Proslava Velike Gospe u Župi Bilice

O proslavi Uznesenja Marijina na Nebo, 15. kolovoza 2016., jedna je naša vrijedna župljanka na svojem facebook profilu napisala: „Veličanstvena misa naše svetkovine Velike Gospe – Gospe od Pomišljaja dotakla je srce svakog vjernika.“  Vjerujem da njezine misli i osjećaje dijele svi župljani, kao i naši gosti i hodočasnici koji su proteklih dana pohodili Crkvu Gospe od Pomišljaja, na biličkom Taboru.


Proslavi su prethodile značajne pripreme, a najvažnija je ona duhovna; trodnevnica koja je započela u petak, 12. kolovoza u 18.30 sati. Toga je dana večernju misu predslavio fra Žarko Maretić, župnik Dubrave. Podsjećajući nas na crkvenu predaju (tradiciju) o životu Majke Božje, uronili smo u otajstvo uznesenja na nebo dušom i tijelom. Drugi je dan trodnevnice organizirano cjelodnevno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. U molitvi i meditaciji; u šutnji i pjesmi, uz čitanje Riječi Božje i razmatranja, dočekali smo patera Paula Karima, župnika Zablaća i Mandaline i člana Misijske Družbe Duha Svetoga, rodom iz afričke zemlje Sierra Leone. On nam je predslavio večernju misu. U svojem je nagovoru na simpatičan i stilski pomalo duhovit način naglasio važnost misija na Afričkom kontinentu.  Samoga sebe nazvao je „plodom misija“, uz napomenu kako on danas nama govori i tumači ono što je naš župnik naučavao njima kao misionar u Africi tijekom 17 godina svojega misionarskog rada i života.

I treći dan trodnevnice, prije misnog slavlja molili smo Gospinu krunicu i Lauretanske litanije. Nedjeljnu misu predslavio je naš (novi) župnik fra Ante Vukušić. Te nedjelje imali smo i dva krštenja, čime je naša Crkva postala bogatija za ovaj  najveći milosni dar Presvetoga Trojstva, a naša proslava nedjeljne svete mise još svečanija i ljepša.

Sam blagdan Velike Gospe ujedno je bio i dan potpunog oprosta za našu župu i njezine župljane. U izvanrednoj Svetoj godini Božjeg milosrđa koju je papa Franjo proglasio Bulom „Misericordiae vultus“ (Lice milosrđa) i naša je župa postala „znak i oruđe Očeva milosrđa“.

Proslava svetkovine Velike Gospe započela je u 10.30 sati svečanom procesijom sa slikom Gospe od Pomišljaja, nakon čega je nastavljeno središnje euharistijsko slavlje koje je predvodio naš župnik, a koncelebrirali su fra Žarko Maretić, fra Ivan Maletić i fra Božo Ćurčija.

Još je jedan razlog za slavlje-još jedan zlatni jubilej. Ove godine slavimo 50. obljetnicu osnivanja naše Župe Uznesenja BDM. Tako je i ovogodišnji blagdan Velike Gospe obilježen trostrukim slavljem. Sve nekako podsjeća na nastavak „duhovnog tsunamija“ započetog u siječnju blagoslovnim pohodom 22 svećenika (većinom redovnika) biličkim obiteljima.

Večernju misu na sam blagdan predvodio je fra Ivan Bradarić, gvardijan šibenskog samostana sv. Frane i rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Sv. Nikole Tavelića. Tijekom mise pozvao nas je na razmatranje o četiri dogme koje je Katolička Crkva proglasila o Blaženoj Djevici Mariji: da je Bogorodica; Djevica; bezgrješno začeta; dušom i tijelom na nebo uznesena. Uz prikaz povijesnog okvira nastanka same svetkovine, završena je proslava Velike Gospe u našoj župi.

Vjerujem kako svi župljani dijele zahvalnost ponajprije našem župniku, a onda i svim svećenicima koji su ove godine sudjelovali u pripremi i proslavi blagdana Velike Gospe - dana naše Župe, obilježene, kako je već rečeno, trostrukim (jubilarnim) slavljem.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas83
Ovaj mjesecOvaj mjesec60115
UkupnoUkupno7443815

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34