Zlatna krunica Čudotvorne Gospe Sinjske u prigodi 300. obljetnice krunjenja Gospine slike

Za jubilej 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske  rodila se i ostvarila izvrsna ideja da smo  od  milodara  Gospinih štovatelja izradili  krunicu od zlata, tj. „Zlatnu krunicu Čudotvorne Gospe Sinjske“, koja će točno na 300. obljetnicu, 22. rujna 2016. god. biti blagoslovljena i postavljena na vidnom mjestu  u njezinoj Crkvi. To je zahvalni dar franjevaca čuvara njezina Svetišta i njezinih štovatelja ne samo za pobjedu prije 300 godina, nego i za pobjedu u Domovinskom ratu, kada su naši hrabri branitelji, s krunicom oko vrata, išli braniti svoju vjeru, svoju obitelj i svoju Domovinu, a njihove su obitelji, posebno majke i žene, sestre i kćeri stalno mislile na njih moleći Gospinu krunicu.

Idejno rješenje Krunice izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić. Križ  na krunici nadahnut je oblikom starohrvatskog križa. Zrna krunice čine manje i veće nepravilne kuglice od zlata, povezane lančićem u obliku hrvatskog tropleta, a obogaćene dodatnim efektom bljeska (ravne sitne plohe, sitne kuglice...).

Na četiri veća zrna koja odvajaju desetice krunice, utkani su sveti likovi vezani  uz naše Svetište: sv. Nikola Tavelić, bl. Alojzije Strepinac, fra Pavao Vučković  i fra Rafo Kalinić. Jubilarni medaljon  povezuje cijelu krunicu, koji prikazuje lik Čudotvorne Gospe Sinjske.

Pet većih zrna koji povezuju križ i medalju imaju simbole: Bogorodice („Ave Maria“), vjere (križ), ufanja (sidro), ljubav (srce) i lik uskrslog Krista.

Na zrncima krunice s četiri spomenuta portreta upisana su njihova imena.

Bogu i Gospi zahvalni franjevci i štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske.


Za svečanu proslavu 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske pripremat ćemo se trodnevnicom od 22. do 25. rujna, a vanjska proslava  na nacionalnoj razini bit će u nedjelju, 25. rujna 2016. zajedno s predvoditeljem tog slavlja mons. Marinom Barišićem, splitsko-makarskim nadbiskupom.

Dok slavimo tristoti jubilej danas se u tolikim dijelovima svijeta svakodnevno bilježe nova krvoprolića i nasilja, ponovno otkriti krunicu znači uroniti u razmatranje otajstva Krista, koji je „mir naš“, koji od dvoga učini jedno, pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome tijelu (Ef 2,14).

Isto tako molitva Gospine krunice za svaku kršćansku obitelj, prvotnu stanicu društva, koja je sve više ugrožena, na ideološkoj i političkoj razini, silama koje žele razbiti njezinu cjelovitost, pobuđujući u ljudima strah za budućnost te temeljne i nezamjenjive ustanove, i zajedno s tim u tristotom jubileju za budućnost našega hrvatskog naroda u godini milosrđa i krunjenja njezina blagog lika  molimo:

Svrni svete oči blage,

Sa oltara, Majko tvog,

Iz te tvoje slike drage

koju slavom resi Bog.

Pogledaj nas, moćna Djevo,

Usliši nam molbe glas!

Pred tobom nas smjernih evo.

O pogledaj, Majko, nas!

Fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta

 

Više fotografija - KLIKNI

Svim darovateljima zlata i novčanih priloga za Gospinu Krunicu od srca zahvaljujemo. Za sve dobročinitelje našega Svetišta i Samostana svake subote u 8 sati na Gospinom oltaru slavimo sv. Misu i molimo Gospinu krunicu.

Repliku zlatne i srebrne Krunice Čudotvorne Gospe Sinjske po prihvatljivim cijenama može se nabaviti u našoj suvenirnici!

Zlatna krunica bit će nošena u procesiji ulicama Grada Sinja na svetkovinu Velike Gospe.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas233
Ovaj mjesecOvaj mjesec11991
UkupnoUkupno7626869

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51