Studenci: Proslava 30. obljetnica lista 'Studenci' i izložba grafika fra Ante Udovičića

Uoči blagdana svetog Roka – suzaštitnika župe Studenci priređena je svečanost obilježavanja 30. godišnjice izlaženja župnoga lista STUDENCI. U bogatom programu, koji je priređen u prostorijama Osnovne škole STUDENCI, o „Studencima“ su govorili bivši ravnatelj OŠ STUDENCI Mate Bilić-Prcić, jedan od prvih suradnika utemeljitelja Lista pok. fra Ante Sekeleza, Zvonimir Bilić, dugogodišnji lektor i korektor Petar Ujević, član Uredništva Ljudevit Cikojević te glavni i odgovorni urednik - župnik fra Zoran Jonjić. Predavanja su glazbenim točkama upotpunili župna orguljašica Zrinka Babić i Studenački pučki pivači predvođeni Mariom Cikojevićem.


Predavači su naglasili kako je svrha i cilj izdavanja župnoga lista zapisana 1986. povezivanje Studenčana diljem svijeta u međusobnoj ljubavi prema rodnom zavičaju i matičnoj župi u potpunosti ostvarena. Naime, izdavanje „Studenaca“ je pokrenulo brojne inicijative i suradnju Studenčana, koja traje sve do danas. Profesor Petar Ujević je naglasio kako je malo glasila koji se mogu podičiti da su pronosili i pronose nepatvorene tradicijske vrijednosti, riječ materinsku, dragost i ljepotu zavičaja. Umirovljeni učitelj i neumorni istraživač Studenačke povijesti Zvonimir Bilić je govorio o početcima suradnje u vremenu kada puno veći i poznatiji časopisi nisu imali hrabrosti objavljivati članke, koji su objavljivani u „Studencima“. Spomenuo je i zanimljiv podatak kako je u godini kada obilježavamo 30. obljetnicu izlaženja župnoga lista i 54. broja imenovan i 54. po redu studenački župnik. U prigodi proslave obljetnice pismima su se obratili brojni Studenčani, a među njima i poznati hrvatski prevoditelj – Studenčanin Mate Maras.

Zanimljive statističke podatke u svezi Lista iznio je Ljudevit Cikojević. Kad bi se objedinili sve stranice lista, od prvoga koji je izašao 12. studenog 1986. do posljednjeg broja koji je izašao za Božić prošle godine čitatelj bio mogao pročitati oko3700 stranica. Dosad je u radu Lista sudjelovalo oko 220 suradnika, od onog „malog čovjeka“ bez formalnog obrazovanja, pa sve do doktora znanosti. Od početno zamišljenog informativnog karaktera, List je u neku ruku poprimio i znanstveni karakter, a uz vjerska pitanja bavi se i drugim temama kroz raznovrsne rubrike. Uistinu se može vidjeti ogroman napredak našega župnog lista, od dana kada ga je fra Ante Sekelez praktički sam uređivao do danas kada u uredničkom vijeću imamo 12 visokoobrazovanih članova.

Svečanost je upotpunilo otvaranje izložbe grafika mještanina fra Ante Udovičića, vikara Provincije i župnika Gospe od Zdravlja u Splitu, pod nazivom „Preobrazba“. O izložbi je govorila Vesna Ujević, naglasivši kako fra Antine grafike čine nerazdvojnu cjelinu sa zbirkom pjesama, crtica i promišljanja istoimenog naziva. Župnik fra Zoran Jonjić se zahvalio svima koji su surađivali i koji surađuju u Župnom listu kao i svima koji su doprinijeli svečanoj i dostojanstvenoj proslavi, a posebno mladima iz KUŠU „Studa“ te članovima uredničkog vijeća. Nakon programskog dijela i otvaranja izložbe prisutni su nastavili druženje uz domjenak.

Sutradan je svečano proslavljen blagdan sv. Roka – suzaštitnika župe. Sveta misa je prema drevnom studenačkom običaju slavljena ispod stoljetnog oraha ispred kapele Sv. Roka kod župne kuće. Svetu je misu predvodio fra Nedjeljko Čarapić, župnik Podbablja u suslavlju sa fra Zoranom Jonjićem i don Jakovom Cikojevićem. Misno su slavlje animirali pučki pivači i mladi iz župe. Nakon svete mise upriličeno je druženje župljana.

Opširnije izvješće možete pročitati na facebook stranicama Župe sv. Ilije proroka Studenci i KUŠU Studa.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas275
Ovaj mjesecOvaj mjesec12033
UkupnoUkupno7626911

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28