Zagreb: Umro Anđelko Klobučar - prijatelj naše Provincije

U nedjelju, 7. kolovoza 2016., umro je u Zagrebu u 86. godini života glazbenik, akademik Anđelko Klobučar, jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih skladatelja.

Orguljaš i skladatelj Anđelko Klobučar, rođen je u Zagrebu 1931. godine. Školovao se u Zagrebu, Salzburgu i Parizu. Po završetku školovanja djeluje u Zagrebu kao nastavnik na srednjoj glazbenoj školo, a potom na Glazbenoj akademiji,najprije kao docent, a zatim kao redoviti profesor sve do umirovljenja. U teška vremena komunističkog režima, Klobučar je već kao mladi umjetnik neustrašivo djelovao na važnim crkvenim institucijama, kao profesor na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu i to od samog njegova početka 1964. godine, i kao dugogodišnji glavni orguljaš u zagrebačkoj prvostolnici.

Skroman i nenametljiv, bio je vrlo omiljen kako kod studenata tako i kod šireg građanstva.

Klobučar je kao skladatelj ostavio iza sebe možda najbogatiji opus među suvremenim hrvatskim skladateljima ozbiljne glazbe.

U cjelokupnom njegovu stvaralaštvu, osobito se ističu brojna djela iz crkvene glazbe. Za njega se stoga mirne duše može reći da je bio i crkveni glazbenik. Uz Alba Vidakovića, fra Anđelka Milanovića i Ljubomira Galetića, prvi je udario temelje postkoncilskoj crkvenoj glazbi u Hrvatskoj. Njegovi otpjevni psalmi, primjerice, Vječna je ljubav njegova, Gospodin kraljuje, Kliči Bogu sva zemljo, Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio, ali i druge skladbe, uzoran su primjer skladanja za puk. Stoga će ostati trajni i neizbrisivi u cjelokupnom repertoriju hrvatske crkvene glazbe.

Klobučar je preko naših fratara, osobito njegovih velikih prijatelja i suradnika fra Anđelka Milanovića, fra Josipa Ante Solde, fra Bernarda Dukića, kao i drugih, s našom zajednicom bio i ostao vrlo povezan. Ta povezanost ostavila je zamjetljivi trag i u njegovu skladateljskom stvaranju.


Tako je, primjerice,za potrebe sinjske crkve skladao Misu za mješoviti zbor, malu kantatu O Gospe Sinjska u prigodi 300. obljetnice gradnje crkve Gospe Sinjske, Fanfare za svetkovinu Gospe Sinjske, kao i obrade Kneževićevih antifona iz njegovih kantuala, te mnogobrojne harmonizacije različitih skladbi.

U splitskoj crkvi Gospe od Zdravlja kolaudirao je orgulje 1960. Godine. Na nagovor fra Josipa Ante Solde i na njegov libreto, skladao jekantatu za soliste, mješoviti zbor, dječji zbor i recitatora Smrt sv. Franje, u prigodi 750. obljetnice smrti sv. Franje, koja je integralno praizvedenai u tiskanom obliku objavljena 2014. godine u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu u prigodi 800. obljetnice dolaska sv. Franje na hrvatsko tlo.

Godine 1982. u prigodi 800. obljetnice rođenja sv. Franje, skladao je jedno od svojih najboljih djela za orgulje Pjesma stvorova ili Pjesma Brata sunca, na nagovor fra Anđelka Milanovića. Na poziv naše braće u Berlinu, Klobučar je to svoje virtuozno djelo izveo po prvi put u inozemstvu, u prigodi petnaeste obljetnice osnutka berlinskemisije (1984.) na udivljenje brojne njemačke publike.

U čast zaštitnika naše Provincije Presvetoga Otkupitelja, skladao je skladbu Himan Presvetog Otkupitelja koju niže prilažemo u PDF formatu.

Mješoviti zbor mladih Gospe od Zdravlja među ostalim skladbama, snimio je na nosaču zvuka njegovu vrlo zahtjevnu skladbu za četveroglasni mješoviti zbor i orgulje Otče naš, koju isto tako ovdje prilažemo za slušanje.


Zahvalni smo dragom maestru za sve što je učinio za crkvenu glazbuu Hrvata, kao i za našu Provinciju. Neka mu Gospodin udijeli vječnu nagradu u svome vječnom kraljevstvu.

 

A. klobučar: Himan Presvetog Otkupitelja 

Pretraži sadržaj

Najave

Proslava Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom

12. - 21. studenoga 2018.

**********

15. studenoga: Šubićevac - Izložba udruge Faust povodom 40. obljetnice župe

**********

17. studenoga: Mainz - 21. smotra crkvenih zborova

**********

17.-19. studenoga: Trstenik - Proslava sv. Elizabete

**********

18.-21. studenoga: Dubrava - Proslava Gospe od Zdravlja

**********

24. studenoga: Šubićevac - Koncert duhovne glazbe

**********

27.-30. studenoga: Šubićevac - 40. obljetnica župe

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas492
Ovaj mjesecOvaj mjesec30797
UkupnoUkupno6375901

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 52 

Administrator

franodoljanin@gmail.com