Sinj: Održan 8. festival Klape Gospi Sinjskoj

U četvrtak, 4. kolovoza 2016. godine u 20.30 u dvorištu Čudotvorne Gospe Sinjske održan je festival duhovno-marijanske klapske pjesme „Klape Gospi Sinjskoj“. To je već 8. festival u nizu otkako je u prigodi obilježavanja 300. obljetnice čudesne obrane Sinja 2009. godine pokrenut. Festival je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, predsjednika Hrvatskoga sabora Željka Reinera i Ministarstva kulture RH.


Po izboru umjetničkog voditelja festivala Moimira Čačije, pred ljubiteljima klapske pjesme u ispunjenim dvorištu Čudotvorne Gospe Sinjske,nastupilo je 10 klapa: Skradinke, Orca, Luna, Amfora, Basca, Kalelarga, Munita, Petrada, Delmati i Contra. Svaka je klapa izvela po dvije skladbe.

U natjecateljskom dijelu programa klape su pjevale izvorne marijanske pjesme u obradi za klape, dok jeu revijalnom dijelu programa, što je novost u ovome festivalu, izvedena skladba svjetovnog karaktera.

Kao što je i uobičajeno, prije samog programa uslijedili su pozdravi i to redom: provincijal fra Joško Kodžoman, dožupan Luka Brčić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Šipić, obnašateljica dužnosti gradonačelnice grada Sinja Sanja Križanac i gvardijan fra Petar Klapež.


Nakon nastupa pojedine klape i njihove izvedbe uslijedilo je proglašenje pobjednika.

Stručni ocjenjivački sud dodijelio je brončanu statuu za treće mjesto ženskoj klapi “Orca“ iz Splita; srebrna statua i drugo mjesto pripalo je klapi „Petrada“ iz Zagreba za pjesmu Gospin plač u obradi Joška Ćalete, dok je zlatna statua i prvo mjestopripalo splitskoj klapi „Contra“ za pjesmu Od zvijezda sjajnija u obradi fra Stipice Grgata.

Nagradu publike osvojila je klapa „Petrada“ za istu pjesmu Gospin plač.

Nakon programa nastavljeno je druženje svih klapa u samostanskoj dvorani.

Snimku Festivala prenosit će Hrvatska radiotelevizija na blagdan Velike Gospe.

Fotografije

 

 

Pozdravni govor provincijala fra Joška Kodžomana

Poštovani o. Gvardijane, upravitelju Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, poštovani o. Župniče, poštovani Dekane Cetinskog dekanata, draga braćo svećenici, časne sestre, uvaženi gospodine Župane, gospodine dožupane, uvažena Gradonačelnice grada Sinja,  gospodine dogradonačelniče uvaženi načelnici drugih gradova i općina, cijenjeni predsjedniče i članovi Viteškog alkarskog društva, uvaženi članovi stručnog žirija, voditelji, koordinatori projekta Festivala „Klape Gospi Sinjskoj“, cijenjeni izvođači, pjevači i pjevačice, dragi štovatelji naše Gospe, dragi ljubitelji klapske pjesme, dragi gosti i gošće, sve vas pozdravljam u ime naše Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja!

Uz nedavno realizirani projekt oratorija  don Šime Marovića „Molitva suprotiva Turkom“  na stihove Marka Marulića, koji je pred dva mjeseca , tu u našoj crkvi, praizveden  od strane Zbora i orkestra Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, te smotre dječjih zborova „Zlatna harfa“, pod ravnanjem mo. fra Stipice Grgata, u kojoj je sudjelovalo oko 600 djece iz 12 zborova, večerašnji festival „Klape Gospi Sinjskoj“, vidim kao još jedan kamenčić u bogatom mozaiku vrijednih  glazbenih projekata i kulturnih manifestacija kojima obilježavamo značajni 300. jubilej  Gospine krunidbe.

Netko reče, pjesma  je univerzalni jezik koji svatko razumije. Ona je stara koliko i ljudi. Uz ostale oblike  umjetničkog stvaranja, ljudi su se oduvijek  koristili glazbenom umjetnošću, kako bi, kroz melodije i riječi, artikulirali svoje najintimnije osjećaje, začuđenosti i zadivljenosti, iz kojih se i rađa svaka umjetnost, svoje osjećaje ljubavi, svoju zahvalnost prema nekom ili nečem… Posežući za bogatim fundusom tradicijske crkvene glazbene baštine i prebirući po  glazbenim partiturama i skladbama,  u kojima se veliča Gospa – najsjajnija čovjekova odvjetnica i zagovornica, priređivači ove kulturne glazbene večeri, i u ovoj su nam jubilarnoj godini, željeli  pružiti jedinstven ugođaj spajajući tradiciju i modernost.  Makar polovica večerašnjih skladbi, svoje su nadahnuće pronašle u stoljetnom stvaranju, poznatih i nepoznatih crkvenih glazbenih umjetnika. Svim tim skladbama jedno je zajedničko, one su se začinjale i  rađale u mislima, u srcima i dušama religioznih ljudi. Njihova je umjetnička a posebno duhovna vrijednost neprolazna. Sve te skladbe dio su našeg zajedničkog kulturnog i duhovnog naslijeđa.   Prilagođene za izvedbu u  dalmatinskom klapskom melosu i zaogrnute u prepoznatljivom vizualnom identitetu,  duhovne nam skladbe žele prepričati nešto iz naše bogate duhovne glazbene prošlosti. Žele nam posvjedočiti našu neraskidivu povezanost s Gospom, žele nam ponovno izmamiti suze iz očiju, žele uzdignuti naš klonuli duh, žele potaknuti pjesmu da se ponovno prolomi preko naših usana…

Festival „Klape Gospi Sinjskoj“ od samog je početka označio novost i donio osvježenje na širokom aeropagu bogate ljetne kulturne i duhovne ponude u našim gradovima koji se međusobno natječu kako bi udovoljili ljudskim kulturnim zahtjevima i potrebama. Nadam se da  i nas neće obuzeti duh kiča i pomodarstva, već da će naše stvaranje sačuvati pečat izvornosti i da će kao takvo biti posljedica iskrenog uvjerenja i potrebe da zahvaljujemo Bogu i Gospi.

Hvala svima  koji su i u ovoj  jubilarnoj godini Gospine krunidbe, dokazali svoj entuzijazam, koji su, daleko od svakog prizemnog interesa  stavili na raspolaganje svoje znanje, svoje vrijeme, kako bi promovirali klapsku pjesmu u našem Sinju i Cetinskoj krajini, te time još jednom iskazali čast i zahvalnost našoj Gospi.

Mjesec kolovoz je  za ovaj grad i ovaj kraj možda i najljepši mjesec u godini. U ovim danima, tisuće gostiju i hodočasnika posjete naš kraj, i dive se njegovim prirodnim ljepotama a još više kulturnim znamenitostima i sačuvanim tradicijskim običajima. Sinj, iako malen, našao je svoje mjesto na kulturnoj karti moderne Evrope i svijeta. Veseli me što je i posebno blago našeg kraja, kult prema Čudotvornoj Gospi Sinjskoj opstao u vremenu, usprkos svim nepovoljnim povijesnim prilikama, pronalazeći uvijek nove izražajne mogućnosti, te je kao takav postao fenomen „sui generis“, kojem se mnogi dive i koji mnogi pokušavaju oponašati.  Tri stoljetni jubilej Gospina krunjenja izvor je našeg ponosa ali i obaveze da to duhovno blago svoje vjere nastavimo i dalje čuvati i prenositi na buduća pokoljenja.

Glazba je hrana ljubavi, reče veliki Shakespeare, tamo gdje govor prestaje počinje pjesma, nastavlja Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, njemački pisac i umjetnik u najširem smislu te riječi. Pa neka zašute ljudski govori, neka se prolomi pjesma, nama na veselje i radost a na slavu Onoj, kojoj dugujemo toliku zahvalnost zbog svih uslišanih milosti, zbog pomoći i snage koja nam, po Njezinu zagovoru, dolazi od Boga.

U nadi i uvjerenju da će i ovogodišnji Festival opravdati naša očekivanja, te time potaknuti i buduća glazbena ostvarenja, unaprijed čestitam nagrađenima a svima želim da se ugodno osjećate i prepustite jedinstvenoj čaroliji  klapske pjesme!

Živjeli i sretno!

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2455
Ovaj mjesecOvaj mjesec14213
UkupnoUkupno7629091

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 112