Proložac: Proslava Velike Gospe u Zelenoj katedrali

Svetkovina Uznesenja BDM, Velike Gospe, posebno svečano je proslavljena u ponedjeljak, 15. kolovoza 2016., u župi Proložac u kultnoj Zelenoj katedrali na izvorištu rijeke Vrljike u najvećem marijanskom svetištu u Imotskoj krajini.


Mnoštvo vjernika, prema nekim procjenama oko dvadeset tisuća koliko je cijelog dana posjetilo svetište, već prije zore počelo se slivati na ovo sveto mjesto koje čuva jedne od prvih tragova kršćanstva u prostranoj Imotskoj krajini, a potom su okrijepljeni sakramentom Pomirenja nazočili svečanom misnom slavlju koje je na Opačcu, pored Gospine crkvice koja je sagrađena pored nekadašnje benediktinske opatije, a koja darira iz 6.stoljeća, predvodio imotski župni i samostanski vikar fra Zoran Kutleša. Prije toga je služeno misno slavlje u Gospinoj crkvi na Vrljici koje je predvodio fra Ivan Režić, a potom su svakog sata služene svete mise.

Ovogodišnje središnje euharistijsko slavlje u Zelenoj katedrali kojem je prethodila procesija praćena mnogobrojnim vjerničkim pukom predvodio je fra Žarko Relota, župnik i gvardijan u splitskoj župi sv. Franje uz koncelebraciju prološkog župnika fra Vinka Gudelja, imotskog gvardijana i župnika fra Kristiana Stipanovića te još desetak svećenika. U propovijedi se osvrnuo na našu svakodnevicu prožetu trkom, zapostavljanjem maloga čovjeka, trkom za slavom onih koji ne prežu ni pred čim. „Publicitet se daje bogatim da budu još bogatiji, poznatim da budu još poznatiji, publicitet se daje stvarima koje zapostavljaju čovjeka, njegovu osobnost, karakter, a  vidite Djevica Marija upravo prepoznaje u svemu preko svoga Sina one koji su negdje na marginama, koje nitko s tih visokih tronova ne vidi, ne osjeća za njih ništa. To je takozvani mali čovjek,čovjek iz naroda,ona bitna karika naše vjere,zajedništva i opstanka našega naroda. Muškarci se okreću ženama, športu, žene nekim tv sapunicama, ogovaranjima, a ne vide da to ne vodi dobrome. Čuvajmo našu vjeru, pomognimo jedni drugima, jer će samo tako i ovdje u Imotskoj krajini i našoj Hrvatskoj opstati i ostati  ovaj narod i neće ići negdje izvan Lijepe naše“- istaknuo je je fra Relota.

Samo misno slavlje izvrsno otpjevanim pjesmama obogatilo je više od stotinu pjevača iz zborova u župama Imotski, Podbablje, Poljica, Proložac, Runovići, Studenci, Vinjani i Zmijavci.

Na kraju euharistijskog slavlje kojeg su osim čelnika općine Proložac i susjednih jednica lokalne samouprave uveličali župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja i njegov zamjenik Ante Šošić svima se zahvalio župnik fra Vinko Gudelj koji je izrazio zahvalnost svima koji su na ovaj veliki dan posjetili ovo svetište ističući kako je to svjedočanstvo Božje i Gospine nazočnosti u njegovoj župi kazavši kako nedaleko od temelja drevne Gospine crkve, uz pitomu rijeku Vrljiku koja napaja Imotsku krajinu ponosno se izdiže Zelena katedrala u kojoj sve vjernike kao raspršenu djecu Božju, naša Gospa okuplja na obnovu vjere i nade.

Slavlje Velike Gospe završilo je večernjim misnim slavljem i blagoslovom djece koje je predvodio fra Ivan Jukić, pomoćnik župnika u Prološcu.

Tri dana uoči svetkovine održana je trodnevna duhovna priprava koju su predvodili fra Denis Šimunović, župnik Vinjana, drugi dan fra Josip Sušić, dušobrižnik u Koelnu (Njemačka), a treći dan fra Petar Lubina, urednik lista „Marija“.

Povodom svetkovine Velike Gospe općina Proložac slavi svoj dan pa je na svečanoj sjednici iz ruku načelnika Mate Lasića prigodna zahvalnica uručena s. Filipi Smoljo koja je od ljeta ove godine postavljena na službu u Frankfurt (Njemačka). Kako je istaknuto s. Filipa je dobitinica zahvalnice zbog požrtvovnog duhovnog rada u župi Proložac kroz posljednjih jedanaest godina.

Ovom prigodom župa Proložac na čelu sa župnikom fra Vinkom Gudeljom uz tradicionalni župni list „Proložac“ izdala je i prigodnu monografiju „Svetište Gospe na Vrljici-Proložac“. Monografiju je napisao poznati mariolog, urednik lista „Marija“ fra Petar Lubina, a broji 48 stranica tiskanih u boji. Monografija koja je izašla u nakladi župe Proložac tiskana je u 1500 primjeraka, a obogaćuju je 24 fotografije (župni arhiv, Zdravko Olujić i fra Nedjeljko Jukić) započinje predgovorom glavnog i odgovornog urednika i župnika fra Vinka Gudelja. Nakon toga monografija je podijeljena na tri dijela „Svetište na Vrljici“ zatim „Gospa na Vrljici“ i posljednji dio „Molitve Gospi na Vrljici“.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1904
Ovaj mjesecOvaj mjesec1904
UkupnoUkupno7616782

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45