Stankovci: Proslava Velike Gospe

U prepunoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina  u Stankovcima  vjerska zajednica sa hodočasnicima iz bliže i dalje okolice, svečano je proslavila svoju nebesku zaštitnicu Veliku Gospu 15. kolovoza 2016. Svečanu svetu misu predvodio je mjesni župnik fra Marko Nimac u koncelebraciji sa fra Lukom Banićem i fra Mirkom Klarićem. Prije svete mise održana je velika procesija gdje su vjernici obučeni u narodne nošnje nosili kip Velike Gospe.


Euharistijsko slavlje pod vodstvom časne sestre Ljiljane Radaš uljepšao je mješoviti crkveni župni  zbor  pučkim crkvenim pjevanjem svete mise.

"Današnja  svetkovina Velike Gospe, vaša nazočnost i vaša brojnost, vaše htjeti i vaše biti danas u Stankovcima pred Gospinim kipom, u ovoj crkvi govori mi, braćo i sestre, da je i danas tako, govori mi da se u našem narodu vjera nije ugasila, svjedoči mi da smo ostali vjerni svome krsnome savezu što smo ga kao narod ne tako davno na izvoru Jadra u Solinu potvrdili. da smo unatoč mnogim pomorima , ponorima tijekom naše povijesti ostali vjerni i Božjoj objavi i Crkvenoj predaji. Reklo bi se: "Kako bijaše na početku, tako i danas". Kad ćemo pred sebe stati i kad ćemo se upitati i kad ćemo biti iskreni i sebi i Bogu i Gospi i narodu ako ne danas na ovako veliki blagdan, ako ne pred majkom, ako ne pred Gospom koju još i majkom zovemo.

. Gospe, ti si uvijek bila  stijeg hrvatskog naroda , njegova slava i pobjeda, ali i Majka milosrđa što je čula svaki vapaj, izvidala svaku ranu. Čuvaj, Gospe, ovaj narod ravnokotarski, čuvaj ovaj narod vjernički, čuvaj ovaj narod hodočasnički, čuvaj moj narod hrvatski! "-rekao je u nadahnutoj propovjedi fra Marko Nimac .Župna crkva Uznesenja Marijina u Stankovcima izgrađena je uz pomoć Zakladnoga fonda g. 1885. na mjestu stare koja je porušena. Crkva je posvećena g. 1906.Danas župu čine sela: Stankovci, Budak, Crljenik, Velim, Bila Vlaku i Putičanje.Na završetku slavlja u crkvi župnik fra Marko Nimac  zahvalio se braći svećenicima , crkvenom zboru kao i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice župe Stankovci, Velike Gospe.. Nakon svete mise cijeli vjernički  iz duše je zapjevao  himnu svojoj zaštitnici "Zdravo Djevo".

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1050
Ovaj mjesecOvaj mjesec61082
UkupnoUkupno7444782

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53