima, ali i radostima. Ili, kako prigodno opisujući Gospin kip koji se u crkvi nalazi reče i sam uvijek inspirirani gradački župnik fra Jozo Jukić - „Ova naša Gospa je napravljena od poliestera, ali je za nas uvijek živa.“.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1765
Ovaj mjesecOvaj mjesec1765
UkupnoUkupno7616643

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 101