Karin: Ministar kulture posjetio franjevački samostan

U subotu, 6. kolovoza 2016. ministar kulture RH  dr. Zlatko Hasenbegović posjetio je franjevački samostan u Karinu u pratnji gradonačelnika Obrovca dr. Ante Župana i zamjenika predsjednika Zagrebačke skupštine Maria Župana. Gvardijan fra Petar Klarić i samostanski vikar fra Ivan Nimac primili su u samostan i samostansku crkvu ministra i ostale goste.

U dvorani koja se nalazi u ulazu u samostan gvardijan ih je upoznao s izložbom fotografija iz koje se vidi povijest samostana i djelovanja franjevaca kroz više od pet stoljeća. Pokazao im je i fotografije kako su pobunjeni Srbi 13. veljače 1993. godine poslije vojno-redarstvene operacije hrvatske vojske „Maslenica“ opljačkali i minirali samostan, kao i fotografije obnove samostana i crkve poslije „Oluje“. Još im je pokazao mali dio, kao ogledni primjerak,  vrijednih knjiga iz 17. i 18. stoljeća, koje treba žurno restaurirati. Nažalost manji dio knjiga poslije „Oluje“ je pronađen koji je bio dio vrijednog fundusa franjevačke knjižnice ovog samostana, dok je veći dio neprocjenjive vjerske i kulturne baštine opljačkan i nestao. Gostima je još pokazan vrijedni klaustar, fotografije porušeni crkava s područja zadarske nadbiskupije i provincije Presvetog Otkupitelja, slika posljednje večere autora Frane Bulića iz 1984. godine.

Gvardijan je zahvalio Ministarstvu kulture na dosadašnjoj pomoći pri obnovi samostana i crkve. Isti je prenio ministru želju o potrebi prostorija za arhiv, knjižnicu i muzej, te bi se poslije izgradnje ova bogata, vjerska i kulturna baština mogla otvoriti i predstaviti javnosti. Cilj je da bi se to ostvarilo do proslave 600. obljetnice dolaska franjevaca u Karin.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1469
Ovaj mjesecOvaj mjesec44800
UkupnoUkupno7428500

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 64